Moartea exista?

Exista moarte? Biocentrismul zice ca nu. De unde aceste teorii?

Multi dintre noi se tem de moarte. Cei mai multi nu vor sa se gandeasca prea mult la ea. Poate la inmormantarile apropiatilor sau la stirile de la ora cinci. Noi credem in moarte pentru ca ni s-a spus ca vom muri. Ne asociem cu corpul, si stim ca organismele mor. Dar o noua teorie stiintifica sugereaza ca nu trebuie sa credem ca moartea este sfarsitul.

Un bine-cunoscut aspect al fizicii cuantice este faptul ca anumite observatii nu pot fi prezise absolut. In schimb, exista o serie de observatii posibile, fiecare cu o probabilitate diferita. O posibila explicatie, interpretarea mai multor lumi, sustine ca fiecare dintre aceste observatii posibile corespunde unui univers diferit (“multiversului“). O noua teorie stiintifica – numita biocentrism – rafineaza aceste idei. Exista un numar infinit de universuri, si tot ceea ce s-ar putea intampla, eventual, are loc intr-un univers. Moartea nu exista in niciun sens real in aceste scenarii. Toate universurile posibile exista simultan, indiferent de ceea ce se intampla in oricare dintre ele. 

Desi organismele individuale sunt destinate sa se autodistruga, sentimentul de a fi viu – acel “Cine sunt eu?” – este acea energie care stimuleaza si opereaza in creier. Dar aceasta energie nu dispare dupa moarte. Una dintre cele mai sigure axiome ale stiintei este ca energia nu moare nciiodata, ea nu poate fi nici creata, nici distrusa. Dar oare aceasta energie transcende de la o lume la alta? Dintr-un univers intr-altul? Si aici putem face o paralela intre stiinta si religie. Budhistii cred ca sufletul pleaca in alta lume si se reincarneaza. Oare toate aceste credinte referitoare la parasirea trupului de catre spirit fac referire la asta?

Luati in considerare un experiment care a fost recent publicat in revista Science care arata ca oamenii de stiinta ar putea schimba retroactiv ceva ce s-a intamplat în trecut.

Potrivit Biocentrismului, spatiul si timpul nu sunt obiecte dure asa cum credem noi. Flutura-ti mana prin aer – în cazul în care lasati totul departe, ce a mai ramas? Nimic. Acelasi lucru este valabil pentru timp.  Tot ce vezi si experimentezi chiar acum este un vartej de informatii care apar in mintea ta. Spatiul si timpul sunt pur si simplu instrumentele pentru a pune totul impreuna.

Moartea nu poate exista intr-o lume atemporala si aspatiala. In cele din urma, chiar si Einstein a recunoscut, “Acum Besso (un vechi prieten) “, a plecat din aceasta lume ciudata un pic inaintea mea. Asta nu inseamna nimic. Oamenii ca noi … stiu ca distinctia dintre trecut, prezent si viitor este doar o iluzie incapatanata care persista.” Nemurirea nu inseamna o existenta perpetua in timp fara sfarsit, ci mai degraba se afla in afara timpului cu totul.” spune Robert Lanza in teoria sa despre TOT.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 245 times, 1 visits today)

1 thought on “Moartea exista?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.