Top 10 seriale despre mitologie si supranatural

Ce poate fi mai tare decat un serial plin de mitologie, zei si monstri? Vom vedea astazi un top al celor mai bune 10 seriale despre mitologie si supranatural. Ca sa nu amestecam varza foarte tare vom evita tot ce tine de supereroi si seriale istorice pentru un alt episod. Deasemenea, vom lasa la o parte si numele deja consecrate precum Game of Thrones sau The Witcher.

Vom tine cont doar de ceea ce ne intereseaza si ne fascineaza cel mai tare: mituri si legende, supranatural, monstri si fantome, apocalipse si demoni si tot ce este inspirat de mitologie si folclor.

 

10. From dusk till dawn “Din amurg pana in zori”

Adaptare dupa lungmetrajul din 1996 semnat de Robert Rodriguez, serialul From Dusk Till Dawn: The Series prezinta povestea unui serif texan pornit pe urmele abominabilului duo Seth si Richie Gecko.

Daca ai vazut comedia horror From Dusk Till Dawn (1996), filmul lui Rodriguez, dupa un scenariu scris de Tarantino, cu siguranta ti-a ramas intiparit in memorie. Nu de alta dar nu cred ca poti uita usor dansul  lasciv si senzual cu serpi al Salmei Hayek (Satanico Pademonium) sau lupta fratilor Gecko (Clooney si Tarantino) cu vampirii insetati de sange. Plus ca Tarantino este celebru tocmai pentru ca foloseste galeti de sange intr-un film, la propriu. E sange peste tot!!!

Din amurg pqna în zori: Seria este un serial american de televiziune horror dezvoltat de Robert Rodriguez. Face parte dintr-o franciza care a devenit cult deja – vorbim nu numai de filme, ci si de carti, benzi desenate si jocuri. extinzandu-se pe cronicile fratilor Gecko, Seth si Richie, Familia Fuller si Santanico Pandemonium.

De ce intra in top? E singurul serial legat de mitologia mexicana care merita sa fie in top. Gasim si trimiteri la mitologia mayasa sau azteca cu vampiri-serpi care controlau lumea.

 

9. American Gods “Zeii Americani”

Zei americani (engleza: American Gods) este un serial TV american din 2017 bazat pe romanul lui Neil Gaiman publicat prima oara în 2001. Serialul este dezvoltat de Bryan Fuller si Michael Green pentru reteaua prin cablu Starz. Gaiman este producator executiv al serialului alaturi de Fuller, Green, Craig Cegielski, Stefanie Berk si Thom Beers.

Serialul prezinta evenimente din viata lui Shadow Moon, un afroamerican misterios si taciturn care se întqlneste cu Dl. Miercuri la scurt timp dupa ce iese din puscarie si ajunge sa fie implicat într-un conflict între Vechii Zei si Noii Zei. Ca si romanul, serialul este un amestec de artefacte americane, fantasy si alte elemente de mitologie antica si moderna.

Primul sezon a avut premiera la 30 aprilie 2017 în reteaua Starz si a fost transmis online prin streaming din aprilie pana în iunie 2017. În mai 2017 s-a anuntat ca serialul va avea un al doilea sezon.

Productia „Zei americani”, în care realitatea se îmbina magistral cu fantezia, spune povestea unui nou tip de razboi – cel între Vechii si Noii Zei. Zeii Vechi, traditionali, cu radacini mitologice din diferite culturi ale lumii, se tem, întrucat adeptii lor fie pier, fie îi considera irelevanti, fiind usor sedusi de banii, de tehnologia si celebritatea oferita de Zeii Noi.

De ce intra in top? Este cu si despre mitologie, dar o mitologie amestecata cu zona contemporana. Ce ai crede daca televiziunea, internetul si mass-media ar fi zei in lupta cu zeii antici precum Odin, Thoth, Loki sau Czernobog?

 

8. Lucifer

Netflix tocmai a anuntat ca va exista si un sezon 6 al popularului serial “Lucifer”, iar acesta va fi ultimul. Speculatiile afirmasera ca au fost probleme cu contractul lui Tom Ellis, cel care joaca personajul principal, iar Netflix a trebuit sa se înteleaga cu Warner Bros Television.

Nu e prima oara cand auzim ca primim “ultimul sezon”. Fanii au trecut prin asta si cu sezonul 4, cand productia se oprea la Fox, care a refuzat sa continue serialul dupa 3 sezoane. Apoi Netflix a preluat proiectul si a oferit un sezon 4 în 2019 si 5 din 2020, despre care a spus ca ar fi ultimul. Acesta va începe difuzarea pe Netflix pe 21 august, cu prima serie de episoade (Partea 1). În 2019, co-creatorii show-ului, Ildy Modrovich si Joe Henderson au multumit Netflix pentru ca le-a permis sa termine povestea lui Lucifer Mornngstar asa cum doreau, atunci cand sezonul 5 a fost confirmat, iar asta suna a sezon final.

