Noi descoperiri despre asteroidul care a distrus suprematia soparlelor sugereaza ca asta ar fi fost doar lovitura finala, si ca reptilele deja sufereau din pricina unui climat delicat determinat de eruptii vulcanice, cu mult inainte sa fie exterminate de meteorit.
“Impactul cu asteroidul a fost lovitura de gratie”, conchide intr-o declaratie Paul Renne, un geolog de la Universitatea din Berkeley,California. La cercetarile prezentate in detaliu pe 8 februarie de revista Science se adauga dezbaterea stiintifica in curs asupra a ce anume a ucis dinozaurii.
Aceasta dezbatere, care, odata se invartea in jurul intrebarii daca vinovatul a fost un asteroid sau un vulcan care a indus schimbarile climatice, a evoluat pentru a lua in considerare posibilitatea ca probabil factorii de mediu au avut o implicare mult mai mare.
Renne si echipa sa a stabilit recent data cea mai precisa pentru caderea asteroidului, care a avut loc în Peninsula Yucatan din Mexic.
Folosind o tehnica de mare precizie, datand rocile din Haiti de dimensiuni mici formate in timpul ciocnirilor de la meteoriti- care au fost create chiar in timpul evenimentului, echipa a concluzionat ca impactul a avut loc cu 66,038,000 ani in urma, putin mai tarziu decat se credea anterior.
Renne a declarat ca noile descoperiri ar trebui sa faca lumina si sa risipeasca orice indoieli ale criticilor si scepticilor, ca atare impactul a jucat un rol major in extinctia lor. Dar asta nu e intreaga poveste. Asteroidul care a sculptat asa-numitul crater Chicxulub nu a fost singura cauza a disparitiei dinozaurilor.
Dovezile sugereaza acum ca eruptii vulcanice masive din India, care au precedat asteroidul au jucat, de asemenea, un rol, determinand schimbari climatice care au dus la extinctia unor grupuri de dinozauri. Aceasta a fost concluzia logica pentru faptul ca in stratul de impact nu au fost gasiti anumite specii de dinozaur, deja disparute.
Moartea din Ceruri
Multe dintre celelalte extinctii in masa au avut de-a face pe scara larga cu eruptii vulcanice”, a declarat Heiko Pälike, un cercetator oceanografic de la Universitatea din Bremen, Germania. Dar, în anii 1980, o echipa tata si fiu Luis Alvarez si Walter, un fizician si un om de stiinta planetar,au prezentat o noua teorie indrazneata.
Dupa ce a descoperit ca un strat de lut, care s-a gasit in intreaga lume si care a coincis cu sfarsitul perioadei Cretacice este imbogatit cu iridiu – un element rar pe Pamant, dar comun in spatiu roci – teorie care a propus ca un meteorit a distrus dinozaurii. Astfel vulcanologii au pierdut teren. Teoria impactului a luat amploare in continuare in anii 1990, cand oamenii de stiinta au descoperit un crater de impact cu raza de 180 km in Peninsula Yucatan, care a datat granita dintre perioadele Cretacic si Tertiar – asa-numita limita KT- atunci cand dinozaurii au disparut. Un astfel de asteroid ar fi avut consecinte devastatoare, inclusiv valuri de presiune distructive, incendii globale, tsunami, si o ploaie de roca topita la reintrarea in atmosfera. Probabil pulberea ar fi ramas in atmosfera luni, poate chiar ani, blocand soarele si astfel intreaga vegetatie ar fi murit, aerul ar fi devenit toxic, iar temperaturile catastrofale a explicat Hans-Dieter Sues, un paleontolog de la Smithsonian – Muzeul National de Istorie Naturala din Washington, DC
Super-vulcanii ucigasi
Aceasta teorie a renascut in ultima decada, insa adevarata intrebare ramane daca vulcanii au fost un factor decisiv sau doar unul dintre factorii cauzali, un fel de ” Crima in Orient Express “.
Renne apartine taberei care crede ca o serie de eruptii vulcaniceiîn India a produs modificari climatice dramatice. Astfel de eruptii distrugatoare apar la cateva zeci de mii de ani. Este important pentru noi sa intelegem cum ecosistemele raspund la perturbatii mari pentru a putea fi pregatiti in viitor.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Cei mai mari dinozauri care au trait pe Pamant | Mythologica.ro