Sfantul Andrei si Ziua Lupului

Ziua Lupilor – Magie populara si folclor

Pe 30 noiembrie crestinii il serbeaza pe Sfantul Andrei. Dar oare ce serbau stramosii nostri? Care erau festivalurile pagane?

Ei bine, raspunsul este Ziua Lupului. In vremea cand nu exista picior de crestin in tara, cand dacii erau inca liberi si lupii mandri se razboiau pentru salasurile oamenilor. Nimeni nu se inchina lui Hristos si nimeni nu pleca genunchiul. Caci fara a fi fanul vreunei conspiratii impotriva dacilor liberi sau a trecutului nostru istoric pot afirma un singur lucru. Anume, traditia si folclorul nostru raman unice. Si, in unele locuri, curate si neatinse de tehnologie, globalizare si crestinism. Oricat de saraci am fi, crestinati cu forta sau saraci cu duhul, miturile si povestirile nu ni le poate lua nimeni. Atat timp cat ele nu sunt uitate. Atat timp cat si altii le vor auzi.

Asadar nu vom vorbi despre sfinti, ci despre stramosi, despre daci si obiceiurile lor. Despre adevarata sarbatoare de 30 noiembrie. Sfantul Andrei si Ziua Lupului coincid, insa traditia este mult mai veche.

Sfantul Andrei si Ziua Lupului

Puteti citi si despre:

 

Lupul dacic – animal simbol al dacilor liberi

Licantropia si varcolacii

 

 

Istorie, traditii si Nunta Lupilor

Stim deja ca Sf. Andrei s-a suprapus peste un festival pagan de mult uitat. O sarbatoare a lupilor, a strabunilor daci. Deabia mai tarziu a devenit Sf. Andrei patronul lupilor. In traditia veche, in aceasta zi nu se accepta munca animalelor. Deasemenea, in aceasta perioada lupii iasa dupa prada. Oamenii credeau ca haitele sunt coduse de un lup cu puteri supranaturale. Acest “Pastor” decide viata oamenilor.

In aceasta zi magica nu se intreprind munci manuale. Din superstitie sau dintr-un vechi cult putem intelege ca lupul este foarte important in traditia muntenilor.

Exista povesti despre copii de ciobani din Maramures care au vazut haite de 50 de lupi si care nu au vatamat oile. Se zice in acele parti ca trebuie sa legi gurile lupilor la sarbatoare. Chiar si astazi se mai tine aceasta sarbatoare in Maramures. Ea este numita Andrelusa, Ziua Lupului.

Sarbatori stravechi de o mare importanta ce vor ramane in substratul traditiilor noastre. Deasemenea, ele vor fi mereu prezente atat timp cat inca exista satul traditional. Acestea au intrat in constientul colectiv. La sate este vitala pastrarea traditiilor. Din superstitie, de frica pierderii identitatilor, unele comunitati le pastreaza si astazi. Regiunile geografice sunt foarte diferite, insa puteam observa ca spre nord, si in particular spre munti, acestea raman mai puternice. Izolarea si lipsa mijloacelor le pastreaza inca vii. Insa pentru cat timp?

Batranele din zona Maramuresului vorbesc despre ursiti, despre visele din aceasta noapte magica. Visele din aceasta noapte speciala pot afecta destinul. Chiar si barbatii practica aceasta traditie sperand ca isi vor visa ursita.

Se crede in aceste zone ca duhul iese din corp atunci cand dormi. El calatoreste departe si vorbeste cu vii si mortii deopotriva.

Sfantul Andrei si Ziua Lupului

Femei maritate, ciobani pedepsiti, lupi care graiesc cu glas omenesc, pricolici si strigoaice care ies din mormant. Fiecare isi cauta neamul, mortii rasar oriunde si vorbesc cu cei vii. Aceasta este sarbatoarea noastra romaneasca ramasa din strabuni. Daca va cautati un Halloween romanesc acesta indeplineste cu siguranta conditiile.

Traditiile noastre sunt mult mai vechi si mai autentice decat cele ale strainilor. Este suficient sa le cunoastem si sa le promovam. Nordicii o fac, latinii o fac, noi de ce nu am face-o?

 

Anul Nou Dacic – Luparia

Tot in aceasta perioada, ritualurile geto-dace serbau Anul Nou Dacic. Aceasta zi era inchinata lupului. Ea se numea “Luparia

Tinerii razboinici erau supusi in aceasta perioada ritualurilor de initiere. Era momentul cand trebuiau sa mearga in salbaticie si sa-si schimbe numele. Moartea si Invierea sunt trecute sub “Semnul Lupului”.

Mastile purtate de flacai in aceasta perioada pot fi interpretarea unui vechi obicei. In aceasta perioada vrajile si farmecele sunt cele mai puternice, iar animalele pot vorbi.

 

Brumalia la traci sau sarbatorile campenesti

Exista cel putin 35 de sarbatori anuale inchinate lupului la daci. Lupul este un animal sacru, animal-totem. Ziua Lupului sau Lucinul este una dintre aceste sarbatori. Exista si Filipii de Toamnã, Filipul cel Mare, Vovidenia, Suntandrei, Noaptea Strigoilor, Tarbacul Cainilor, Zilele Bubatului. Acestea completeaza un scenariu mitic.

Tocmai lupul pazeste turmele. Animal simbol, el vede dracii si ocroteste copii. Pastoritul si datinile populare il amintesc mereu. Numele primite la nastere si denumirile geografice ne aduc si ele marturie despre importanta sarbatorii si a animalului. Sfantul Andrei si Ziua Lupului vor ramane o sarbatoare pagana, cu tot ce implica aceasta.

Puteti citi mai multe despre:

Lupul in lumea simbolurilor

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,314 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Sfantul Andrei si Ziua Lupului”

  1. Pingback: Saptamana de Halloween la Mythologica | Mythologica.ro

  2. Pingback: Religia tracilor si geto-dacilor | Mythologica.ro

  3. Pingback: Focul lui Sumedru sau ziua soroacelor in traditia populara: 25 octombrie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.