Mabon, ritualul wicca pentru echinoctiul de toamna

Mabon este sarbatoarea recoltei. O celebrare in onoarea schimbarii anotimpurilor. Paganii wiccani serbeaza pe 21 septembrie Mabon, dand multumire pentru darurile toamnei.

In functie de calea spirituala aleasa, Mabon poate fi celebrat in mai multe feluri. De cele mai multe ori se pune accent pe echilibrul dintre lumina si intuneric. In acest moment, ziua este egala cu noaptea. In timp ce serbeaza darurile pamantului, wiccani accepta ca solul va muri. Doua zile pe an, emisferele nordica si sudica primesc aceeasi cantitate de lumina solara. Echinoctiu se traduce ca “noapte egala“. Echinoctiul de toamna sau Mabon, are loc pe 21 septembrie, iar opusul lui din primavara are loc pe 21 martie.

mabonIdeea unui festival al recoltei nu este deloc noua. De fapt, oamenii le-au celebrat de milenii peste tot in lume. In Grecia anticaOschophoria era un festival in toamna pentru a sarbatori culegerea vitei de vie. La 1700 bavarienii au scos Oktoberfest care a rezistat pana astazi.

Si in China festivalul este sarbatorit in noaptea Recoltei Lunii si onoreaza unitatea familiala. 

In America se confunda cu sarbatoarea Recunostintei. In 1863 Abraham Lincoln a proclamat aceasta sarbatoare.

Simbolurile sarbatorii Mabon includ legumele de sezon, merele, semintele, nucile, cosurile de struguri. In acest sens wiccani construiesc un altar. Societatile agricole timpurii intelegeau cu adevarat importanta ospitalitatii.

Aproape toate miturile si legende populare din aceasta perioada a anului includ teme legate de viata, moarte si renastere.

Alban ElfedDemeter si fiica sa, Persefona

Poate cea mai cunoscuta poveste mitologica este Demeter si Persefona. Demeter era zeita granelor si a recoltei in Grecia antica. Fiica sa, Persefona, a fost rapita de zeul infernului, Hades si dusa in lumea de dincolo. Durerea zeitei-mama a dus la distrugerea recoltelor. Dar pana sa fie salvata, Persefona mancase hrana de pe celalalt taram, asa ca a trebuit sa ramana aici pentru 6 luni. Aceste 6 luni sunt acelea in care pamantul moare.

Inanna coboara in Lumea de Sub Pamant

Zeita sumeriana Inanna este reincarnarea fertilitatii si abundentei. Innana coboara in infern unde sora sa, Ereshkigal, conducea. Ereshkigal a decretat ca sora sa poate intra pe domeniul ei doar in mod traditional – renuntand la hainele si posesiile ei lumesti. Cand Innana a ajuns acolo, sora sa a ucis-o. In tot acest timp pamantul a murit. Innana a fost trezita la viata si pamantul a reinviat.

Sarbatori moderne

Pentru druizii contemporani aceasta este sarbatoarea Alban Elfed. Gruparile Asatru onoreaza perioada ca Noptile Iernii, un festival sacru pentru Freya, zeita nordica.

Pentru cei mai multi wiccani si neopagani, acesta este un timp dedicat comunitatii si prieteniei.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,339 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.