Origini, unde si cand?
Pictii erau un amalgam de triburi care traiau in est si nordul regiunilor Scotiei de azi. Ei au trait in timpul perioadei medievale antice, amestecandu-se cu alte popoare in secolul al X-lea.
Originea pictilor este mult disputata. O teorie pretinde ca erau formati din triburi ce preceda sosirea celtilor in Britania. Dar alti analisti sugereaza ca puteau fi o ramura a celtilor.
Coalitia de triburi cunoscuta ca Picti putea fi si o reactie la ocuparea romana a Britaniei. Limba este si ea controversata pentru ca nu exista un acord in privinta vorbirii celtei sau a unui dialect mai vechi. Primele mentiuni scrise despre picti apartin oratorului roman Eumenius in anul 297. El ii mentioneaza atacand Zidul lui Adrian. Diferentele dintre britoni si picti sunt si ele disputate. Unii sublinieaza similaritatile, altii diferentele. Insa in secolul al VIII-lea ei erau considerati diferiti de vecinii lor.
Pictii apar in filmele King Arthur, The Eagle sau Centurion si in alte legende legate de Cavalerii Mesei Rotunde.
Aici apare regele-legendar Vortigern si marele vrajitor Merlin.
Robert E. Howard in “Conan”, Rudyard Kipling, Anne Rice si Terry Pratchett in Discworld i-au folosit ca inspiratie.
Pamantul scotilor Scotland si pamantul pictilor Pictland
Pictii si romanii au fost in razboi continuu. Asta nu s-a schimbat in timpul retragerii romane din Britania. Pana in secolul al VII-lea triburile de picti s-au unit in acelasi teritoriu, posibil impartit in regate mai mici. Cateodata cucereau si conduceau regate vecine, precum cel al Dal Riada.
In timpul acestei perioade este posibil sa se fi dezvoltat un simt nationalist. Dar in acest moment crestinismul ii atinsese pe picti. Astfel incep convertirile si controversele. In 843, regele scotilor, Cínaed mac Ailpín (Kenneth I MacAlpin), devine si regele pictilor, unind doua regate intr-unul singur, numit Alba. De aici se va dezvolta Scotia de astazi.
Avem informatii despre urmatoarele regate ale pictilor: Cait, Ce, Circinn, Fib, Fidach, Fotla si Fortriu.
Oamenii vopsiti in albastru si limba secreta a simbolurilor
Nu stim astazi cum isi ziceau pictii intre ei. Dar avem un nume probabil derivat din latina – “cei pictati”. Alte evidente, precum numele pe care li-l dadeau irlandezii – ‘Cruithne’ insemna acelasi lucru. Posibil practicau vopsirea corpului sau poate tatuajul. Pictii aveau un stil artistic distinct care a ramas in sculpturile de lemn si lucraturile in metal. Erau artisti extraordinari. Puteau desena lupi, somoni, vulturi pe o bucata de piatra cu o singura linie. Puteau produce superbe desene naturaliste. Nici macar anglo-saxonii nu au avut aceeasi inspiratie si talent artistic. Deabia in Renastere au mai aparut asemenea desene.
Religia pictilor
Religia timpurie a pictilor este posibil sa fii semanat cu politeismul celtic in general. Ca dovezi, ne-au ramas doar denumirile locurile din era pre-crestina. Procesul crestinizarii a durat si el mult si a intampinat obstacole.
Pamantul pictilor nu a fost influentat doar de Irlanda. Cultul sfintilor insa a avut o mare importanta. Multi sfinti obscuri erau importanti pe langa Sf. Petru sau Sf. Andrei. Sfantul pict Drostan se pare a fi avut o mare influenta in nord in timpurile indepartate. La fel Sfantul Serf din Culross. Nobilitatea se grupa si isi alegea un patron.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.