Nostradamus – viata si opera

Vremea lui Nostradamus era un timp al miracolelor. Pe cand Nostradamus crestea umea din jurul lui oferea noutatea unor mari realizari. Cristofor Columbus traversa Atlanticul in cel de-al patrulea si ultim voiaj catre Lumea Noua.
In Florenta, Italia, sculptorul Michelangelo Buonaroti a realizat lucrarea  sa de maestru numita David, iar Leonardo da Vinci a pictat portretul numit “Mona Lisa”.
In 1519, la 16 ani, Michel de Nostradamus a vizitat zidurile vechi ale Avignionului, de-a lungul raului in sudul Frantei. Aici a demonstrat calitatile sale ca izbavitor, matematician, muzician si astronom. Credinta populara spune ca a devenit un tanar om de stiinta, chiar si doctor la Universitatea Avignon.
Dar ciuma a care a patruns in regiune la acea vreme a facut ca sederea indelungata la universitate sa fie putin probabila. A trecut cam un an pana cand a trebuit sa plece din cauza ciumei. Dar loviturile agresive ale ciumei au inchis podurile Avignionului pentru toti, cu exceptia celor curajosi. Inscrisurile indica faptul ca Nostradamus a parasit Avignonul in 1521 pornind in cercetarea peisajului de la tara in cautarea ierburilor si a remediilor.
Pe cand farmaciile moderne frantuzesti sunt sursele de medicamente azi, in timpul lui Nostradamus farmaciile aratau foarte rudimentar.
Pentru a celebra 500 de ani de la nasterea lui Nostradamus orasul din sudul Frantei, Abegalier, a plantat o gradina cu plantele pe care Nostradamus le-ar fi folosit pe cand facea experimente cu medicamente extrase din plante. In gradina poti gasi plante care protejeaza contra furtunilor cu descarcari electrice, plante care tin vrajitoriile la distanta, plante care ajuta fetele sa afle numele celui iubit inainte de a-l i ntalni. Semnificatia gradinilor alchimiste de genul acesteia pentru Nostradamus aveau un inteles si un simbolism.  Printre plantele folosite de Nostradamus in cautarile lui se gaseste si anghinarea ale carei radacini se credea ca ar fi un remediu fo­losit intr-un elixir amar, des­pre care se credea ca are calitatea uni­ca de a elimina toate mate­riile toxice din organism, aju­tand astfel la vindecarea boli­lor trupului, dar si ale sufle­tu­lui. Se mai foloseau si arbusti de soc, ale caror ramuri erau folosite in tratarea febrei, fructe de rodii, pentru cresterea fortei si o varietate de flori ca trandafiri, lavanda a caror folosire inca nu e pe deplin inteleasa.
Dupa opt ani de adunat ierburi, Nostradamus spune: “am petrecut anii tineretii in cunoasterea si intelegerea plantelor medicinale. Am mers prin multe locuri si tari din 1521 pana in 1529 tot timpul in cautare de cunostinte medicale.”
Era cunoscut la 23 de ani ca farmacist. Nostradamus s-a inscris in scoala medicala la prestigioasa universitate Montpeliere. Dar studiul scrierilor lui demonstreaza ca nu a luat studiul prea in serios. Un document recent tradus din arhiva universitatii demonstreaza ca numele lui Nostradamus a fost sters din registrele scolii. Motivul a fost ca farmacistul a facut comentarii deplasate la adresa doctorilor. Daca m-ati fi intrebat acum cativa ani ce a fost Nostradamus v-as fi raspuns probabil ca a fost medic, astrolog si profet. Acum stim ca a venit la facultatea de medicina din Montpelier. A fost admis. Dar stim de asemenea ca a abandonat din nou. In ciuda acestei piedici el era hotarat sa devina medic.  Michel de Notre Damme si-a latinizat numele in Nostradamus intrand astfel in tagma slujitorilor lui Hipocrate. Marele tata al medicinii invata candva ca doctorul trebuie sa fie un calator. Pentru Nostradamus, asta a insemnat urmarirea ciumei. Nostradamus a fost cunoscut foarte bine ca un medic al ciumei. Chiar daca era sau nu cu adevarat doctor. Cu siguranta, el a venit acolo unde toti doctorii plecau.
