“Acum mii de ani, a venit o noapte care a durat cat o generatie intreaga. Regii au inghetat in castelele lor, la fel ca ciobanii in colibe; si femeile si-au sufocat copii decat sa-i vada murind de foame si au plans, simtindu-si lacrimile inghetandu-le pe obraji. In acel intuneric au venit Umblatorii Albi prima oara. Au trecut prin orase si regate calarind pe caii lor morti, vanand cu haitele lor de paianjeni mari cat dularii”. asa ii povestea Batrana Nan lui Bran Stark despre Noaptea cea Lunga.

Eu sunt Delmo si astazi vom discuta despre istoria care sta la baza cartilor Un Cantec de Gheata si Foc si a serialelor Urzeala Tronurilor si Casa Dragonului: Noaptea cea Lunga si Purtatorul de Lumina sau in engleza Long Night si Lightbringer.

Cu 8.000 de ani inainte de Cucerirea Targaryenilor, o iarna ingrozitoare cunoscuta ca Noaptea cea Lunga a cazut peste lume si a durat cat o generatie. Mii de oameni au murit de foame intrucat recoltele si campurile zaceau sub straturi imense de zapada. In acel intuneric si frig nespus, White Walkerii au coborat peste Westeros din nordul indepartat, din Pamanturile Unde Este Mereu Iarna. Acest conflict intre cei morti si cei vii este cunoscut in istoria Un Cantec de Gheata si Foc drept Batalia Zorilor caci White Walkerii incercau sa aduca sfarsitul tuturor fiintelor acoperind intreaga lume intr-o iarna nesfarsita.

 

Inceputul: Noaptea cea Lunga si White Walkerii

Invazia Westerosului de catre Primii Oameni si ocuparea pamanturilor detinute pana atunci de Copiii Padurii, nativii din Westeros (seamana foarte mult cu vechiul conflict cu indienii nativ nord-americani), a condus la un lung razboi intre cele doua populatii aflate pe continent.

Cand Copii Padurii s-au vazut aproape invinsi, un grup de clarvazatori numit greenseers, a recurs la magie neagra, capturandu-l pe unul dintre Primii Oameni si transformandu-l in Primul Umblator Alb. Ba eu cred ca era vorba fix de Regele Noptii. Scopul lor era sa-i protejeze pe Copiii Padurii de Primii Oameni care distrugeau padurile. Insa Umblatorii Albi au devenit curand o amenintare pentru oricine, intrecandu-si creatorii si devenind cele mai temute creaturi din lumea cunoscuta. Recunoscand de graba gravul pericol, Copiii Padurii si Primii Oameni au ajuns la un armistitiu cunoscut ca si Pactul.

 

Batalia Zorilor

Nimeni nu stie de ce White Walkerii au venit fix in acel moment, la 2.000 de ani dupa semnarea Pactului si la 8.000 de ani inainte de Rebeliunea lui Robert, dar au ucis totul in calea lor. White Walkerii au trezit mortii la viata ca “wights”, un fel de zombalai, care ucideau la comanda lor, si in curand armata lor a numarat mii care au distrus continentul.

Primii Oameni si Copiii Padurii au format o alianta si a avut loc o imensa batalie cunoscuta sub numele de Batalia pentru Zori. White Walkerii au fost infranti si impinsi inapoi in nordul indepartat.

Primii Oameni, Copiii Padurii si gigantii au construit atunci Zidul, o fortificatie masiva inalta de sute de metrei si intinzandu-se pe tot continentul, de la un capat la altul, pentru a-i proteja de intoarcerea White Walkerilor. Legenda ne spune ca Zidul a fost descantat cu puternice formule magice de Copiii Padurii pentru a-i impiedica pe White Walkeri sa treaca in lumea celor vii. A fost fondat in acele vremuri anticul Ordin al Rondului de Noapte ce trebuia sa pazeasca taramurile oamenilor.

