Vine iarna iara Urzeala Tronurilor s-a intors!

Un nou sezon si mai apocaliptic si la fel de mitologic. Serialul HBO Urzeala Tronurilor, inspirat de opera Cantec de Gheata si Foc de George R. Martin, s-a intors. Spre bucuria milioanelor de fani, va avea noi actori si multe schimbari de situatie.

Una dintre cele mai interesante stiri din ultima vreme ar fi ca limba dothraki, limba vorbita in film de nomazii campiilor, va deveni materie de studiu in facultati.

khal drogoLa Berkley in California, studentii vor putea studia dothraki. Limba tribului de calareti Essos din Urzeala Tronurilor va prinde viata pe holurile facultatii. Ia de aici, Hogwarts!

Ca sa intelegem de ce, ar trebui sa intelegem istoria acestui limbaj si a serialului.

Limba dothraki va fi studiata la Universitatea Berkley din California

Ea a fost inventata de David J. Peterson, lingvist de meserie, membru al Language Creation Society. HBO a abordat aceasta societate pentru crearea acestui limbaj. Acestia au tinut un concurs si a fost aleasa “limba lui Peterson”, impreuna cu un vocabular de peste 3000 de cuvinte si fisiere audio.

Cursul de la facultatea Berkley se va numi ”The Linguistics of Game of Thrones and the Art of Language Invention” – Lingvistica din Games of Thrones si Arta Inventarii Limbajului – si va fi predata de acelasi Peterson.

La fel ca inspiratia pe care George Martin a ales-o, se pare ca limba este inspirata tot de triburile mongole. Probabil de cele din timpul epocii lui Genghis-Han, de aici si concluzia ca rusilor le va fi mai usor sa o invete.

Altii cred ca seamana cu araba ca pronuntie, dar nu are nicio legatura. Este o limba “grea”, dura, guturala. Aceste triburi sunt nomade in cartea lui George Martin. Ele sunt constituite in khalasare si sunt conduse de un khal puternic. Caii sunt religia si viata acestor triburi nomande. Intreaga lor fiinta si mitologie se invarte in jurul lor. De la nastere la moarte, de la casatorie la procrearea primului copil.

Dothraki au un oras sfant in Vaes Dothrak, un Salvator si o intreaga mitologie in spate. Aceasta se combina intr-un mod unic cu religia si practicile lor.

Dar asta o vom afla intr-un alt episod. Pana atunci …

dothrakiVrei sa inveti limba dothraki?

Urmatoarele linkuri te pot ajuta sa incepi:

Dictionar neoficial în limba engleza,
Gramatica limbii
Dothraki Forum
Tutoriale, gramatica, morfologie, sintaxa

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 535 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Vine iarna iara Urzeala Tronurilor s-a intors!”

  1. Pingback: Totul despre Urzeala Tronurilor: monstri, dragoni, casele din Westeros, religia, magia, credintele din Game of Thrones | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.