Legenda celor 47 de Ronini

Legenda celor 47 de Ronini

Patruzeci si sase de razboinici se furiseaza silentios pe zidurile unui castel. O toba suna in noapte “bum, bum, buuum”. Roninii isi lanseaza atacul. Povestea celor 47 de razboinici Ronin este una dintre cele mai faimoase din istoria Japoniei. Si este o poveste adevarata.

In timpul erei Tokugawa din Japonia, tara era condusa de shogun, cel mai inalt oficial militar, in numele imparatului. Sub conducerea lui erau lorzi regionali, numiti daimyo, fiecare angajand un contingent de razboinici samurai.

Toate aceste elite militare trebuiau sa respecte codul bushido – “calea razboinicului”. Printre cerintele cele mai importante ale codului bushido erau loialitatea fata de stapan si lipsa fricii in fata mortii.

Povestea roninilor si renasterea samurailor

Legenda celor 47 de RoniniIn 1701, imparatul Higashiyama trimitea convoaie imperiale din capitala sa din Kyoto catre shogunul sau la curtea din Edo (Tokyo). Un inalt oficial al shogunului,  Kira Yoshinaka, servea ca maestru de ceremonii pentru vizita. Doi tineri daymo, Asano Naganori din Ako si Kamei Sama din Tsumano, erau in capitala, asadar imparatul i-a insarcinat cu paza convoiului.

Kira era insarcinat sa antreneze daimyo in eticheta de la curte. Asana si Kamel i-au oferit daruri lui Kira, dar oficialul le-a considerat total inadecvate si a fost furios. A inceput sa-i trateze pe cei doi daimyo cu dispret.

Kamel a fost asa furios in privinta tratamentului umilitor incat a dorit sa-l ucida pe Kira. Dar Asano l-a invatat rabdarea. Fiindu-le frica pentru lordul lor, cei din apropierea lui Kamel i-au platit lui Kira in secret o suma mare de bani, iar oficialul a inceput sa-l trateze pe Kamel mai bine. Insa a continuat sa il enerveze pe Asano pana acesta nu a mai rezistat.

Cand Kira l-a facut pe Asano “taran fara maniere” in sala principala, Asano si-a scos sabia si l-a atacat. Kira a suferit doar o rana usoara la cap, dar legea shogunului interzicea scoaterea armelor in castelul Edo. Asano, tanarul de 34 de ani, trebuia sa isi faca seppuku.

Dupa moartea sa, shogunatul i-a confiscat domeniile, lasandu-i familia si samuraii sai redusi la stadiul de ronin.

 

https://www.youtube.com/watch?v=MktjBAXMbUo

 

In mod normal, se astepta de la samurai sa isi urmeze stapanul in moarte decat sa ramana dezonorati ca samurai fara stapan. 47 din cei 320 de razboinici ai lui Asano au decis sa ramana in viata pentru a cauta razbunare pentru stapanul lor.

Condusi de Oishi Yoshio, cei 47 de ronini au jurat in secret ca se vor razbuna pe Kira cu orice pret. Fiindu-i frica la aflarea acestei vesti, Kira si-a fortificat casa si a postat mai multe garzi. Roninii din Ako insa au asteptat pentru ca vigilenta sa-i scada.

Ei s-au imprastiat, devenind negustori si muncitori pentru a-si pierde urma. Unul dintre ei s-a casatorit in familia ce construise castelul lui Kira, pentru a avea acces la planurile domeniului.

Oishi insusi incepuse sa bea si sa cheltuiasca enorm pe prostituate, convingandu-i pe cei din jur. Cand un samurai din Satsuma l-a recunoscut pe noul betivan Oishi zacand in strada, si-a batut joc de el si l-a izbit in fata in semn de dispret.

 

Oishi a divortat de sotia sa si a trimis-o departe impreuna cu copilul lor pentru a-i proteja. Alt fiu al sau a decis sa ramana.

Roninii isi infaptuiesc razbunarea

Legenda celor 47 de RoniniCand zapada s-a asezat in 14 decembrie 1702, cei 47 de roninin s-au intalnit langa Edo, pregatindu-si atacul. Un tanar a fost desemnat sa mearga la Ako sa le spuna povestea.

