“Chiar daca am spus cu mult inainte ceea ce va urma sa se petreaca, am avut dorinta sa-mi pastrez pacea, dar dupa aceea am scris in propozitii întortocheate incetosand scrierea mea in obscur.” Nostradamus a folosit cu adevarat o limba profetica.
In 1555 Nostradamus scria: “Pasteur va fi onorat ca un semizeu: asta se intampla cand luna termina marele ei ciclu.” Cu alte cuvinte evenimentul din 1969 a fost clar descris de profetiile lui Nostradamus. “Un mare foc va cadea din cer timp de trei nopti. Un lucru uimitor si minunat se va intampla. Si la scurt timp dupa aceea pamantul se va cutremura…
Expertii sunt de acord ca cea mai serioasa examinare a scrierilor lui Nostradamus se concentreaza pe o serie de catrene controversate. Se pare ca  a prevazut si unul din cele mai oribile evenimente – ridicarea lui Adolf Hitler si a Germaniei naziste.
“Bestii salbatice si infometate vor trece raurile. Cea mai mare parte a bataliei va fi impotriva histrului… Cel mare va fi tarat intr-o cusca de fier… Pe cand copii Gemaniei nu vor observa nimic.”
Nostradamus folosea aluziile pentru a descrie simbolic oameni si lucruri. Putem recunoaste in continuare cursul istoriei.

“Un capitan al marii Germanii va atrage o mare parte a trupelor cu elocventa sa. Gruparea belicoasa va inrobi granitele Danubiului… Sa urmareasca crucea prin stramba cruce de fier.” Intr-adevar, Adolf Hitler a fost un bun orator, cunoscut ca diavolul din orasul de argint si chiar a atras o mare parte din trupe cu cuvantarile sale. Nazistii au cautat in flexibilitatea catrenelor lui Nostradamus spre propriul lor interes.  Hitler s-a bazat pe familiarul nume al lui Nostradamus folosind profetii ca aceasta in propaganda lui: “El va trece in marea Germanie, Braga, Brouge si Bolognia … va ataca Viena si Cologne.” Printr-o astfel de propaganda multi au crezut ca Nostradamus a prezis victoria nazismului.

Dar daca Nostradamus a prezis un triumf pentru Hitler, el de asemenea a spus raspicat despre marile suferinte ale victimelor lui. “Dupa victoria limbii demente…Sangerosul imparat prin batalii tine discursuri in toate conflictele…Parjolind limba si carnea si oasele.” Catrenul numarul 4-56 pare sa fie o referinta directa la holocaust.  Unii cred ca Nostradamus a prezis una din cele mai mari batalii din istorie. 6 iunie 1944 – mai mult de 5.000 de nave si aeronave au debarcat 22.000 de trupe aliate pe tarmul Normandiei, in Franta. A stiut Nostradamus despre asaltul din al doilea razboi mondial cunoscut ca “ziua D”?
“Intregul popor german si locurile invecinate. Vor fi in razboi pana dincolo de nori: roiuri de lacuste marine si tantari… Greselile Genevei vor fi dezvelite.” E fascinant cum incearca sa descrie campul de lupta in cuvinte pe care le stie pentru ca nu a vazut niciodata|aceste evenimente inainte. Enigmaticelor versuri ale lui Nostradamus li se atribuie prezicerea suflului atomic din Japonia care a terminat al doilea razboi mondial. “Aproape de porturi si in doua orase vor fi doua calamitati cum nu s-a mai vazut nicicand. Foame, plagi, oameni aruncati din otel… Implorand ajutor…” Pare sa fie o referinta la bombele nucleare de la Hiroshima si Nagasachi. Pe langa distrugerile celui de-al doilea razboi mondial, Nostradamus s-ar putea sa fi prezis marile schimbari sociale care au maturat estul Europei jumatate de secol mai tarziu. A prezis caderea comunismului, iar  in mai multe catrene vorbeste despre Rusia. Apoi despre zidul Berlinului. Pe cat de multe sunt profetiile lui Nostradamus ele au fost scrise intr-o perioada scurta de timp. Toate catrenele au fost facute de-a lungul a doi ani. Dar in acel timp viziunile lui s-au intins pana in anii 3797. Ar putea ca acel an sa marcheze sfarsitul lumii?
Multi cred ca Nostradamus a prezis faptele razboinice si inimaginabile distrugeri ce vor avea loc la sute de ani dupa moartea lui.
Dar daca profetiile lui sunt reale, a scris despre oameni pe care nu si i-ar fi putut imagina in locuri care nici macar nu existau. Expertii sustin ca au gasit indicii privind asasinarea lui Kennedy. Un alt catren scris in 1556 se pare ca prevesteste ghinionul unui alt presedinte al SUA Richard Nixon.
Catrenul 2-28 prezice tragedia unei alte figuri bine cunoscute – printesa Diana, care a murit la Paris in 21 august 1997
 E poate greu de imaginat ca profetiile lui Nostradamus au fost scrise in secolul XVI, o vreme complet diferita de a noastra. Mai mult decat contemporanul sau, Leonardo da Vinci, Nostradamus pare sa descrie tehnologii pe care nimeni nu le-a mai vazut. “Pestele de pamant si apa este aruncat pe tarm de catre un val mare a carui ciudata forma, salbatica si infioratoare din mare in ziduri, ajung la inamic instantaneu. Nostradamus cu siguranta a prezis avioane, submarine si marile realizari ale tehnologiei moderne.
Chiar daca vedem aceste lucruri nu le putem intelege decat ca pe niste minuni moderne. Avioanele in particular par ca niste sabii cu doua taisuri considerate ca o binefacere, dar si un mare instrument de razboi. Unii adepti ai lui Nostradamus cred ca scrierile lui au descris primul razboi din golf, cu masivele lui miscari de trupe, tehnologiile de camuflaj si arderea campurilor de petrol.