La o luna dupa aflam ca numarul de episoade din sezon a crescut de la 10 la 16. Zvonurile despre un posibil sezon 6 circula de cateva luni, ce e drept. Fanii “Lucifer” au facut petitii peste petitii si au insistat mult ca show-ul sa revina dupa anularea sa de la FOX din 2018. Rar s-a mai vazut atata pasiune în jurul unei productii. Exista si celebritati printre fani, care au crescut presiunea pe regizori si producatori. Kelly Clarkson spre exemplu de la “The Voice” este un mega fan al serialului.

Evident teaserele începute de Netflix cu privire la productia sezonului 6 se joaca cu ideea de “6” si “666”. Trebuie spus ca sezonul 4 din “Lucifer” a fost primul loc la continutul cel mai binge-uit de fani timp de 8 saptamani, record absolut pentru Netflix. Serialul nu a fost lipsit de controverse, inclusiv petitii ca el sa nu mai existe, din partea crestinilor si celor care considera ca glorifica diavolul. Si la noi a fost un întreg scandal cand un vagon întreg de metrou din Bucuresti era colantat cu un poster “Lucifer” pentru a promova serialul.

Ramane de vazut ce se întampla si cu proiectul Sandman, un comic book DC/Vertigo din care provine de fapt personajul Lucifer si care ar putea sa fie transformat de Netflix în serial.

De ce intra in top? Hai sa fim seriosi: este unicul, inegalabil Domn al Intunericului, Senior al Iadului, este vorba despre Printul Decazut! Lucifer insusi! Plus ca daca urmaresti serialul ii vei intalni intreaga familie! Nu dau spoilere! Dar este grozav si muzica din serial este la fel de buna!

 

7. Teen Wolf  “Un varcolac adolescent”

Este de departe cel mai bun serial cu varcolaci pe care l-am vazut. In plus, prezinta tone de mitolgie si are un sezon intreg inchinat si inspirat de mitologia japoneza.

Un vqrcolac adolescent (engleza Teen Wolf) este un serial american de televiziune creat de Jeff Davis pentru MTV. Este baza pe filmul cu acelasi nume din 1985 si îl surprinde pe Tyler Posey ca un adolescent pe nume Scott McCall, care este muscat de un varcolac si care trebuie sa faca fata modului în care acest lucru îi afecteaza viata sa si a celor apropiati lui, si pe Dylan O’Brien ca „Stiles” Stilinski, cel mai bun prieten al lui Scott. Seria a primit în general recenzii pozitive de la critici.

Teen Wolf a avut premiera pe 5 iunie 2011, înainte de Premiile MTV Movie 2011. La 21 iulie 2016, distributia a anuntat la Comic Con ca al saselea sezon va fi finalul seriei. Finalul seriei a fost difuzat în data de 24 Octombrie.

Un pustan de liceu in clasa a X-a trebuie sa învete de acum încolo cum sa echilibreze noua sa identitate problematica de varcolac cu viata de zi cu zi a adolescentei. Adica e smecher sa ai puteri supranaturale, dar cu ele vin si belelele.

În primul sezon, Scott si cel mai bun prieten al sau, Stiles Stilinski încep sa se întalneasca cu alte personaje. E si normal la varsta asta sa te indragostesti, nu? Interesul sau principal îl reprezinta Allison Argent, colega de clasa cu Scott, care provine dintr-o familie de vanatori de vqrcolaci. Cea mai buna prietena a sa este populara Lydia Martin, care descopera mai tarziu ca este o banshee. Scott si Stiles se lupta cu iubitul agresiv al Lydiei, ticalosul local Jackson Whittemore, precum si cu Derek Hale, un varcolac misterios cu un trecut întunecat. În timp ce serialul merge înainte, lui Scott i se alatura noi prieteni precum Malia Tate, un coiot varcolac, Kira Yukimura, un spirit japonez al vulpii; si Liam Dunbar, un tanar varcolac cu probleme de furie.

De ce intra in top? Varcolaci adolescenti – titlul spune totul, plus niste efecte speciale foarte reusite si un joc actoricesc foarte bun din partea unor pustani necunoscuti publicului. Plus o tona de mitologie cum va ziceam!

