legende urbane

Totul despre cum au aparut legendele urbane

Cateodata legendele urbane sunt repetate ca stiri sau distribuite prin social media sau alte canale moderne in zilele noastre. Exemplele includ panica in masa ca in America anilor 1938, precum presupusa invazie martiana, sau presupusa teorie din 1972 ca anumiti oameni nu au tata biologic.

Anumite legende urbane au trecut testul anilor doar cu mici modificari pentru a se potrivi variatiilor regionale. Un exemplu este femeia ucisa de paianjeni. Alt exemplu recent tinde sa reflecte circumstante moderne ale vietii, ca povestea celor  prinsi si anesteziati si care se trezesc fara un rinichi care a fost indepartat chirugical.

Care este originea legendelor urbane si cum s-au nascut?

legende urbaneTermenul de “legenda urbana” asa cum este cunoscut de folcloristi, a aparut in print inca din 1968. de un profesor de engleza al Universitatii din Utah, SUA. El a folosit mitul si legenda urbana a austostopistului pentru a sublinia doua aspecte: primul, ca legendele si folclorul nu sunt exclusive doar societatilor primitive si traditionale, si al doilea, ca putem invata multe despre cultura moderna urbana din acestea.

Multe legende urbane urmeaza acelasi tipar si intriga ca si cele vechi. Ceea ce ne trezeste interesul si ne captiveaza la ele sunt elementele de mister, horror, frica si umor. Adesea ele servesc ca povesti ce te fac atent si te avertizeaza, altele au concluzii morale.

Cum se transmit legendele urbane si cine crede in ele?

Legendele urbane includ si ele motive, teme si simbolism ce pot fi identificate si urmarite. Exista si cazuri in care exista anumite particularitati ce tin de inspiratie partiala precum: masina mortala din Michigan, Cadilacul din ciment solid si posibila origine a “Carligului” din seria de crime din 1946 in Texas. Legenda urbana potrivit careia Coca Cola a dezvoltat Fanta pentru a fi vanduta in Germania nazista a avut premise adevarate.

De obicei, cel care povesteste legenda urbana, pretinde ca i s-a intamplat mereu unui prieten. Sau unui prieten care avea un prieten, ceea ce tinde sa personalizeze si sa autentifice puterea naratiunii.

Multe legende urbane descriu crime oribile, mancare contaminata sau situatii ce ar putea distruge populatia. Multi le cred si incearca sa-si avertizeze apropiatii. Uneori, organizatiile, scolile si chiar departamentele de politie au avertizat populatia privind aceste amenintari. Se credea ca membrii bandei de motociclisti “Stinge lumina”, mergeau cu farurile stinse pana cineva ii atentiona. Atunci, cel care era initiat trebuia sa-l ucida pe acel cetatean binevoitor. Intreaga Florida si chiar departamentul de aparare din Canada au crezut aceste zvonuri.

Multe legende urbane sunt esential glume extinse, spuse ca evenimente reale. Legendele urbane tipice includ unul sau mai multe elemente comune. Legenda este repovestita din partea cuiva care a participat sau a fost martor, iar avertismente destepte sunt plasate. Una din caracteristicile unei legende urbane falsea este lipsa informatiilor specifice privind incidentul, precum numele, datele, locatia sau altele asemenea.

Legendele urbane care persista de obicei mentin un grad de plauzibilitate, spre exemplu un criminal in serie ce se ascunde pe bancheta din spate. Un alt exemplu este asocierea, precum exemplul din 1970, cand compania Procter & Gamble a fost asociata cu adoratorii lui Satan din cauza unui trademark folosit in secolul XIX.

Ce legatura au legendele urbane cu mitologia clasica?

Cei care spun astfel de legende urbane chiar cred ca ele sunt adevarate. Ca si in cazul mitului, aceste naratiuni sunt crezute pentru ca ele construiesc si intaresc punctul de vedere asupra lumii al unui anumit grup. Ele aduc lamuriri si explicatii coerente si convingatoare membrilor grupului.

Recent, sociologii au inceput sa verifice, sa inteleaga si sa analizeze legende urbane pentru a se inspira si a explica anumite complexe si credinte socio-psihologice, cum ar fi atitudinea fata de crime, ingrijirea copilului, fast-food etc. Aici, psihologii fac conexiuni clare intre legende urbane si folclorul popular, ca in Povestile Fratilor Grimm. Deasemenea, este foarte important pentru comunitatea respectiva ca respectivele lor legende sa nu fie luate in deradere sau considerate false.

Exista numeroase legende urbane precum monstrul verde din Pennsylvania, umbrele ce ne vegheaza, Bloody Mary, cadavrul din saltea, legenda dobermanului, a femeii cu gura taiata, ambulante ce rapesc oameni, satanisti, crocodili in canale. Multe dintre ele au si substrat din epoca comunista, insa multe se bazeaza pe zvonuri si dezinformare. Apoi vin celebrele rapiri de extraterestrii si conspiratii politice. De obicei, legende urbane vorbesc despre locuri fantastice, bantuite, monstrii si animale mitice, extraterestrii si ocult.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 855 times, 1 visits today)

1 thought on “Totul despre cum au aparut legendele urbane”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.