Thailanda este una dintre tarile cele mai omogene din punct de vedere rasial din sud-estul Asiei, iar religia in Thailanda este sufletul acestei natiuni. Dintr-o populatie de peste 60 de milioane, peste 80% sunt thailandezi. Exista o importanta comunitate chineza, iar in sud, o populatie mica de malaysieni. Imigranti cambodgieni, birmanezi si vietnamezi traiesc in grupuri mici, iar numeroase triburi indigene isi au asezarile in zona de nord.
Religia in Thailanda este mult diferita fata de cea a europenilor. Chiar si buddhismul de aici este diferit. Cultura si istoria influenteaza foarte mult religia si spiritualitatea.
Thailandezii vorbesc patru dialecte, corespondente celor patru regiuni geografice: centrala, nord-estica, nordica si sudica. Thailandezii din zona centrala, din bazinul Chao Phraya, reprezinta circa 36% din etnicii thailandezi si sunt grupul dominant social si politic. Deasemenea, dialectul din aceasta zona este considerat standard pentru limba thailandeza. Cei din nord-est, 32%, sunt cei mai putin reprezentati. In sud, se crede intr-o cultura distincta, anume 8%. Alte zece dialecte sunt vorbite in alte zone ale tarii. Religia in Thailanda este cea care uneste aceste zone.
Buddhismul
Daca fiecare zona are limba si cultura ei, buddhismul este singurul care strange laolalta culturi si datini diferite, triburi si zona geografice separate. Acceptarea si includerea minoritatilor se datoreaza buddhismului, anume tolerantei si conceptului de a nu-ti judeca aproapele. 95% din populatie este buddhista Theravada (de rit vechi), religia oficiala. Sta la baza culturii thailandeze, cu mari influente in toate aspectele vietii.
Buddhismul cu accent pe sfintenia familiei, prietenie si armonie sociala este principalul factor in viata spiritual-religioasa a thailandezilor. Invataturile buddhiste evita notiunea de zeu sau zei atotputernici. Nu exista o forta divina care sa decida soarta fiecarui individ. In buddhism, viata nu este o serie de decizii luate de individ, ci mai degraba este controlata de karma acumulata in vietile anterioare. Niciun zeu nu poate schimba efectele. Conduita rea nu poate fi iertata si trebuie pedepsita, iar faptele bune vor primi cuvenita rasplata. Thailandezii cred ca norocosii, bogatii sau cei puternici isi obtin statutul dintr-o karma superioara, in timp ce celor saraci sau suferinzi soarta le-a fost blestemata ca rezultat al nechibzuintelor dintr-o viata anterioara. Aceasta credinta explica si conservatorismul ierarhiei sociale.
Fundamentala in buddhism este credinta in cele Patru Adevaruri Nobile, descoperite de Buddha. Viata este o suferinta, iar suferinta se datoreaza ispitelor care pot fi indepartate urmand Calea cu Opt Brate. Motivatie, moralitate, mentalitate si scopuri – acesta este rezumatul caii. Salvarea are loc cand individul recunoaste adevarurile si le urmeaza invataturile, intrerupand lantul reincarnarilor. Tinta finala este iluminarea si intrara in starea de Nirvana.
Aceasta Cale de Mijloc nu impune o viata austera. Astfel, buddhistii refuza sa eticheteze actiunile unei persoane ca imorale, nici nu se tem si nici nu cred in eternitatea din rai sau iad.
Spre deosebire de crestinism, buddhismul refuza sa raspunda la unele intrebari ca originea oamenilor sau traditiile funerare. Viata este vazuta ca o stare trecatoare in care intalnesti forte contradictorii care nu trebuie explicate. Thailandezii isi determina singuri propriile sisteme de valori si niveluri de moralitate.
Complexele de temple reprezinta centrul social al comunitatii. Donatiile iti grabesc drumul spre Nirvana, dar iti si cresc statutul in societate. Buddhistii nu tin slujbe sau liturghii conduse de vreun preot sau lider religios. Thailandezii pot vizita oricand templele. Zilele preferate sunt cele cu luna plina si luna noua sau cand au noroc si in ziua de nastere.
Calugarii
Calugarii merg cu boluri din casa in casa pentru a primi pomana. Foarte multi tineri sunt implicati in viata monahala, dar pentru o scurta perioada de timp, in timpul adolescentei. Majoritatea isi petrec trei luni in aceasta postura, primind robele in iulie. Multi vor sta foarte putin in aceasta inrolare religioasa pentru invatatura si pentru a le creste karma sau a le aduce merite si onoare parintilor. Unii sunt hirotonositi pe viata in cele 32.000 de manastiri cu peste 200.000 de calugari. Multi devin invatatori de buddhism. Viata unui calugar reflecta meditatie, austeritate, invatatura. Indiferent de orientare, religia in Thailanda este cea mai deschisa, pacifista si toleranta.
Spiritualism
Dincolo de calugari si temple stralucitare, buddhismul thailandez nu a inlocuit complet credintele anterioare, consacrate in hinduism si spiritualism. Ceremoniile hinduse – casatorii, nasteri, inmormantari – joaca un rol inca important. Unele dintre cele mai puternice motive religioase sunt legate de credintele animiste, inclusiv imblanzirea spiritelor numita phi.
Venerarea spiritelor are legatura cu aparitiile supranaturale care au puterea de a aduce noroc. De aceea thailandezii depun ofrande pentru cele mai neinblanzite precum Spiritul Pamantului. Nu exista conflicte ideologice intre religii. Astfel ca religia in Thailanda este una dintre cele mai exotice si interesante din cele intalnite.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.