El a fost dintre aceia care s-au implicat in încercarea de a eradica ciuma.  Asa cum fiul lui Nostradamus, Cezar, va scrie mai tarziu,  sarcina a fost draconica. Persoanele lovite de aceasta boala isi pierdeau complet orice speranta de recuperare. Casele sunt abandonate si goale. Oameni desfigurati, femei in lacrimi, asistentul lucrand pe credit. Nostradamus insusi face aceste observatii dupa intrarea in orasul lovit de ciuma. “Printre alte lucruri admirabile pe care le-am vazut a fost o femeie care s-a cusut singura fara s-o ajute cineva in propriul ei sac, incepand de la picioare.” In practica medicala a secolului cunoasterea stelelor avea prioritate. Doctorii foloseau astrologia si data de nastere a pacientului pentru diagnosticarea bolii. Ce urma era un tratament crunt: mii de oameni mureau nu numai din cauza bolilor dar si din practica luatului de sânge si a plantatului de lipitori pe piele, proceduri care se credea ca scot raul din corp. Nostradamus nu a fost un practicant neortodox. Lua sânge pacientilor atunci cand credea ca e nevoie, punea lipitori, si asa mai departe. O multime din autorii contemporani n-au vazut in el un mare medic al secolului XVI care sa fie model, nu a fost cazul lui. A folosit experienta acumulata insa. Nostradamus a continuat experimentele cu ierburi in cautare de noi remedii. Cea mai cunoscuta a fost “Trandafirii Lasangers” reteta patentata in 1556. Trei pana la patru sute de trandafiri rosii culesi inainte de rasarit, amestecati cu diferite prafuri, camfor dezinfectant dar mai ales credinta in curtenie. El a recomandat curatenia pe strazi, reducand efectele ciumei
In orasul Aragon unde reputatia de vindecator a fost confirmata Nostradamus a intalnit-o si s-a casatorit cu o femeie pe nume Henrietta don Coss, in 1531. Au avut doi copii.
Istoria locala spune ca de-a lungul anilor petrecuti impreuna, Henrietta i-a trezit interesul sotului ei pentru artele mistice. A impartit cu ea cartile vechi pe care le-a studiat atunci cand a fost copil. Chiar s-au jucat cu ritualuri de magie.
Dar daca Nostradamus a fost cu adevarat un profet in acea vreme ar fi stiut ca aceasta fericire va avea curand un tragic sfarsit.
Cunostintele si legendele despre Nostradamus au cucerit imaginea unui misterios vrajitor care vorbeste cu spiritele, ingeri si demoni. Dar uitandu-ne inapoi prin valurile timpului apare o imagine diferita cea a unui om normal dintr-o familie obisnuita, poate chiar sub medie.
Prin fratele sau face o calatorie care l-a purtat in casa lui Jules Cesar Scaliger, un savant italian, matematician si cel mai important pentru Nostradamus, un renumit medic si absolvent al scolii de medicina Montpelier. Cercetatorii speculeaza ca Nostradamus l-a aprovizionat pe doctor cu ierbur si in schimb, Scaliger, l-a initiat pe Nostradamus in anatomia umana fiziologie, chiar si disectii. Aceste studii s-au facut in secret fiindca biserica credea ca aceasta activitate ar fi un sacrilegiu.  Nostradamus va scrie mai tarziu o stralucitoare marturie despre figurile renascentiste, prezentandu-l ca fiind un foarte influent profesor. “Scaliger pare a fi mostenit abilitatea si elocventa lui Cicero, talentul poetic al lui Virgilius si mai mult decat dublul talentului lui Galen in medicina. Lui ii datorez mai multe decat oricui.” 