Cei 46 de ronini i-au avertizat mai intai pe vecinii lui Kira de intentiile lor, apoi au inconjurat casa inarmati cu scari, berbeci si sabii.

 

In liniste, cativa au escaladat zidurile, apoi au legat garzile. La semnalul tobei, roninii au atacat din fata si din spate. Samuraii lui Kira au fost prinsi in somn si s-au grabit sa lupte desculti in zapada.

Kira insusi, purtand doar lenjerie, a fugit sa se ascunda. Roninii l-au descoperit ascuns printre carbuni.

Recunoscandu-l dupa semnul lasat pe frunte de lovitura lui Asano, Oishi a ingenuncheat si i-a oferit aceiasi sabie scurta – wakizashipe care Asano o folosise la seppuku. A realizat insa ca Kira nu avea curajul pentru o moarte onorabila. Ochii sai erau plini de teroare. Oishi i-a taiat capul.

Roninii ucisesera 40 dintre samuraii lui Kira cu doar 4 raniti printre randurile lor.

 

In zori, roninii au mers in Templul Sengakuji, unde stapanul lor era inmormantat. Povestea razbunarii lor s-a intins repede in toata tara, din oras in oras, adunand ovatii si aclamatii.

Oishi a sters sangele de pe capul lui Kira si l-a prezentat la mormantul lui Asano. Cei 46 de ronini s-au asezat si au asteptat sa fie arestati.

 

Gloria roninilor de altadata

In timp ce bakufu le decidea soarta, roninii au fost impartiti in patru grupuri si gazduiti de familii daimyo: Hosokawa, Mari, Midzuno si Matsudaira. Roninii devenisera eroi nationali datorita loialitatii fata de codul bushido. Multi sperau ca vor fi iertati.

Chiar daca shogunul insusi a fost tentat sa le acorde clementa, consilierii sai nu puteau admite asemenea actiuni. Pe 4 februarie 1703, roninilor li s-a ordonat sa isi faca seppuku – o sentinta mai onorabila decat executia.

Sperand intr-o salvare de ultim moment, cele patru familii daimyo au asteptat pana la lasarea noptii. Cei 46 de ronini, incluzandu-l pe Oishi si fiul sau de 16 ani, si-au facut seppuku.

Roninii au fost inmormantati in Templul Sengkuji din Tokyo. Mormintele lor au devenit loc de pelerinaj si admiratie in Japonia. Unul dintre primii oameni care i-au vizitat a fost samuraiul din Satsuma ce il lovise pe Oishi pe strada cand il vazuse beat. Si-a cerut iertare, apoi s-a sinucis acolo.

Soarta cellui de-al 47 ronin nu este in intregime clara. Multe surse spun ca atunci cand s-a intors sa povesteasca intamplarea, shogunul l-a iertat datorita tineretii sale. A dus o viata lunga si apoi a fost inmormantat langa ceilalti.

Pentru a calma publicul larg ce nu fusese de acord cu sentinta, guvernul shogunului a redat titlul si o zecime din pamanturile lui Asano celui mai mare fiu.

 

Cei 47 de Roninin in cultura populara

In timpul erei Tokugawa, in Japonia era pace. De cand samuraii devenisera o clasa razboinica fara meserie, multi japonezi se temeau ca onoarea si spiritul lor se va stinge. Povestea celor 47 de Ronini le-a redat oamenilor speranta in samurai.

Ca rezultat, povestea a fost adaptata in nenumarate piese kabuki, in teatrul de papusi bunraku, iar mai tarziu in filme si seriale. Versiunile fictive ale povestii sunt cunoscute ca Chushingura, si continua sa fie foarte populare chiar si astazi. Roninii sunt dati ca exemple si eroi ai culturii samurailor.

Oamenii din lumea intreaga viziteaza astazi Templul Sengkuji din Tokyo.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,123 times, 1 visits today)

1 thought on “Legenda celor 47 de Ronini”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.