 

6. Shannara Chronicles “Cronicile Shannara”

Cui nu-i plac elfii? Si pana se naste un alt Tolkien care sa mai scrie un Stapan al Inelelor sau Amazon va scoate odata un serial cu aceeasi tema, mai avem de asteptat.

Acest serial este bazat pe seria de romane fantastice Shannara scrisa de Terry Brooks. Actiunea are loc la mii de ani în viitor dupa ce un Mare Razboi nuclear a distrus mare parte a planetei si a vietii de pe Pamant. Stiu ca suna a SF, dar aveti rabdare, apare in curand si magia. Între timp din supravietuitorii umani au aparut alte rase care au fost denumite ca cele mitologice: pitici, elfi, troli sau gnomi. Tehnologia umana s-a pierdut aproape în totalitate astfel încat omenirea a ajuns într-o epoca asemanatoare Evului Mediu.

Ultima sursa de magie care protejeaza Cele Patru Tinuturi este un copac al elfilor denumit “Ellcrys”; din pacate acesta este pe moarte. Amberle Elessedil porneste într-o aventura de regasire a magiei si de salvare a copacului. Amberle va fi ajutata în misiunea ei de omul-elf Wil Ohmsford si de Eretria.

Se spune ca trilogia a fost inspirata de „Stapanul inelelor” de J.R.R. Tolkien.

Primul sezon al serialului este bazat pe cel de-al doilea volum al trilogiei.

Este extrem de interesant sa vezi lumea medievala, troli, elfi si alte minunatii trecand prin locuri unde ici, colo unde pe sub muschi de copaci sau alte ierburi, sta ascuns cate un camion sau vreo bucata dintr-o masina. Ca sa nu mai zic de relicve ale parcurilor copiilor, cu leagane si topogane sau stalpi de curent cazuti.

De ce intra in top? Serialul este o îmbinare nemaiîntalnita, o evolutie nemaiauzita intre elfii lui Tolkien si ce ar ramane din omenirea de astazi in urma unui atac nuclear. Suntem obisnuiti cu evolutia de la medieval spre tehnologie si nu invers. Plus elfi, nu? Avem si o poveste de dragoste aici plus niste personaje negative extrem de interesante si dubioase! Puneti mana si cititi si cartile!

 

5. The Originals “Originalii”

Cand vorbesti de supernatural si de cel mai cunoscut monstru din lume cu siguranta te gandesti la un vampir. The Originals este poate printre cele mai “serioase” si “originale”, daca putem spune asa, seriale aparute. El continua intamplarile din Jurnalele Vampirilor, un fel de drama adolescentina cu vampiri. Insa Originalii aduce la un loc, in New Orleans mai precis, vampiri, varcolaci, vrajitoare si mai ales hibrizi. Practic reconsidera intreg genul. Exista si o continuare a acestei serii care s-a incheiat. Ea se numeste Legacies insa este atat de proasta incat te adoarme.

The Originals este spin-off-ul serialului The Vampire Diaries. În acest nou serial produs tot de CW se urmareste viata primilor vampiri din istorie, personajul principal este hibridul Klaus care, întorcqndu-se în orasul pe care l-a construit, doreste sa detina din nou controlul asupra orasului de care avusese grija (în absenta sa) Marcel, un vampir transfornat de catre Klaus.

Serialul este cu atat mai interesant avqnd în vedere ca hibridul Klaus asteapta un copil cu o fata varcolac (Hayley, viitori parinti nu au niciun sentiment unul pentru celalalt), dar ce se va întampla cand Elijah (fratele original) se va îndragostii de Hayley? Dar cand Rebeka (sora fratilor) va complota impotriva lui Klaus? Dar cand vrajitoarele vor dori sa preia comanda orasului? Si întrebarea care îi macina pe toti cei care au urmarit si The Vampire Diaries (unde a fost prezentata prima data povestea) se va întoarce în serial Kol (cel mai mic dintre frati dar si singurul la fel de nemilos ca fratele sau Klaus)

Cine a vazut “The vampires diaries” stie cu siguranta despre ce vorbesc; adica: În sezonul 2 sau 3 al serialului, nu mai stiu sigur, vor aparea Klaus si Elijah, primii vampiri creati, care sunt în cautarea Elenei pentru a o sacrifica, avand ca scop ruperea blestemului  “Lunii si al Soarelui” care îi condamna pe vampiri sa nu supravietuiasca luminii solare, iar pe varcolaci sa se transforme doar în noptile cu luna plina. Klaus reuseste sa rupa acest blestem, care îl  viza doar pe el, scotandu-si la iveala latura sa de varcolac si astfel devine un hibrid: jumatate vampir, jumatate varcolac. De la aceste episoade, este creat serialul “The originals” care îi urmareste pe vampirii originari în viata.

