TOP 10 zei ai germanicilor

Dragi mitologi, despre mitologia vikingilor stim o gramada de lucruri. Avem surse, povestiri, mituri si informatii despre Odin, Thor, Freia si alti zei nordici. Dar ce stim despre zeii germanici? Cine sunt acestia si ce asemanari exista intre nordici si germanici? Sacrificii sangeroase, armate romane macelarite, disparute, ritualuri barbare.

În timpul expansiunii romane în Europa, romanii au întâlnit multe triburi germanice pe Rin si Dunare.

Populatiile germanice au fost o amenintare constanta pentru Imperiu de la prima aparitie a cimbrilor si teutonilor la sfârsitul secolului al II-lea î.Hr. Iulius Cezar i-a întâlnit în campania sa din Galia, la mijlocul secolului I î.Hr. În memoriile sale, numite Razboaiele Gallice, Cezar a reusit sa distinga germanii de celti.

Originea poporului germanic este obscura, dar se crede ca au venit initial din Scandinavia, înainte de a migra în nordul Germaniei si în Marea Baltica. Mai multe triburi germanice au început sa migreze spre sud, punând sub atac constant frontierele romane de aparare.

Un istoric roman numit Tacitus (100 d.Hr.), care a scris o carte pe aceasta tema, a oferit câteva detalii despre cultura si religia societatii germane. Alti scriitori, inclusiv Strabo, Jordanes si Procopius au scris despre asta. Invaziile si migratiile continue de la frontierele romane au provocat instabilitate si, în cele din urma, prabusirea Imperiului Roman în vest.

Majoritatea religiilor si miturilor germanice au disparut din cauza conversiei timpurii a germanilor la crestinism.

 

1. WODAN (ODIN) zeul cerului si razboiului

Wodan era un vechi zeu germanic al cerului. Wodan a fost cunoscut sub numele de Woden sau Wotan pentru sasi si mai târziu Odin pentru norvegieni. Wodan a fost si zeul razboiului.

Wodan a devenit un zeu germanic din ce în ce mai popular, care l-a înlocuit pe Tiwaz (Tyr), ca zeul principal al cerului si zeul razboiului. Odin a mostenit multe dintre rolurile si atributele lui Wodan, precum si pe cele ale lui Tiwaz. Wodan a fost deosebit de popular în rândul clasei nobile, dar era mai putin popular în rândul clasei muncitoare si a taranilor. Oamenii din mediul rural tind sa fie mai interesati de Donar sau Thunor (Thor), zeul tunetului.

Wodan (Odin) era sotul zeitei Frija sau Frea (Frigg). În miturile lombarde, el a fost numit Godan si a fost sotul lui Frea.

Wodan nu era numai zeul razboiului ci si zeul victoriei în lupta. Victoria era obtinuta în lupta, când isi îndrepta sulita în favoarea unei armate.

In cinstea lui se faceau sacrificii de sânge. Cimbrii, herulii si gotii desfasoarau un rit de sacrificiu, prin înjunghierea si arderea victimelor. Acest lucru se va explica mai târziu in miturile nordice, când Odin o va injunghia cu sulita si o va arde de trei ori pe zeita Vanir Gullveig, dar de fiecare data, zeita va renaste. Acest atac asupra zeitei a dus la un razboi între Aesir si Vanir.

La fel ca Odin, Wodan era zeul spânzurarii. Cimbrii îsi spânzurau uneori prizonierii peste cazanele de bronz, în timp ce preoteasa le taia gâtul. Aceste sacrificii aduse lui Wodan vor fi apoi aruncate mai târziu în lacurile sacre. Cu toate acestea, miturile nordice spun ca Odin a fost cel care s-a spânzurat, pentru a învata puterea magica a poeziei si magia runelor.

Romanii il identificau pe Woden cu zeul roman Mercur. Poporul german a onorat numele sau, numind ziua de Miercuri dupa el. Miercuri a fost, de asemenea, dies Mercurii (Ziua lui Mercur) la romani.

 

2. BALDR

BALDER, desi nu apare in aceeasi forma ca la nordici, acesta poate fi tradus la germanici ca “lord”, dar se poate aplica si la companionul lui Wotan numit Phol, un zeu inca neidentificat.

 

3. Tiwaz (TYR) zeul razboiului

Tiwaz a fost unul dintre cei mai vechi zei germani cunoscuti. Tiwaz era zeul principal al cerului si zeul razboiului. Tiwaz fusese identificat ulterior cu zeul nordic Tyr si cu zeul roman al razboiului, Marte.

La fel ca miturile nordice de mai târziu, Tiwaz a fost zeul cu o singura mâna, care si-a pierdut mâna în fata monstruosului lup, Fenrir. Semnonii, un trib german care traia în jurul râurilor Havel si Spree (la est de Elba), au trebuit sa intre în sanctuarul sau împadurit cu mâinile si picioarele legate.

