Obiceiuri si traditii de Mos Nicolae

Sfantul Nicolae din Turcia este cel mai cunoscut si iubit sfant al Bisericii Ortodoxe. Nascut prin 280 se presupune ca a avut o viata plina de fapte miraculoase, ajutandu-si semenii si daruind din averea sa celor nevoiasi. Astazi vom discuta la inceput despre personajul mitologic si apoi despre cel real, dar mai ales despre despre obiceiurile si traditiile romanesti cu ocazia acestei sarbatori si cum s-a facut trecerea de la San Nicoara la Mos Nicolae.

 

Cine este Mos Nicolae? Adevarata poveste a Mosului

Sarbatorile de iarna erau în trecut un prilej de bucurie pentru cei mici, care asteptau cu nerabdare prima zapada si sosirea lui Mos Nicolae si a lui Mos Craciun. 

?tim tot mai putine despre identitatea si biografia reala a Sfantului Nicolae pentru ca sursele nu pot fi de incredere dupa atata timp. San Nicoara (Nicoara este cea mai veche forma romaneasca a numelui, venita direct din latina), cum i se zicea în lumea traditionala, este mai degraba un personaj mitologic, în jurul caruia s-au tesut legende diverse si uneori nastrusnice, cu vagi ecouri în cultul bisericesc. asa bunaoara, el ar fi al doilea sfant facut de Dumnezeu si ar sta de-a stanga acestuia (primul facut, Mihail, are cinstea sa stea de-a dreapta). San Nicoara (ajutat de San Toader) pazeste Soarele, ca nu cumva s-o tuleasca si sa lase lumea în bezna si frig. E batran, dar în tineretile lui unii zic ca ar fi fost podar, iar altii ca ar fi fost corabier si pescar. El ar fi oprit si apele Potopului pe vremea lui Noe. De altfel, e mai mereu ud si cam posomorat. Se pare ca ipostaza mai vioaie a lui Mos Nicolae, cu obiceiul de a face daruri copiilor (dulciuri pentru cei cuminti, dar si nuieluse pentru cei neastamparati) e o inovatie oraseneasca, prefigurand darnicia mai substantiala a lui Mos Craciun.

Mos Nicolae, divinitate din generatia sfintilor-mosi, care a preluat numele si data de celebrare a Sfantului Nicolae din calendarul crestin este numit în Calendarul popular Sannicoara – în Transilvania si Mos Nicolae – în Muntenia. În traditiile romanesti, el ajuta vaduvele, orfanii si aduce cadouri copiilor în noaptea de 5/6 decembrie, dar îi pedepseste cand sunt lenesi si neascultatori.

Seara de 5 decembrie are o semnificatie aparte pentru toti copiii. În fiecare an, în aceasta seara, ei îsi spala si îsi lustruiesc pantofii, cizmele ori ghetele, asteptandu-l pe Mos Nicolae, sa le aduca daruri.

Traditia darurilor primite de la Mos Nicolae are origini vechi – din vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevarat. acesta era un episcop cu mare credinta în Dumnezeu, care a trait în secolul al IV-lea – Nicolae din Myra (undeva, pe meleagurile Turciei de astazi), caruia îi sunt atribuite numeroase fapte bune fata de oamenii saraci ori necajiti.

 

Obiceiuri si traditii romanesti de Mos Nicolae

În traditiile romanesti, Mos Nicolae apare, în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zapada care cade la începutul iernii).

Tot el pazeste Soarele pentru a nu se strecura spre taramurile de miazanoapte si a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace, este stapanul apelor si salveaza de la înec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor), precizeaza volumul ”Cartea de Craciun”.

Mai exista si obiceiul sa se puna în apa, în aceasta noapte, crengute de pomi fructiferi – în casa, langa icoane -, care ar trebui sa înfloreasca de anul Nou. În functie de crenguta pomului care a înflorit, se asteapta recolta buna de fructe în noul an. La sate exista obiceiul ca în ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze în cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Craciun si de anul Nou.

Un alt obicei de Sfantul Nicolae spune ca în aceasta zi nu se ofera drept cadou obiecte ascutite, obiecte de culoare neagra, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucat acestea ar aduce ghinion posesorului.

Exista obiceiul la sate ca în ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze în cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de anul Nou.

În colindele romanesti, cantate iarna, se vorbeste despre florile albe de mar. asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa în apa, va înflori pana la Nasterea Domnului, înseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta.

Daca la Sfantul andrei se punea la încoltit graul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfantul Nicolae se pun în apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înfloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spune traditia.

 

Cine este personajul real, Sfantul Nicolae?

Sfantul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor si al calatorilor, al fetelor nemaritate si al mireselor si, în mod special, al copiilor mici. acest sfant este sarbatorit de Biserica în ziua de 6 decembrie pentru ca în aceasta zi se crede ca el i-a aparut în vis Sfantului Împarat Constantin cel Mare, cerandu-i sa-i ierte pe cei trei tineri nevinovati care urmau a fi omorati a doua zi.

Desi a fost cunoscut si iubit înca din timpul vietii sale, savarsind nenumarate minuni, sfantul începe sa fie cinstit mai ales începand cu secolul al VI-lea, la peste doua sute de ani de la moarte, cand numele sau apare mentionat într-un text roman. Desi papa Nicolae I al Romei zideste un mic altar închinat Sfantului Nicolae în secolul al IX-lea, abia începand cu secolul al X-lea cultul sfantului din Mira începe sa se raspandeasca puternic în apus. 

În perioada cruciadelor, nenumarate Sfinte Moaste au fost luate din Rasarit si duse în apus. astfel, în secolul al XI-lea, un grup de saizeci si doi de cruciati din localitatea italiana Bari au luat (furat) din Mira cinstitele Moaste ale Sfantului Nicolae. Pentru a fi întampinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Venetia ridica doua biserici marete închinate sfantului, una în Bari (1036) si alta în Venetia (1039); ambele biserici au fost sfintite în data de 9 mai 1098.

Cele mai multe date biografice despre sfantul din Mira provin din lucrarea medievala “Legenda aurea”, scrisa de Iacob de Voragina, în anul 1264. Odata cu crestinarea slavilor, cartea amintita a fost tradusa în limba slavona, drept pentru care cultul Sfantului Nicolae l-a înlocuit pe cel al zeului Mikula al agriculturii.

Treptat, sfantul din Mira a început sa aiba parte de un cult tot mai accentuat. astfel, multe dintre bisericile închinate sau nu acestuia, au fost împodobite cu un ciclu întreg de fresce biografice înfatisand principalele momente din viata sfantului.

În randul frescelor intitulate sugestiv “Viata Sfantului Nicolae” apar scene precum: nasterea sfantului; sfantul învatand carte, langa educator; sfantul arunca bani în casa celor doua fete sarace; sfantul învie un corabier; hirotonia trecerea prin diferitele grade preotesti; sfantul în temnita, primind Evanghelia de la Hristos; sfantul taind un copac în care sedeau diavoli; sfantul scapand de la moarte pe cei trei tineri; sfantul daramand un idol pagan; sfantul aparand în vis împaratului Constantin si lui avlavie; moartea sfantului.

astazi, sfantul din Mira este cunoscut în toata lumea, fiind iubit de credinciosii de pretutindeni. 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 250 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.