 

Dar desigur, oamenii au uitat, secolele au trecut si, odata cu venirea Andalilor, alti invadatori, asa cum fusesera odata Primii Oameni, amintirea Noptii Lngi si a White Walkerilor s-a pierdut in mit. White Walkerii au devenit povesti de adormit copiii. La fel ca si Copiii Padurii sau Noaptea cea Lunga. Credintele in ei se pastreaza doar in Nord.

Si asa ajungem la Razboiul celor Cinci Regi si amenintarea Regelui Noptii in timpul evenimentelor din Game of Thrones. Dar despre astea stim deja, asadar haideti sa vedem ce se poate intampla in timpurile lui Viserys Targaryen cand exista atat de multi dragoni! Ai putea sa zici ca Targaryenii ar da navala peste White Walkeri de urgenta si i-ar face scrum! S-ar putea sa nu fie chiar asa!

 

In carti, la al 5-lea roman din Un Cantec de Gheata si Foc, numit Dansul Dragonilor, se stiu foarte putine detalii despre ce s-a intamplat in Batalia Zorilor. Istoriile scrise nu ajung atat de departe in trecut, deci numai traditia orala si miturile s-au pastrat pana in prezent. Exista desigur legende vagi despre un anumit Om care facea parte dintre Primii Oameni, si la care Batrana Nan se refera ca la “ultimul erou” – care a unit Primii Oameni si Copiii Paduri si i-a condus spre victorie.

 

Dar, foarte ciudat, povestile despre Noaptea cea Lunga depasesc Westerosul. Da, greu de crezut, dar ele apar in forme asemanatoare si la alte popoare, insa cu alte denumiri. Cartea care trateaza despre Lumea de Gheata si Foc ne explica ca anumite culturi din continentul Essos au propriile legende despre cataclisme antice, toate intamplandu-se in timpul unei ierni foarte lungi. Sa fie asta coincidenta? I think not! Deasemenea, tot in aceste legende, felul in care a fost depasita Noaptea cea Lunga seamana izbitor cu relatarile din Westeros:

  • descendentii poporului Rhoynar, acei vrajitori care controlau apa si au luptat impotriva Targaryenilor, ai caror mostenitori locuiesc astazi in Orasele Libere, pe de o parte, iar altii in frunte cu Nymeria au emigrat unindu-se cu Dorne-ul cunoscut de noi, spun ca maretul rau Rhoyne a inghetat pe de-a intregul. Rhoynarii credeau ca Noaptea cea Lunga s-a terminat abia cand un singur erou a implorat-o pe Mama Rhoyne, zeita raului, alaturi de alte zeitati minore care erau copiii ei, sa se uneasca si sa cante un cantec magic care a adus inapoi Zorii
  • In Yi Ti, se spune ca Leul Noptii – principalul zeu adorat aici – a facut un copil cu Fecioara-Facuta-din-Lumina. Cunoscut ca Zeul-pe-Pamant, el a fost primul imparat al Marelui Imperiu al Zorilor din Yi Ti – o civilizatia aproape mitica care se presupune ca a existat inainte de Epoca Zorilor. Mii de ani mai tarziu, un descendent al acestui imparat, cunoscut ca Imparateasca de Ametist a fost ucisa de propriul frate. Fecioara din Lumina si-a intors spatele umanitatii atunci, iar Leul Noptii a coborat cu toata mania asupra supusilor sai pedepsindu-i cu frigul si intunericul adus de Noaptea cea Lunga. Iar Soarele si-a ascuns si el fata.
  • In Asshai, potrivit lui Mellisandre, un intuneric a coborat peste pamant, si un erou cunoscut ca Azor Ahai a manuit o sabie inflacarata numita Lightbringer in batalie si a castigat, aducand iarasi Zorii. Textele sacre ale zeului numit Lordul Luminii au o profetie despre Noaptea cea Lunga care va veni din nou, iar Azor Ahai va renaste pentru a lupta impotriva ei si a conduce oamenii spre victorie inca o data.
  • Azor Ahai mai este cunoscut in estul Essosului ca Hyrkoon eroul, Yin Tar, Neferion, si Eldric Shadowchaser.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 153 times, 1 visits today)