Nostradamus folosese denumiri vechi pentru anumite zone ale lunii – Libia, Persia, Orientul Mijlociu in general.  .
Alte versuri fac referire la batalia pentru Irak, Kuweitul fiind la granita a doua rauri, Tigur si Eufrat.
Nostradamus a scris rar despre vreme de pace. Majoritatea catrenelor se refera la distrugeri si pierderi. El prevesteste chiar comete “Dupa o mare suferinta pentru omenire, o si mai mare apropiere. Marele motor al secolului este reinnoit. Va ploua sange, lapte, foame, fier si boala. In cer va fi vazut un foc lasand o dara de scantei.”
Dar cometa din catrenele lui Nostradamus ar putea insemna mai mult deat o tragedia luminoasa. El vorbeste intr-adevar despre comete dar de obicei ca prevestire a unui eveniment nu neaparat ca va urma sa fim loviti de o cometa. De fapt, unii cred ca poate o parte din indicatiile lui Nostradamus pentru o serie de evenimente se dezvaluie chiar acum.
“Cand cometa va veni,
Mabus va veni si curand dupa aceea va muri.
In oameni si in fiare va fi o distrugere oribila.
Apoi o neasteptata razbunare se va vedea, sange, munca, sete, foame…”
Cand ne uitam la unele catrene care par legate de perioada contemporana trebuie sa cautam anagrame, sa cautam evenimente, trebuie sa cautam interpretari care nu se vad la prima vedere.

“La 44 de grade cerul va arde,
focul se apropie de Orasul Nou.
Deodata o imensa si distrugatoare flacara  va izbucni
cand ei vor cere dovada Norman-ilor.” Referitor la evenimentele din 11 septembrie sunt cateva cuvinte cheie continute in 6 sau 7 catrene care par cu adevarat sa se refere la acea tragedie. Una este acea minge de foc care izbucneste in cer. Expertii subliniaza versul care contine “Orasul Nou”. Orasul nou fiind o referinta|catre orasul New York.

Dar alti experti sunt sceptici. Ce mi-ar place sa faca adeptii lui Nostradamus ar fi sa ne spuna despre urmatorul dezastru de tip World Trade Center iînainte sa se intample, nu dupa. Nu e corect sa mergi sa vezi ce s-a intamplat, apoi sa citesti si sa zici “Aha!” De fapt, multi sunt convinsi ca Nostradamus nu are nimic special si nu a fost nimic altceva decat un sarlatan. Doar inca un escroc pe care oamenii slabi l-au crezut. Nu este nici-un mister in legatura cu Nostradamus.
Pentru aproape 500 de ani, nobilul secolului XVI, Nostradamus a fost catalogat ca unul din cei mai importanti profeti ai istoriei. Dar a dat dovada de asemenea si de lipsa de noblete. Nu este vorba de mister cand vorbim de Nostradamus. Stim destul de bine ca orice ar fi prezis, a prezis dupa ce s-a intamplat. Te uiti inapoi si vezi ceva care e scris fara niciun sens si dupa ce se intampla iti dai seama ce a vrut sa spuna, sustin adeptii sai. Neclaritatea este caracteristica lucrarilor lui Nostradamus. Profetiile lui trebuiesc vazute astfel incat un spectru larg de evenimente par sa li se aplice asa ca se potrivesc la ceea ce se poate intampla intr-o arie asa de larga. Unii sceptici cred ca o limba atat de vaga a fost un procedeu folosit de Nostradamus ca sa lanseze atacuri la adresa liderilor din acele zile fara a-si risca viata. Cand spune “monstrul cu trei capete” poate spune oricand: “Nu vorbeam despre episcop, haide! “Eu vorbesc despre viitor” sau ceva de genul asta. Parerea mea e ca Nostradamus nu era nici mediu si nici artist, cred ca a fost un comentator social ceva de genul unui scriitor de editoriale. El scria intr-un timp cand ideea vorbitului liber si comentarii critice la adresa sistemului politic sau la adresa regelui, etc. in acele zile nu erau permise.
Atunci de ce atatia oameni continua sa creada ca Nostradamus scria despre viitor si putea sa prezica asemenea evenimente ca Hiroshima, explozia celor doua navete spatiale? Oamenii vor intotdeauna sa creada in ceva, si intotdeauna cauta marea ordine a lumii, in ideea ca cineva acum 500 de ani ar fi putut vedea intreaga lume, cred ca da oamenilor unsentiment de securitate, adica ni se poate intampla si noua.
Scepticii oricum sunt critici in ceea ce priveste colectia de profetii.
Unde sunt oamenii lui Nostradamus in 1925? Vorbim despre caderea pietei.
Unde sunt oamenii lui Nostradamus in septembrie 1963? Vorbim despre JFK în Dallas. Unde erau inainte sa se intample?

