Un “Phoenix” adevarat in carne si oase a trait cu dinozaurii

Paleontologii au descoperit ramasitele fosilizate ale unei pasari-gigant care a trait în Asia Centrala cu peste 65 de milioane de ani in urma, o constatare care aduce noi provocari vechilor teorii.

Creatura ar fi putut fi mai inalta decat un strut si daca ar fi fost in stare sa zboare ar fi avut o anvergura a aripilor mai mare decat cea a albatrosului, potrivit unui raport din revista Biology Letters Royal Society.

Oamenii de stiinta au numit pasarea Samrukia nessovi, dupa un phoenix din mitologia kazaca cunoscut sub numele de samruk, si dupa Lev Nessov, un paleontolog celebru rus care a murit în 1995.

Estimarea se bazeaza pe o pereche de mandibule Rami, sau partea dreapta de sus a maxilarului inferior in forma de L, care s-au gasit în sedimentele din Cretacicul tarziu în Kyzylorda, in sudul Kazahstanului.

Aceste oase masoara 275 milimetri, indicand un craniu care ar fi fost enorm la 30 de centimetri lungime.

Datele despre ce manca pasarea si daca aceasta a zburat sunt neclare, deoarece probele sunt atat de vagi.

Insa urmarind proportiile oamenii de stiinta au constat ca s-ar fi ridicat la trei metri inaltime si putea cantari mai mult de 50 kg in cazul in care n-ar fi putut sa zboare.

In cazul in care a zburat, pasarea ar fi cantarit cel putin 12 kilograme, cu o anvergura a aripilor de cel putin patru metri.

Pasarea s-a parea a fi fost  “un gigant de necontestat”, spune studiul.

Fosile incomplete inregistrate

Pasarile se crede ca au evoluat din mici dinozauri cu doua picioare numiti theropozi de la inceputul erei Cretacic, cu aproximativ 150 de milioane de ani in urma.

Teoria predominanta, bazata de obicei pe fosile incomplete, este faptul ca ei au ramas extrem de mici pentru zeci de milioane de ani.

Din mai mult de 100 de tipuri de pasari timpurii care au iesit pana acum la lumina, doar una singura – Gargantua philoinos, care a trait cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma – a fost de dimensiuni mari.  Celelalte au fost de marimea unei ciori sau chiar mai mici.

Si chiar si cererea pentru G. Philoinos este sub atac. Unii oameni de stiinta sustin ca fosila a fost de fapt  cea a unui pterosaur, sau reptila zburatoare, mai degraba decat a unei pasari.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 776 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.