Phoenix, pasarea renascuta din propria-i cenusa e unul dintre cele mai puternice simboluri. De aceea l-am ales sa ne reprezinte. In cele ce urmeaza vom explica cum a trecut un simbol barbar prin diferite interpretari pana a ajuns chiar in inima lumii crestine, reprezentandu-l pe insusi Hristos. Simbol grecesc in esenta, dar inspirat de la egipteni (pasarea Bennu), fenixul a fost adoptat mai tarziu de crestinismul timpuriu. A simbolizat astfel reinnoirea in general, soarele, timpul, imperiul (Roman), metempsihoza, consacrarea, invierea, viata in paradisul ceresc pe de o parte cat si pe Hristos, Maria, virginitatea (Ioana d’ Arc), omul exceptional si anumite aspecte ale vietii crestine in particular.
A intelege ce inseamna aceasta pasare este foarte greu pentru noi occidentalii. Majoritatea au auzit despre ea, dar nimeni nu pare sa stie suficient. Informatiile sunt destul de trunchiate si eronate. Carti de referinta si specialitate in acest domeniu nu prea exista. Totul pana l-am gasit pe Joseph Nigg, poate singurul expert in materie din lume. El este autor al “The Book of Fabulous Beasts: A Treasury of Writing from Ancient Times to the Present”, un fel de Joseph Campbell al creaturilor mitologice. Pasarea de foc mitica era considerata sacra si se poate intalni in mitologiile persana, greaca, romana, egipteana, chineza si feniciana. Cercetatorii au observat si alte analogii Phoenix-ului intr-o varietate de culturi. Aceste analogii includ pasarea persan Anka, cea hindusa Garuda si Gandaberunda, cea rusa Zhar-ptitsa, cea persana Simorgh, cea turceasca kerkes, cea tibetana Me byi Karmo, cea chineza Fenghuang si cea japoneza ho-o. Ovidius, Tacitus, Clement si Plinius si chiar Shakespeare si Voltaire mai tarziu au scris despre ea. Apare si in cartea despre “Regele Conan” de Robert E. Howard, iar C.S Lewis l-a folosit in cartile sale “Nepotul Magicianului” si “Ultima batalie”. Mai nou, pasarea a aparut in cartea lui J.K. Rowling – “Harry Potter”. Numele sau apare rasunator in literatura, muzica, filme, benzi desenate, ca mascota, simbol sau logo, in jocuri video precum World of Warcraft si Guild Wars.
Fenixul, dupa cum relateaza Herodot si Plutarh, este o pasare mitica, de origine etiopiana, de o frumusete neasemuita, inzestrat cu o longevitate extraordinara si care poate, dupa ce a fost arsa pe rug, sa renasca din propria ei cenusa. Cand se apropie ora mortii, fenixul isi construieste un cuib din ramurele parfumate unde se lasa consumat de propria-i vapaie. Aspectele simbolismului sau sunt deci foarte clare: inviere si nemurire, resurgenta ciclica. De aceea intreg Evul Mediu a facut din fenix simbolul invierii lui Hristos, si, uneori, acela al Naturii Divine – natura omeneasca fiind figurata de pelican.
Fenixul este, in vechiul Egipt, un simbol al revolutiilor solare si este asociat cu orasul Heliopolis. S-ar putea totusi ca aceasta cetate a soarelui sa nu fie, la origine, aceea a Egiptului, ci Pamantul solar primordial, Siria lui Homer. Fenixul, spun arabii, nu se poate aseza decat pe muntele Qaf, care este polul, centrul lumii. Oricum, fenixul egiptean, sau Bennu, era asociat ciclului zilnic al soarelui si ciclului anual al cresterii apelor Nilului, de unde legatura sa cu regenerarea si cu viata.
Cum era vorba, in Egipt, despre starcul purpuriu, se poate evoca simbolul de regenerare ce este opera la rosu alchimica. Taoistii desemneaza fenixul sub numele de pasare de cinabru, cinabrul fiind suflura rosie a mercurului. Fenixul corespunde de altfel, emblematic cu Sudul, vara, focul, culoarea rosie. Simbolismul lui este de asemenea in raport cu soarele, viata, nemurirea. Fenixul poate fi incalecat de Nemuritorii chinezi. Este emblema lui Niigua care a inventat zheng-ul, instrument de muzica in forma de fenix, care imita cantul supranatural al fenixului.
Fenixul mascul este simbol de fericire, in timp ce fenixul femela este emblema reginei, prin opozitie cu dragonul imperial. Fenixul mascula si fenixul femela sunt, impreuna, simboluri de unire, de casatorie fericita, Iar fenicsii de la Xiaozhe si Langyu, care exprima fericirea conjugala, ii conduc pe soti la paradisul Nemuritorilor. Un fenix i-a dezvaluit lui Bianhe prezenta jadului dinastic al familiei Zhu, simbol de nemurire, si Fanghaan-ul, manifestare a yang-ului pur, este acela care apare in timpul domniilor fericite.
Al-Jili considera fenixul drept simbolul a ceea ce nu-si trage existenta decat din nume; el semnifica ceea ce scapa inteligentelor si gandurilor. Astfel, cum ideea de fenix nu poate fi atinsa decat prin numele care o desemneaza, Dumnezeu nu poate fi atins decat prin intermediul Numelor si Calitatilor sale.
Aceasta pasare minunata si fabuloasa se scula o data cu zorile pe apele Nilului ca un soare; legenda a facut-o sa se consume si sa se stinga ca un soare in intunericul noptii, apoi sa renasca din cenusa sa. Fenixul evoca focul creator si distrugator din care isi trage lumea originea si care ii va aduce sfarsitul; este un substitut al lui Shiva si al lui Orfeu.
Este un simbol al reinvierii, care-l asteapta pe raposat dupa cantarirea sufletelor (psihostazie), daca acesta a satisfacut obligatiile rituale si daca spovedania lui negativa a fost socotita veridica in Cartea egipteana a Mortilor. Raposatul devine el insusi un fenix. Fenixul poarta adesea o stea pentru a indica natura sa cereasca si natura vietii in cealalta lume. Fenixul este numele grecesc al pasarii Bennu care figureaza la prova multor barci solare sacre care inainteaza spre imensa invapaiere a luminii – simbol al sufletului universal al lui Osiris care se recrea fara de sfarsit din el insusi, atata vreme cat vor dura timpul si vesnicia.
Gandirea orientala latina trebuie sa mosteneasca simbolul privitor la fenix, pasare fabuloasa al carui prototip egiptean, pasarea Bennu, se bucura de un prestigiu extraordinar, din cauza caracteristicilor sale. La crestini, fenixul va fi, de la Origen incoace, considerat ca o pasare sacra si deci simbolul unei netarmuite vointe de supravietuire, asa cum invierea este un triumf al vietii asupra mortii.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
3
4.5