Unii spun ca Nostradamus a prevazut unul din cele mai faimoase evenimente din istoria Europei: marele foc din Londra în 1666. Dar acele versuri scrise de Nostradamus in 1564 ar putea descrie evenimente care au avut loc chiar in timpul vietii lui. Multe erori par a interveni si datorita numeroaselor traducerii, a limbii dificile, anagramelor dar si limbajului incifrat, ermetic, codificat parca.

Multe au fost doar coincidente, lucruri care asteptau sa se intample intr-un secol sau altul. In ciuda argumentelor rationale care critica cele mai groaznice profetii, Nostradamus continua sa fie vazut ca un profet de catre multi.
Lumea se intereseaza de Nostradamus ori de cate ori apare o criza severa pentru ca deschidem textul profetiilor in cautarea unui raspuns la crize. Nostradamus continua sa fie un nume familiar si un autor de succes. Dovada stau miile de exemplare vandute pre si post 11 decembrie. Intrebarea care ramane este: de ce?
Dar pe cand se apropia de a 63-a aniversare, sanatatea lui a inceput sa decada. Artrita si guta si edeme. Inscrierile arata ca Nostradamus a inceput sa-si scrie testamentul in 1566. Vasta lui colectie de comori si monede adunate in drumurile lui prin Europa au valorat echivalentul a aproape un milion de dolari in ziua de azi. Pentru cel care nu a facut altceva decat sa vanda viitorul clientilor sai, el nu a putut fi sigur care din fii sai va supravietui sa mosteneasca cea mai importanta parte a averii. Asa ca, colectia sa de carti si scrisori a fost lasata aceluia dintre cei trei copii care va supravietui sa atinga primul varsta majoratului. Fiul sau Cesar a fost ales sa primeasca astrolaboratorul de bronz pe care Nostradamus l-a primit de la bunicul lui.
In iunie 1566  a cerut ca patul lui sa fie mutat sus in camaruta lui secreta unde si-a asteptat sfarsitul. A dictat ultimele lui preziceri secretarului si scribului sau Jean Chavigny, pe 1 iulie 1566. Daca a stiut momentul in care va muri la nivel de zile sau ore nu putem demonstra.
A spus: “Raul nu ma va vedea viu la rasarit“. Chavigny spune ca el i-a spus ca nu va fi vazut în viata in urmatoarea dimineata. Si asta a fost adevarat.
Inscriptia de pe mormant spune:
“Oasele binecuvantate ale luiMichael Nostradame, care dupa parerea tuturor muritorilor, cu al sau dar aproape divin a prezis calamitatile din viitor cu ajutorul stelelor.”
Peste cinci secole, legenda lui este inca vie, iar numele sau este mereu pe buzele noastre.
Avem multe cunostinte reale despre viata lui amestecate cu zone de umbra si incertitudini.
Si chiar daca a prezis apocalipsa sau ne-a avertizat asupra ei, cea mai importanta idee pe care Nostradamus a lasat-o in urma  este ca viitorul nu este batut in cuie.
Nostradamus prezice solemn:
“Cu cat va trece timpul dupa moartea mea, scrierile mele vor avea mai mare greutate decat au avut pe cand traiam…”
Nimeni nu poate nega ca aiciNostradamus a avut dreptate.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 866 times, 1 visits today)