Mituri despre epidemia de coronavirus

Desi acest articol s-a bazat pe cercetare si lucrari stiintifice publicate, nu suntem medici! Chiar daca am consultat si experti in domeniu, medici si nu numai, este vital sa ajungeti la medici specialisti daca prezentati simptome.

 

Ce este coronavirusul? Cat de grava este situatia?

In mod clar coronavirusul nu este legat de berea Corona. Si nici de Olivia Steer si de reteta ei fantastica de “frecat” cateii de usturoi. Nu ma intelegeti gresit, imi place Andi Moisescu! Trebuie sa intelegem gravitatea situatiei, dar sa nu ne alarmam inutil. Sa ne protejam si sa stim ce inseamna acest virus, care sunt simptomele si cum ne putem proteja. Sa lasam deoparte teoriile conspiratiei si sa incercam sa despartim miturile de adevar. Pentru ca unele au devenit adevarate mituri urbane repovestite la nesfarsit de pseudoexperti sau “influenceri“.

Trebuie sa constientizam ca nu vrea nicio “elita mondiala oculta” sa ne invadeze, sa ne imputineze sau sa ne controleze prin “boli aruncate din avion”. Daca ar scadea populatia cine ar mai cotropi mallurile de sarbatori? Cine ar mai devasta raioanele de ceafa de porc? (si aia cu trichineloza probabil). Romanii au dezvoltat o teama feroce de tot ce inseamna boala inca din timpul comunismului.

 

Mituri si adevarari medicale despre coronavirus

Recent, China a alertat OMS, adica Organizatia Mondiala a Sanatatii, ca se confrunta cu o epidemie cu coronavirus. S-au raportat cazuri si in alte tari si lumea este in alerta, mai ales ca la începutul anilor 2000, tot din China, un coronavirus, acum celebrul SARS, Sindromul Acut Respirator Sever, s-a împrastiat în 37 de tari si a omorât 900 de oameni.

Coronavirusurile sunt virusuri care afecteaza mai ales sistemul respirator al organismului în care intra.

Se numesc corona-virusuri pentru ca au acele extremitati sub forma de coroana. Si, da, stiu ca n-a intrat înca în vocabularul românului, pluralul corect de la virus este virusuri.

Coronavirusurile au fost descoperite în anii 30 la pasari, unde faceau ravagii printre efectivele crescatorilor, dar le gasim si la soareci, sobolani, curcani, cai, porci, vaci sau câini, iar iubitorii de pisici îl cunosc ca pe un motiv de boala mortala.

Problema mare în cazul Sindromului Acut Respirator Sever, cel care s-a împrastiat în 37 de tari si a omorât 900 de oameni in 2002-2003, este ca efectele virusului au aparut si la plamâni si la fel se întâmpla si cu actualul virus din China, decesele fiind cauzate de pneumonie.

10 ani mai târziu, un alt coronavirus punea lumea în alerta, MERS, prescurtarea in engleza a Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu, asta pentru ca a afectat mai ales Arabia Saudita. Desi n-au fost decât 2000 de cazuri diagnosticate, mai ales persoane cu mai multe afectiuni, virusul era atât de violent, ca una din trei persoane a decedat din cauza lui.

Important de stiut, in functie de starea de sanatate a fiecarei persoane, coronavirusurile, ca – de altfel – toate virusurile pot afecta orice organ, nu numai sistemul respirator.

La om stiam pâna azi 6 tipuri diferite de coronavirus si e important de stiut ca o raceala virala din 3 este produsa de un coronavirus, iar simptomele sunt clasice: Stranut, Curs de nas, Durere in gât, Tuse, Oboseala, Febra.

In prezent, lucrurile s-au schimbat. Precedentele virusuri au ajuns la om de la pisica – SARS, dromader si pasari.

 

Stiinta din spatele virusurilor

Coronavirusurile (prescurtate CoV) exista de cand lumea. Si sunt sigur ca am avut deja de-a face cu ele. Se gasesc peste tot in natura si cu siguranta ne-am intalnit cu unul sau mai multe de-a lungul vietii: guturaiul, raceala comuna, laringita acuta – toate sunt date de un coronavirus.

