Snowden (2016): o biografie a curajului

Snowden este un film biografic despre spionaj regizat de Oliver Stone si scris de Stone si Kieran Fitzgerald. Filmul este bazat pe cartile numite “Dosarele Snowden” de Luke Harding si “Vremea caracatitei” de Anatoly Kucherena. Filmul este bazat pe fapte reale si vorbeste despre exilul lui Snowden, un IT-ist ce a lucrat pentru CIA si NSA descoperind ca agentiile americane isi spionau cetatenii.  Joseph Gordon-Levitt joaca rolul lui Snowden.

 

Suntem oare supravegheati de propriile noastre guverne?

Snowden a debutat la festivalul Comic-Con din 2016, apoi la Festivalul de Film de la Toronto. Desi nici macar nu a scos banii de buget, filmul a primit critici impartite si pareri mixte.

Povestea filmului le este multora familiara datorita documentarului Laurei Poitras – “Citizenfour“.

Actiunea incepe in 2013, cand Snowden stabileste o intalnire cu Poitras si jurnalistul Glenn Greenwald si Ewan MacAskill. Intr-un hotel din Hong Kong, Snowden le arata informatii clasificate despre un centru informatic din Hawaii folosit pentru a supraveghea cetatenii americani in masa. E-mailuri, sms-uri, telefoane, absolut orice este pivat poate deveni informatie. Apar apoi flashback-uri din 2004 pana in 2013. Snowden lucrase ca analist pentru CIA, NSA si pentru alti contractori privati in domeniul securitatii cibernetice.

 

Cea mai mare scurgere de informatii dupa WikiLeaks

Desi se inrolase din motive patriotice, Snowden isi realizeaza ca propriul guvern nu este interesat de teroristi. Ci mai degraba de spionarea propriei populatii. Cetatenii nu aveau nici cea mai mica idee ca sunt supravegheati.

snowden film movie posterRolurile sunt masurate, metodice, dar le lipseste acel plus ce transforma filmele in blockbustere. Pana la urma vorbim despre o poveste reala, fara eroi din trupe de commando care intra pe ferestre sau explozii planuite atent.

Mai mult, pentru a conferi autenticitate totala filmului, Snowden insusi apare la sfarsitul filmului. El ne reaminteste ca suntem direct responsabili si numai noi putem stopa acest fenomen.

Edward Snowden a cerut azil politic in Moscova, dupa ce americanii i-au anulat pasaportul.

Desi Snowden renuntase la liceu, a studiat computerele. A incercat sa se inroleze in fortele speciale, dar nu a terminat programul. Ca tehnician IT a lucrat pentru Dell si Booz Allen Hamilton. A ajuns in Japonia si Hawaii.

Descoperirile lui Snowden 

In timpul programului sau, cu acces la dosare clasificate si programe secrete in dezvoltare, Snowden a observat ca NSA – Agentia Nationala de Securitate din SUA – controla masiv populatia. A copiat documente secrete despre practici pe care le considera abuzive, invazive si tulburatoare. Le-a spus superiorilor ca are epilepsie si a orchestrat o intalnire cu ziarul The Guardian in Hong Kong.

Ziarul a publicat un ordin al unei curti americane care obliga Verizon, una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii, sa ofere acces la informatii zilnic pentru NSA. Practic, orice telefon putea fi spart, ascultat, depistat sau vazut.

Au aparut si alte articole in The Guardian si The Washington Post despre programe precum PRISM, un program ce permitea adunarea informatiilor in tip real. Si asa s-a declansat o adevarata frenezie in media internationala.

 

Snowden, SUA, CIA, NSA si Obama

Guvernul SUA l-a acuzat pe Snowden de tradare, furt al proprietatii guvernamentale si altele. Acuzarea lui a intrat sub Actul Spionajului, invocat de Obama de 7 ori din 2013.

Se crede ca informatiile pe care Snowden le-a facut publice au facut pagube de bilioane de dolari pentru armata americana.

Cand si-a deschis contul pe Twitter cu fraza “Ma puteti auzi acum?” a avut aproape 2 milioane de urmaritori in 24 ore. In prezent, Snowden tine videoconferinte pentru marile universitati americane.

 

Review-urile filmului sunt si ele impartite. Unii il gasesc incitant si deschizator de drumuri. Snowden este vazut ca patriot. Multi cred ca li s-au deschis ochii, dar tot ei afirma ca lumea nu vrea sa auda ca guvernul nu este o democratie, ca sunt supravegheati, ca nu au de ales, ca sunt manipulati.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 229 times, 1 visits today)

1 thought on “Snowden (2016): o biografie a curajului”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.