De ce intra in top? Trebuia sa fiti atenti! Cel mai bun serial cu vampiri de la Blade incoace! Si nu numai vampiri pentru ca avem si varcolaci, vrajitoare si tot tacamul!

 

4. Once upon a time “A fost odata ca niciodata”

Once upon a time este un serial de fantezie, drama, aventura, fictiune, mister, actiune si uneori politist. Este unul dintre serialele mele preferate si un serial pe care îl apreciez enorm. Tocmai pentru ca a reinventat vechile povesti.

În serial este vorba despre toate personajele din povestile cunoscute de fiecare copil sau adult din toata lumea. Aceste personaje au fost alungate în lumea noastra, într-un orasel mic din Maine, de catre un blestem aruncat de Regina cea rea din Alba-ca-Zapada, toate finalurile lor fericite fiind distruse. În acest orasel toti duc o viata normala, fiind în mare parte despartit de persoana iubita. Un baietel pe nume Henry, care a fost adoptat de cqte Regina (numele reginei din Alba-ca Zapada e Regina), pleaca în cautarea mamei sale biologice, care e fiica lui Alba-ca-Zapada si a Printului (din aceeasi poveste). Aceasta a fost ferita de blestem pentru ca parintii sai au trimis-o în lumea noastra înainte ca acest blestem sa fie aruncat.

Serialul are sapte sezoane fiecare cu cate 22 de episoade, exceptie sezonul cinci, care are 23 de episoade.

În acest serial puteti vedea tot felul de povesti clasice reinterpretate si spuse într-un mod asa de interesant si legate una de cealalta într-un mod asa de perfect încat nici nu îti vine sa crezi. Ca personaje de poveste ii veti putea întalni pe : Alba-ca-Zapada, Printul, Regina cea rea, Belle, Rumplestiltskin, Scufita Rosie, Bunicuta din Scufita Rosie, Vanatorul, Capitanul Hook, Cei 7 pitici, Peter Pan, Palarierul nebun, Regina de inima rosie, Mulan, Cruella de Vil, Oglinda Reginei, Uriasul, Jack, Aladdin, Ariel, Hercule, Robin Hood, Gaston, Hansel si Gretel, Pinocchio, Geppetto, Jiminy Cricket, Tinker Bell, Cenusareasa, Zqna Ursitoare, Aurora, Dr. Frankenstein, Hades, Anna si Elsa, Merlin si multi altii, la care nici nu v-ati astepta, vorbesc serios mai sunt foarte multe personaje de care 100% ati uitat, dar totusi apar.

Fiecare sezon are ceva special, o poveste sau un taram unde poti ajunge prin portaluri magice.

Ca actori principali ii avem pe Lana Parrilla care o interpreteaza pe Regina Mills (regina cea rea), Jennifer Morrison care o interpreteaza pe Emma Swan (fiica lui Alba-ca-zapada), Jared S. Glimore care îl interpreteaza pe Henry Mills (fiul adoptiv al Reginei si fiul biologic al lui Emma), Ginnifer Goodwin care o joaca pe Alba-ca-Zapada, Josh Dallas care îl joaca pe Print, Colin O’Donoghue care îl interpreteaza pe Hook, Robert Carlyle care îl interpreteaza pe Mr. Gold ( Rumplestiltskin).

De ce intra in top? Avem toate povestile indragite din copilarie, de la cele pentru copii la cele medievale pentru adolescenti, toate reinterpretate intr-o maniera noua, foarte interesanta. 

 

3. Grimm

Grimm este un serial foarte interesant si singurul care explora povestile fratilor Grimm in amanunt. Insa nu este un serial pentru copii. Plin de adrenalina si suspans, serialul Grimm ne aduce in prim plan tot felul de monstri care traiesc alaturi de noi.

Serialul a avut premiera pe data de 28 octombrie 2011 si a avut ultimul episod pe 31 martie 2017. Are 6 sezoane, fiecare de 22 de episoade, mai putin ultimul care are doar 13 eisoade. Este un serial de fantezie, mister, drama, politist si putin horror.

Pe scurt, în acest serial se spune povestea lui Nick, care este un detectiv de omucideri din Portland, Oregon. Acesta a crescut cu matusa sa si în prezent locuieste cu iubita lui Juliette si îl are ca partener pe Hank, un alt detectiv. Într-o zi normala la serviciu, Nick descopera ca are niste puteri care ii permit sa vada fata ascunsa a unor creaturi pe jumatate om, pe jumatate animal, numite weseni. În timp ce încerca sa rezolve cazul la care lucra, da peste un wesen, mai exact un blutbad, pe nume Monroe, care îl ajuta cu cazul, în ciuda fricii si dispretului pe care îl purta Grimilor.

