Oamenii au excelat întotdeauna la a fi o specie total necontrolata, fara rabdare, ratacitoare. Doar în ultimii 12,000 de ani (desi istoricii dezbat în mod constant aceasta cifra), am inceput cu adevarat sa ne stabilim radacini permanente, evitand stilul nostru de viata de vanatori-culegatori si savurand ceea ce atunci era o inventie foarte moderna – agricultura. În timpul acestor 12,000 ani sau cam asa ceva, omenirea a stabilit si abandonat pe o scara de proportii epice, de la mici sate celtice din Marea Britanie pana la stramosii oraselor moderne din ceea ce sunt acum campiile Anatoliei din Turcia moderna. Acest proces continua si astazi, si ne intrebam daca, avand în vedere timpul, metropole precum New York, Londra si Hong Kong vor suferi o soarta similara in viitor. Urmatarele orase-fantoma sunt o bucatica nu numai din trecutul nostru recent, dar poate, de asemenea, din viitorul nostru.
Mandu, Madhya Pradesh, India
De-a lungul timpului istoria abunda de cetati care au cunoscut gloria peste noapte dar au disparut in neant la fel de repede precum au aparut. Unele au fost cucerite, altele abandonate. Diferite armate i-au trecut pragul acestuia din urma, dar orasul ruinat de la Mandu din India centrala a vazut mai multe lupte decat majoritatea. La cetatea fantomatica se face referire într-o inscriptie sanscrita datand din 555 AD. Razboaiele si confruntarile au continuat si conducerea a trecut din mainile islamicilor la dinastiile hinduse, atingand apogeul între secolele XV si XVII. Astazi, intrigat de vizitatori, doar Marvel la Iahas Mehal mai vegheaza locul, un fost harem pentru sultan cu doua etaje care este asezat intre doua lacuri artificiale, astfel încat sa faca structura sa para ca pluteste din senin. Între timp, o varietate de palate abandonate si moschei arhaice construite în stil Pashtun continua sa atraga jungla si vizitatorii.
Kayaköy, Fethiye District, Turcia
Kayaköy este un alt oras devastat de razboi, dar intr-un timp mult mai recent. Semnele prevestitoare nu au fost deloc incurajatoare, regiunea confruntandu-se cu un mare cutremur in 1856 si un incendiu teribil în 1885. Dupa razboiul greco-turc din 1919 – 1922, populatia crestina aproape exclusiv greaca de aproape 2000 de locuitori a fost trimisa înapoi în Grecia, lasand întreaga zona pustie, locuintele sale si cele doua biserici ortodoxe grecesti abandonate. Speranta ramane insa. Unele case au fost reamenajate, dar amintirile acelor vremuri grele raman inca impregnate in sunetele si locurile de aici.
Plymouth, Montserrat
De-a lungul istoriei oamenii au fost fortati sa-si abandoneze asezarile din cauza unor catastrofe naturale. Astfel de evenimente se întampla si astazi, iar evacuarea orasului Plymouth o demonstreaza cu varf si indesat. În vara anului 1995, vulcanul Soufrière Hills a erupt violent, acoperind regiunea de sud a Montserrat în cenusa, si decimand Plymouth, capitala si sediul guvernului. Întreaga asezare este acum abandonata si stearpa, în timp ce orasul a pierdut mai mult de jumatate din populatia sa în ultimii 15 ani. Ramane de vazut daca zona se va mai putea recupera vreodata, sau daca aceasta va aluneca încet în pustiu si obscuritate. Soufrière Hills, între timp, continua sa erupa, la intervale, terorizand pe cei care au mai ramans in urma. Asadar, povestile despre Pompei si alte orase ingropate de lava si cenusa devin realitate chiar in zilele noastre.
Bodie, California, Statele Unite ale Americii
Bodie este un exemplu plin de semnficatii al modului în care o comunitate o data plina de viata poate muri si învia pentru a atinge o viata dupa moarte, chiar si dupa ce fostii sai rezidenti pleaca si industria care a ridicat orasul se prabuseste. Situat în California, Bodie era un oras minier în plina expansiune, realizarea notorie a anilor 1870, datorita schimburilor sale comerciale deosebit de profitabile cu minereu de aur. Într-o reprezentare clasica a “Wild West-ului”, nenumarate saloane si afaceri s-au aliniat pe strazi. Încaierarile din baruri, duelurile si impuscaturile au fost evenimente regulate, în timp ce Chinatown Bodie a fost casa unui fel de Red Light District unde comertul cu opiu era proeminent. Dar, odata ce aurul a disparut, minerii si familiile lor s-au mutat in alte state, cum ar fi Utah si Arizona. Calea ferata s-a închis în 1917, iar minele au fost pentru totdeauna abandonate în 1942. Astazi, 110 cladiri raman deschise pentru turisti, inghetate in timp ca intr-un serial de Hollywood cu Billy the Kid. În apropiere, spectrul fantomatic al unei prospectiuni de aur arata ca un memento pentru zilele de glorie ale orasului.