O alta influenta majora in viata lui Nostradamus a fost tragedia familiei sale. In anul 1534, pe cand era plecat de acasa sotia lui Nostradamus si cei doi copii au cazut prada ciumei si au murit. In acest moment al vietii, Nostradamus a fost cunoscut doar ca vindecator si ca intelectual. Dar moartea sotiei si a copiilor l-au facut sa paseasca pe calea misticismului. Magia si ocultismul ii vor trasa viata de aici inainte.
La varsta de 47 de ani Nostradamus s-a casatorit pentru a doua oara dupa ce si-a pierdut prima sotie si cei doi copii. Cea de a doua casatorie a fost cu Anne Polsoir, vaduva unui avocat influent care a adus o zestre considerabila si in total a nascut 6 copii. S-au stabilit in sudul Frantei in Salon de Provence. Orasul este acum o destinatie turistica la moda. Dar prezenta nobilului de acum 500 de ani se poate inca simti. O gigantica imagine a lui Nostradamus a fost adaugata ca sa-i vegheze pe vizitatori.
Turnul antic cu ceas, un monument al cunoasterii, inca mai arata imaginea celor sapte planete cunoscute in secolul al XVI-lea. Si strada Kobol, unde si-a facut casa, plateste tribut celui mai faimos locuitor al ei. Aici a scris profetiile.
In 1550, Nostradamus incepe sa scrie almanahuri cu informatii practice pentru agricultori pentru anul care urmeaza. Almanahurile lui Nostradamus sunt destul de asemanatoare cu almanahurile pentru bogati si saraci ale lui Benjamin Franklin. Ele prognozau vremea, dadeau informatii despre recolte, despre hrana, sugestii despre cum sa traiesti, ce sa mananci, erau citati alti autori ai timpului. Era bineinteles astrologie si a publicat asta ca sa castige mult si sa-si sustina familia numeroasa. Almanahul continea vagi predictii pentru viitor, predictii care s-au adeverit, daca le crezi. “La aceasta luna plina se var naste la fel de multi monstri cat animale. Inundatii, caderi,  episcopi se vor naste si printese vor muri.”  S-a descurcat sa le scrie aproape zilnic. Cu succesul publicarii acestei inventii Nostradamus a castigat o mare audienta cu tratatul de cosmetica si confectii.
In secolul XVI, ideea de a fi nobil, un gentilom, cerea sa ai un anumit aspect si in noua clasa de mijloc. Asta era o idee foarte puternica. Orice femeie care isi dorea dinti mai albi, o piele mai curata sau un bun leac pentru a-si inrosi parul cumpara o copie. Nostradamus a castigat bine din asta. A fost un best-seller al secolului. Carticica include retete pentru par, parfumuri, medicamente pentru raceala si un soi specific renasterii de pasta de dinti. Pe cand europenii au vazut vanitate in aceste produse de infrumusetare Nostradamus a inceput sa intrezareasca viitorul.
Scria de obicei noaptea, cand ceilalti dormeau. Nostradamus a lasat o inregistrare a ritualului nocturn, cum se desfasoara, asa cum priveste intr-un vas cu apa plasat pe masa. O practica ramasa de la oracolul din Delfi. Stand singur in noapte in studii secrete, o mica fulgerare vine de nicaieri. Nostradamus era numit in acea vreme “cel fara frica”. “Frica” este cuvantul medieval pentru “magician”. Este o persoana care poate vorbi cu ingerii si poate comunica direct cu Dumnezeu.
Nu sunt sigur ce folosea Nostradamus ca sa intre in modul care-i permitea sa faca profetiile, dar sigur alti profeti, samani
au un set de ritualuri si practici pe care le folosesc pentru a intra in transa specifica si care par a fi universal valabile. Meditatia si contemplarea reprezinta un alt nivel. Privind intr-o oglinda el are acele revelatii despre sfarsitul lumii.