Ca sa întelegeti mai bine ce este un Grimm, lasati-ma sa va explic. Pe scurt este un fel de ruda cu bine-cunoscutii Frati Grimm. Acestia din urma aveau aceeasi abilitate ca Nick, adica sa vada wesenii în forma lor reala, chiar si atunci cand acestia nu voiau acest lucru. Conform serialului, toate povestile scrise de Fratii Grimm erau de fapt, niste istorisiri despre aceste creaturi pe care le vanau. Cand Nick afla despre puterile sale, trebuie sa combine viata profesionala, adica job-ul sau la politie, viata amoroasa, alaturi de iubita sa si viata secreta si periculoasa a unui Grimm.

Actorii principali din serial sunt David Giuntoli care îl interpreteaza pe Nick, Silas Weir Mitchell care îl interpreteaza pe Monroe, Russell Hornsby care îl interpreteaza pe Hank, Bitsie Tulloch care o joaca pe Juliette, Sasha Roiz care îl interpreteaza pe Capitanul Sean Renard, seful lui Nick, Bree Turner care o interpreteaza pe Rosalee (apare mai tarziu în serial), Claire Coffee care o joaca pe Adalind (un wesen) si Reggie Lee care îl joaca pe Sergeant Wu (un coleg a lui Nick).

De ce intra in top? Sa vezi povestile Fratilor Grimm atat de dragute, gingase si nevinovate intr-o varianta horror-politista eu zic ca merita toti banii. Plus ca serialul o da tare, nu face compromisuri si nu se lungeste la nesfarsit. 

 

2. Sleepy Hollow “Legenda calaretului fara cap”

Oare cum va veni sfarsitul lumii? Ati auzit de Apocalipsa si de cei Patru Calareti?

Recenta versiune canadiana a povestii calaretului fara cap se apropie mult de cea a lui Henning Schellerup din 1980. Ichabod Crane tocmai a primit o slujba la scoala din Sleepy Hollow, fara sa stie ca oraselul e bantuit de fantoma calaretului fara cap. Într-o seara, iesind la promenada prin padure, nefericitul da nas în nas cu neobosita naluca a decapitatului.

Legenda calaretului fara cap (titlu original Sleepy Hollow) este un serial de televiziune american în genurile dramatic, fantezie, mister, thriller, aventura. A avut premiera pe Fox in 2013. Serialul este o adaptare care are loc în zilele noastre a povestirii din 1820 “The Legend of Sleepy Hollow” (Legenda calaretului fara cap) scrisa de autorul american Washington Irving.

De ce intra in top? Este singurul serial din lista despre Apocalipsa! Clar! Plus ca mai poti invata cate ceva despre istoria fondarii Americii si conspiratii!

 

1. Supernatural

De departe, nu exista serial mai complet, mai original, mai nebunesc si mai lung decat Supernatural. De 15 ani urmaresc aceasta serie si, cu mici exceptii, s-a ridicat mereu la inaltimea asteptarilor.

Oamenii astia le-au facut pe toate in nu mai putin de 15 sezoane, iar filmarile nu s-au incheiat inca. Mitologie biblica, crestina, greaca, egipteana, irlandeza, indiana. Au ucis orice monstru iti trece prin cap – vampir, varcolac, djin, fantoma, demon. Au facut sex cu ingerite si demonite. Sam si Dean, cei doi frati Winchester, protagonistii rolurilor principale traiesc intr-o adevarata lume supranaturala.

Supernatural este povestea lui Sam si a lui Dean, doi frati uniti de acelasi destin: ei calatoresc prin pustiul cqmpiilor americane cu misiunea de a gasi si a ucide cele mai înfricosatoare creaturi ale întunericului, de care oamenii au auzit doar din legende si superstitii. În timpul acestei lupte cu raul, Sam descopera ca are o serie de abilitati paranormale: ciudatele sale viziuni prevestesc moartea celor din jur, dar si apropierea pericolelor. Încurajati de propriul tata sa se avante în aceasta aventura pentru a gasi creatura care le-a ucis mama cu multi ani în urma, cei doi frati declanseaza o adevarata vanatoare a demonilor si, mai tarziu, cateva apocalipse.

De ce intra in top pe Locul 1? Simplu, nu exista serial despre supranatural mai bun sau mai complet! Si aici chiar va rog sa indrazniti sa ma contraziceti!

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 12,749 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Top 10 seriale despre mitologie si supranatural”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.