Hermundurii i-au oferit sacrificii umane lui Tiwaz. Gotii si-au sacrificat prizonierii zeului razboiului.

Tiwaz era numele puterii, deoarece se credea ca sulita a devenit un talisman puternic de protectie, când numele sau a fost taiat în sulita, folosind simboluri runice.

Se credea ca Tiwaz era zeul cerului si zeul razboiului pâna când Wodan a câstigat popularitate si a mostenit multe dintre rolurile lui Tiwaz.

 

4. Donar (THOR) zeul tunetului

Un zeu germanic al tunetului, Donar era cunoscut si sub numele de Thunor sau Thonar pentru sasi si Thor pentru scandinavi. Romanii îl identificasera pe Donar cu zeul tunetului roman, Jupiter .

Donar era zeul furtunii, al tunetelor si al fulgerelor. Simbolurile sale erau toporul sau ciocanul, care uneori era un simbol al fertilitatii. Prezenta ciocanului l-a identificat si pe Donar cu eroul  si zeul roman Hercule (Heracles), care mânuia bâta ca arma. Donar sau Thunor erau mult mai popular în rândul populatiei rurale decât Wodan (Odin).

În miturile nordice, Thor a mostenit atributele lui Donar, iar Thor a devenit cel mai puternic aparator al zeilor. Thor era fiul lui Odin (Woden) si al lui Jord.

Joi sau „Ziua lui Thor” a fost o zi sacra a saptamânii, care a corespuns cu „Ziua lui Jove”, care a fost o zi sacra pentru Jupiter. Astazi in limba germana moderna joia este Donnerstag, in traducere „Ziua lui Donar”.

 

5. Frija (FRIGG) zeita nasterilor

Frija era zeita nasterii si a moaselor. Frija era sotia si consoarta lui Wodan (Odin). Frija a fost identificata cu zeita nordica, Frigg.

Numele ei a aparut în jurul anilor 900 sub numele de Frea, în Saxonia. În legenda lombarda gasita în Origo gentis Langobardorum („Originea natiunii lombardilor”, secolul al VII-lea), Frea l-a pacalit pe sotul ei Godan (Woden) pentru a da victoria lombardilor asupra vandalilor.

 

6. Nerthus (NJORD) zeita pamantului

Nerthus a fost o straveche zeita germanica a pamântului. Era cunoscuta înca din vremea Imperiului Roman. Tacitus, istoricul roman din secolele I-II d.Hr., a identificat-o pe Nerthus cu zeita romana Terra Mater, zeita pamantului. Nerthus a fost o zeita populara, deoarece a fost venerata de sapte triburi germanice – Reudigni, Aviones, Anglii (Angles), Varini, Eudoses, Suarines si Huitones.

Tacit a consemnat ca în fiecare an era un festival în care zeita calatorea într-un car tras de doua vaci albe, escortate de preot. Nimeni nu avea voie sa indemne la razboi sau sa poarte arme în timpul festivitatilor. Chiar si uneltele de fier erau închise în timpul calatoriei zeitei. Se credea ca asezarile pe care le vizita în calatoria ei erau binecuvantate cu noroc.

La sfârsitul festivalului, preotul îndruma carul catre un lac sacru, unde se scalda Nerthus. Carul era acoperit cu o cârpa. Dupa ce sclavii selectati o scaldau pe zeita în lac, erau înecati ca sacrificii pentru Nerthus.

Atributele lui Nerthus s-au asemanat si cu cele ale vechii zeite celtice, Matres sau Matrone, grup de zeite-mama care era popular în jurul râului Rin.

Desi venerarea lui Nerthus parea ca s-a încheiat în secolele al V-lea sau al VI-lea, traditia ulterioara spune ca ea a fost identificata cu zeul nordic, Njörd (Njord), zeul Vanir al vântului si al marii. Njörd a fost forma masculina a lui Nerthus. Cum a suferit Nerthus o schimbare de sex nu stim sigur, iar savantii sunt inca nedumeriti.

Nerthus ar fi putut fi sora si sotia lui Njörd, în miturile nordice, cea care a devenit mama lui Freyr si Freyja. Desi niciunul dintre autorii nordici nu i-a dat vreodata un nume surorii lui Njörd. Sau poate fi chiar forma antica a lui Freyja.

 

7. Irmin (TYR)

Irmin era zeul razboiului. Irmin a fost fie asimilat cu Tiwaz (Tyr), fie era probabil un alt nume pentru Tiwaz. Numele sau însemna cel al ca era zeul puterii.

 

8. Ing (FREYR) zeul virilitatii

Ing era zeul ancestral al triburilor germanice – unghiurile si sasii. Ing a fost posibil un zeu Aesir sau chiar un zeu Vanir.

Numele sau probabil se poate traduce ca stramos. Era un zeu al fertilitatii la triburile din vestul Germaniei si Olandei de astazi.

Expertii cred ca Ing era numele original al vechiului zeu Yngvi, adica zeul Freyr, stramosul casei regale suedeze. Freyr era zeul virilitatii, prosperitatii, regalitatii, rasaritului si vremii bune la nordici.