In conformitate cu un pasaj din “Profetul si profetiile”, el spunea ca adevaratul secret al metodelor lui este ceva ce va lua cu el în mormant.

A combinat alchimia cu astrologia si magia cabalistica cu misticismul crestin ca metoda de a vedea in viitor. Unii spun ca metoda lui secreta a fost cercetarea evenimentelor cosmice.
Nostradamus a consemnat predictiile in 1000de poeme de patru randuri numite catrene. Scrise in franceza, ele sunt încriptate cu versuri in latina si greaca, chiar criptograme. El a impartit scrierile lui in 10 grupe,  fiecare de 100 de catrene pe care le-a numit “secole” si imediat ce a terminat primul set, Nostradamus a distrus toate lucrurile pe care inchizitia le putea eticheta drept criminale. “Am avut la dispozitie volume care au fost mult timp ascunse, dar avand in vedere ce se poate face cu ele le-am dat prada flacarilor.”
In acele timpuri, Inchizitia ardea oameni pe rug pentru mai putin, iar localnicii britanici erau foarte suspiciosi.
In Europa se aude pentru prima data de catrenele lui Nostradamus in mai 1556 atunci cand colectia numita “Profetiile lui Nostradamus” a fost publicata.
Cel mai renumit a fost catrenul despre regele Henric al II-lea, care va muri intr-un turnir, unde o lance ii va strapunge coiful de aur.
“Tanarul Leu il va dobori pe cel batran intr-o singura lupta: intr-o cusca de aur, ochii lui vor fi scosi. Doua rani intr-una apoi sa mori de moarte crunta. Regina Caterine de Medici a incercat sa-l opreasca pe rege de la dueluri. Aceasta predictie este una din cele mai importante pentru ca odata ce ea incepe cariera lui ca profet al lumii.
Fatalul accident a avut loc in vara anului 1559 exact cum era descris in poem. In noaptea aceea contele Montgomery i-a spus lui Nostradamus: “Blestemat sa fie cel divin, care a prezis asa de draconic si asa de bine!”
Inainte de 1559 Nostradamus era o legenda locala si o curiozitate. Dupa moartea lui Henric, faima lui rupe barierele tarii.
In mai putin de un an cartea e tradusa la Londra. Insasi regina il intalneste in Sala de Onoare si ii cere sa-i prezica viitorul. Nostradamus a prezis corect viitorul pentru ca numai trei vlastare ale casei regale au supravietuit in final.
Nostradamus de asemenea a prevazut revolutia americana. In cateva catrene vorbeste despre colonistii britanici
pornind o lupta personala intr-un razboi pentru independenta.
“Vestul va fi eliberat de insulele Britanice. Sora cea mare a insulelor Britanice se va naste cu 15 ani inaintea fratelui ei. Ea va succede la tronul regatului stabilitatii”
Cei mai mari tirani si conducatori sunt pomeniti aici. Multe din catrene lui au fost despre Napoleon.
“Un imparat se va naste langa Italia. El isi va pretui imperiul cu toata seriozitatea. Va fi considerat mai putin print dar mai mult un macelar…De la simplu soldat el va ajunge sa conduca imperiul. De la un vesmant scurt el va ajunge la cel lung.” “Timp de 14 ani el va mentine tirania…”
Unii cred ca a prezis revolutia franceza din 1789 cu 234 de ani inainte de a se întâmpla. Catrenele lui descriu cu lux de amanunte executia pe ghilotina a Mariei Antoaneta si a regelui Louis al XVI-lea.

Dar cele mai mari catastrofe abia urmeaz. Exista o bogata istorie in interpretarea si manipularea scrierilor lui Nostradamus. De-a lungul secolelor, anumite cuvinte si fraze din opera lui i-au lasat pe multi sa creada ca a prezis multe din cele mai semnificative evenimente cruciale.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 542 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.