Un trib amazonian cu adevarat pierdut in timp, sau mai degraba, am putea spune, ca a intrecut timpul. Acest trib nu are nici calendar si niciun concept legat de timp si trecerea lui.
Este comunitatea perfecta daca sunteti mereu in intarziere sau doriti sa mintiti despre varsta. Oamenii de stiinta britanici au descoperit un trib in Amazon care nu are notiunea de timp sau date. EI fac parte dintr-un subgrup al populatiilor Uru-Eu-Wau-Wau.
Cercetatorii de la Universitatea Portsmouth au petrecut timpul in satul Amondawa din Brazilia.
Bastinasii Amondawa traiesc adanc in padurile tropicale amazoniene din Brazilia si nu au ceasuri sau calendare, iar viata lor de zi cu zi se bazeaza pe ciclul zi-noapte si dupa anotimpurile ploioase si cele uscate.
Deasemenea, ei nu cunosc nici conceptul de varsta – astfel ei marcheaza trecerea de la copilarie la maturitate si apoi la batranete prin schimbarea numelui.
Echipa de cercetatori, condusa de Universitatea din Portsmouth, a spus ca este pentru prima data cand au fost in masura sa dovedeasca ca timpul nu este un concept adanc inradacinat si universal in mintea omului, cum se credea anterior.
Profesorul Chris Sinha a spus: “Putem spune acum, fara indoiala, ca exista cel putin o limba si o cultura, care nu are un concept de timp ca ceva care poate fi masurat, numarat sau despre care poate se poate vorbi la modul abstract.
“Acest lucru nu inseamna ca Amondawa sunt “oameni in afara timpului”, dar traiesc intr-o lume guvernata de evenimente, mai degraba decat de trecerea timpului.”
Acest trib a fost descoperit în 1986, dar deabia aum s-a descoperit acest aspect in cadrul unei culturi care isi continua modul de viata traditional bazat pe vanatoare, pescuit si agricultura.
Ei au, de asemenea, propria lor limba. Prof. Sinha si echipa sa, inclusiv un lingvist si un antropolog, au petrecut opt saptamani cu Amondawa cercetand modul in care limba lor transmite concepte precum “saptamana viitoare” sau “anul trecut”. Au sesizat ca nu exista astfel de cuvinte, doar diferenta zi-noapte, dar, in schimb, numele lor evoca etapele in viata si pozitia lor in societate.
Prof Sinha a spus: “Avem atat de multe metafore pentru timp si trecerea lui – ne gandim la timp ca la un lucru – spunem “week-end-ul aproape a trecut”, ” ea vine la examen acum”, ” nu am am timp”, si asa mai departe, si credem ca astfel de declaratii sunt obiective, dar ele nu sunt.
“Am creat aceste metafore si ele au devenit modul in care gandim. Amondawa privesc lumea cu alti ochi. Pentru acesti norocosi. timpul sta pe loc, ei nu sunt intr-o cursa contra cronometru pentru a finaliza nimic, si nimeni nu discuta saptamana viitoare sau anul viitor, ei nici macar nu au cuvinte pentru “saptamana” ,”luna”sau “ani “. Ai putea spune ca se bucura de o anumita libertate.”
Astazi, odata cu venirea civilizatiei, acest trib isi pierde treptat traditiile. In prezent, mai exista circa 100 de bastinasi Amondawa. Ei si-au insusit limba portugheza si civilizatia occidentala, iar limba lor este pe cale de disparitie. Exista peste 180 de dialecte vorbite numai in Brazilia.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.