S-a descoerit cel mai mare dinozaur japonez

Cel mai mare schelet japonez de dinozaur complet tocmai a fost descoperit. Bestia masoara 8 metri si a fost dezgropat de curand. El dateaza de acum 72 milioane de ani si a fost gasit pe insula Hokkaido din Japonia.

Oasele dinozaurului au fost descoperite in districtul Mukawaryu. El face parte din specia Hadrosauridae. Este a treia oara cand s-a descoperit un hidrosaur intr-un strat marin.

Hidrosaurii sunt foarte cunoscuti datorita capului de rata. Deasemenea, ei fac parte din cea mai variata specie cu foarte multi reprezentanti intinsi pe toate continentele. Creasta lor foarte ciudata ca marime, forma si culoare, plus botul ciudat de rata, le-a conferit o anumita notorietate.

Sunt foarte cunoscuti pentru elasticitatea extrema. Isi puteau intinde gatul in jurul corpului fara sa se miste din loc. Deasemenea, alveolele formate in interiorul crestelor formau ecouri ce ii ajutau sa comunice. Acestea puteau avea si rol decorativ in imperechere.

Hidrosaurii erau ierbivore comune in timpul perioadei cretacicului tarziu. Asta se intampla acum 100 milioane sau 68 milioane de ani. Ei au trait in Eurasia, in cele doua Americi si in Antarctica. Schelete complete de dinozaur au fost descoperite aici, dar este extrem de rara descoperirea unuia intreg in Japonia.

In 1936, un alt astfel de schelet fusese descoperit intr-un strat marin in Sakhalin. Acesta a fost numit Nipponosaurus.  

Dr. Yoshitsugu Kobayashi, reprezentantul Universitatii Hokkaido, mai descoperise altul in 2013. Exista peste 50 de feluri de dinozauri in tagma hidrosaurilor. Ei sunt impartiti in doua grupe: cu si fara creasta, Lambeosaurinae si respectiv Hadrosaurinae. Dinozaurul poreclit Mukawaryu se inscrie in ultima serie.

In 2009, paleontologul Mark Purnell a condus un studiu despre dieta acestor dinozauri din cretacicul tarziu. Analizand sute de probe microscopice de pe dintii fosilelor, echipa a determinat ca hadrosaurii aveau un mod unic de a manca. Acest mod era foarte diferit de ceea ce cunoastem astazi. Daca astazi, la mamifere, mandibula de jos este mobila, la ei era invers. Maxilarul lor iesea in afara si in lateral in timp ce mestecau. Aceasta metoda de rumegare, numita pleurokinesis, permite o mai buna si precisa rumegare a plantelor si reduce stresul pus pe craniu. Analiza atenta i-a facut pe cercetatori sa realizeze felul in care se hraneau.

S-a crezut chiar ca acesti dinozauri, foarte raspanditi inainte de marele cataclism, ar fi putut exista pana acum 500.000 de ani. In San Juan, Statele Unite, s-ar fi descoperit scheletul unui astfel de dinozaur. Se pare ca acesta a supravietuit marelui cataclism, extinctiei in masa provocata de marele asteroid de acum 65 de milioane de ani. Sa fi supravietuit hidrozaurii in aceasta parte de lume atata timp? Unii sunt sceptici, altii invoca cazul crocodililor, al pasarilor sau al altor supravietuitori.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 682 times, 1 visits today)

1 thought on “S-a descoerit cel mai mare dinozaur japonez”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.