 

9. Ostara & Eostre (zeita soarelui si fertilitatii)

Ostara era zeita germanica a soarelui si a fertilitatii. Sa ne aducem aminte din alte mitologii ca zeul soarelui era mereu barbat, Ostara a fost, de asemenea, asociata cu venirea primaverii, iar festivalul ei avea loc la echinoctiul de primavara, la 21 martie. Pentru popoarele germanice, primavara era timpul fertilitatii si al renasterii. Ea a fost asimilata cu zeita Eostre, o zeita anglo-saxona. Eostre era cel mai probabil doar un alt nume pentru Ostara si era tot zeita primaverii.

Un sfant a scris ca Pastele crestin si-a derivat numele din Eostre, care avea loc în aceeasi zi a festivalului Ostarei germanice, dar data a fost modificata ulterior. Duminica Pastelui, ziua învierii lui Hristos, varia între 22 martie si 25 aprilie, în functie de prima duminica a lunii pline (luna pascala), dupa echinoctiul de primavara.

Traditia obisnuita a Pastelui modern, cum ar fi ouale de Pasti si iepurasul de Paste, provin, de asemenea, din obiceiuri pagân. Iepurele era animalul sacru pentru Eostre, simbolul fertilitatii. De asemenea, oul a simbolizat fertilitatea si renasterea primaverii. Albul oului si al iepurelui simbolizau puritatea.

 

10. Alcis, zeii gemeni

In traducere din proto-germana, cei doi Alcis ar trebui sa fie Fratii Cerbi sau Fratii Elani. In alte variante sunt vazuti ca zei protectori ai templelor si crangurilor sacre.

Practic ei sunt varianta Gemenilor Divini, o pereche de tineri zei calareti indo-europeni. Ei au fost vazuti in mitologie ca salvatori, vindecatori si gardieni.

Tacitus ne arata ca erau venerati de tribul germanic Naharvali. Istoricul roman arata cum erau venerati intr-un crang sacru de un preot imbracat in haine femeiesti. Nu erau folosite imagini ale zeilor, dar cei doi zei erau venerati ca tineri frati. Tacitus traseaza o paralela cu Castor si Pollux.

 

11. Baduhenna, zeita razboiului

Baduhenna este o zeita atestata doar de Tacitus in Frisia, adica intr-o zona ce leaga in prezent Germania de Olanda. Daca pentru zeita Nerthus, zeita a pamantului se inecau sclavi si animale, daca pentru Tiwaz, zeul razboiului se sacrificau prizonieri, Baduhenna ajunge la un cu totul alt nivel. Ea era venerata intr-un crang sacru unde in anul 28 fusesera ucisi 900 de soldati romani. Oamenii de stiinta au legat aceasta figura cu germanica Matre.

Aceste “matroane” apar ca zeitati pe toate pietrele si altarele din secolul al V-lea. Aceasta zeita era asociata in particular cu razboiul. Istoricul Tacitus relateaza cum 900 de soldati romani au fost dezmembrati intr-o padure numita Baduhenna. Si alti 400 au patit la fel mai tarziu.

 

12. Fulla, zeita-fecioara a vindecarii

Fulla, traducandu-se prin plenitudine din vechea nordica, este o zeita din mitologia germanica, dar si din cea nordica. Este descrisa ca purtand o bentita de aur si tinand o cutie de frasin si incaltamintea purtata de zeita Frigg. In plus, zeita ii impartaseste toate secretele ei.

Fulla apare in Edda Poetica in secolul al XIII-lea, dar si ca Volla in secolul al X-lea. Aici este vazuta ca sora lui Frigg, vindecatoarea.

In Edda nordica Frigg face un pariu cu sotul ei Odin in privinta ospitalitatii unor oameni. Ati mai auzit aceasta poveste la crestini cand Dumnezeu si Sf. Petre se plimbau deghizati in calatori sau batrani istoviti ce vor sa innopteze la straini. Frigg isi trimite servitoarea Fulla sa il avertizeze pe regele Geirrod, patronul ei, ca un magician (adica Odin deghizat) il va vizita.

Fulla este o zeita-virgina. Dupa moartea cuplului de zei Balder si Nanna, zeul Hermod pune pariu ca se vor intoarce din Hel. Zeita Hel ii spune acestui zeu cum il poate invia pe Balder, dar nu ii va elibera pe cei doi pana ce fapta nu este indeplinita. Insa zeita Hel ii lasa pe cei doi zei din lumea de apoi sa le trimita daruri celor vii. Balder ii trimite lui Odin inelul magic Draupnir, iar Nanna ii trimite zeitei Frig o roba si un inel pentru Fulla.

Pana la urma, zeita Fulla poate fi doar un aspect al zeitei Frigg sau poate ca un aspect mult mai vechi al Marii Zeite a fertilitatii adorata de populatiile germanice in trecut.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,005 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.