Romagnano al Monte, Italia
Un alt oras-fantoma, Romagnano al Monteeste din Italia ilustreaza tragic povestea plina de distrugere si moarte în fata suprematiei naturii. Natura invinge civilizatia. Un cutremur cu magnitudinea de 6,89 grade pe scara Richter a decimat zona la 23 noiembrie 1980, luand aproape 3.000 de vieti si transformand zona intr-una de nelocuit. Tot ceea ce a ramas din satul boem si linistit de pe deal este arhitectura si strazile pustii care odata freamatau de jocuri si viata. Acum se mai aude doar ecoul gol si urmele celor care au fost odata. Si se asterne tacerea.
Bannack, Montana, Statele Unite ale Americii
La fel ca multe alte orase fantoma americane de pe lista noastra, Bannack îsi are radacinile în secolul XIX si in goana dupa metale pretioase, în special, goana dupa aur. Numit dupa un trib nativ american local, Bannocks, avea o populatie care oscila spre 10.000 de locuitori la apogeu, servind chiar si pentru scurt timp ca si capitala statului Montana în 1864. Zona este extrem de izolata, accesibila doar prin Trail Montana, ceea ce înseamna ca aceasta comunitate trebuia sa se intretina singura. Aici existau mai multe brutarii, saloane, magazine si hoteluri care au permis comunitatii sa se dezvolte, în ciuda locatiei sale izolate. În prezent, in ciuda abandonarii au mai supravietuit circa 60 de cladiri din lemn, iar peisajul atrage turisti care sunt curiosi sa experimenteze viata din Vestul Salbatic si natura deschisa.
Calico, California, Statele Unite ale Americii
Spre deosebire de Bannack, Calico este un oras minier abandonat, care a prosperat în viata de apoi, devenind o destinatie turistica profitabila, care continua sa captiveze vizitatorii cu ilustrarea sa vie a modului de viata american din secolul al XIX-lea. Situat în mare parte in zona arida si de munte a desertului Mojave, ridicarea si caderea orasului Calico a fost rapida si extrema. Cu peste 500 de mine, productia de argint a orasului a fost profitabila pana la mijlocul anilor 1890, atunci cand Legea cumpararii argintului a condus în jos pretul la argint, ruinand economia locala. Ceea ce a fost odata un mic buzunar de multiculturalism precoce (acolo erau chinezi, irlandezi, greci si olandezi care lucrau cu ora in oras), brusc a devenit pustiu. Astazi, agentiile atrag turistii veniti si ei, un pic mai tarziu ce-i drept, in goana dupa argint si aventura.
Cañada de Benatanduz, Spania
Ivindu-se din Sierra de la Canada, la o altitudine de 1422 de metri, peisajul spectaculos al regiunii de azi este aproape pustiu, doar o mana de oi Hardy si familii de fermieri care cultiva cereale au mai ramas aici ducand o viata de comunitate retrasa. Plopi, salcii si copaci caprifoi puncteaza peisajul. Interesant, orasul Cañada de Benatanduz a fost unul dintre primele din regiune fiind atestat in 1198, dupa ce Cavalerii Templieri au recucerit zona de la Imperiul maur islamic. Dupa ororile razboiului civil spaniol, a avut loc depopularea în continuare si astazi vizitatorii din regiune pot vedea o mica comunitatea spaniola retrasa care, datorita locatiei sale incomode, ramane neclintita in valorile sale traditionale ascunse de secole de aceste radacini vechi.
Street Village, St Kilda, Scotia
Fara îndoiala, cel mai indepartat loc din Insulele Britanice, St Kilda, este punctul cel mai vestic al Outer Hebrides, o insula ai carei 36 de rezidenti permanenti finali au plecat în mod voluntar. ” Satul ” din Scotia continentala a fonst abandonat total in 1930. Initial o asezare preistorica nordica, asezarea intr-un climat neiertator a oferit un trai saracacios pentru locuitorii sai de secole înainte de a deveni treptat dependent de exterior pentru materiale, alimente, combustibili si chiar cladiri în 1800. Astazi, St Kilda ramane o importanta mare colonie de pasari europene si o locatie populara pentru scufundari, cu apa limpede si o serie de pesteri subacvatice si tuneluri. Fiecare casa goala de pe insula contine acum o placa de piatra cu numele celor 36 de locuitori care l-au parasit ultima oara, oferind o dovada vie ca aceasta piatra solitara, abrupta, distanta si pustie nu a fost întotdeauna lipsita de viata umana.
Asadar fie ca au fost distruse de mana omului, prin razboaie si cuceriri sau fie ca au cazut prada naturii, aceste orase-fantoma si-au pierdut stralucirea de odinioara. Cutremure, incendii si alte catastrofe naturale i-au determinat pe locuitori sa cauta adapost in alta parte. Si ciclul se repeta iar.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.