Coronavirusurile sunt o subfamilie de virusuri. In cadrul familiilor de virusuri exista si o impartire pe specii:

  • Alfacoronavirusurile infecteaza liliecii, porcii, pisicile, câinii si omul (rinofaringite).
  • Betacoronavirusurile circula în principal la lilieci, dar unele afecteaza si bovinele, caii, porcii, câinii, soarecii, sobolanii, aricii si alte mamifere. Doua specii provoaca rinofaringite la om (coronavirusurile umane HKU1 si OC43), iar alte doua specii provoaca sindroame respiratorii foarte severe la om: coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) si coronavirusul sindromului respirator acut sever din Asia (SARS-CoV). Recent, la sfarsitul lui decembrie 2019, a fost descoperit un nou coronavirus 2019-nCoV în Wuhan, China, care este foarte infectios si se transmite cu mare usurinta de la om la om si provoaca o pneumonie severa cu mortalitate ridicata.
  • Gamacoronavirusurile sunt în principal virusuri legate de pasari (aviare), dar infecteaza si delfinul.
  • Deltacoronavirusurile sunt în principal virusuri aviare, dar pot infecta si porcul.

Aceasta subfamilie de virusuri, coronavirusurile sunt foarte raspandite in natura. Ele afecteaza in principal pasarile, rozatoarele, porcii, bovinele, liliecii, dar si cainii, pisicile si, nu in ultimul rand, omul. In aceste cazuri pot aparea afectiuni ale cailor respiratorii si gastroenterite.

Sunt al doilea grup viral, dupa rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, racelii comune la om. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picaturi) sau fecal/orala. Nu exista un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infectiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.

 

Ce este epidemia de coronavirus din China?

Epidemia de coronavirus nCoV sau “pneumonia chineza din Wuhan” este legata de o piata de peste din Wuhan, China. Aici au aparut primii vanzatori care au prezentat simptome. Se presupune ca virusul s-ar fi transmis de la animalele vii comercializate aici. Pelanga peste, in aceasta piata se vindeau si pui, fazani, lilieci, marmote, serpi veninosi, caprioare, organele iepurilor si ale altor animale salbatice.

Pe 12 decembrie 2019 au fost semnalate primele cazuri. Mult mai rau este ca a inceput Anul Nou Chinezesc, perioada in care muncitorii chinezi se intorc acasa, in regiunile natale. Numarul turistilor creste de obicei. Wuhan are 11 milioane de locuitori. O Romanie intreaga inghesuita intr-un oras aproape. Hong Kong, Singapore, Thailanda, Japonia sunt direct legate de Wuhan. Spre Paris, Londra, Moscova, dar si spre Los Angeles, New York, San Francisco s-au pus deja filtre. Fiecare tara incearca sa-si repatrieze cetatenii aflati la munca acolo.

În ciuda masurilor, virusul a ajuns la Beijing si în Shenzen, regiunea unde se fabrica intens tehnologie în China.

Noul virus s-a dovedit a fi cel putin 70% similar în secventa genelor SARS-CoV.

Au fost confirmate 2120 de cazuri in China si altele in Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Macau, Hong Kong si Statele Unite.

La 23 ianuarie 2020, centrul Wuhan a fost pus in carantina, urmand si orasele din apropiere.

 

Care sunt simptomele coronavirusului? Care este tratamentul si cum putem preveni?

Simptomele raportate au inclus febra în 90% din cazuri, oboseala si o tuse uscata în 80%, tulburari respiratorii în 15%. Radiografiile toracice au evidentiat semne în ambii plamâni. Semnele vitale erau, în general, stabile în momentul internarii. Testele de sânge au aratat în mod obisnuit un numar scazut de leucocite (leucopenie si limfopenie).

Perioada de incubatie (perioada de la expunerea la aparitia simptomelor) este de aproximativ doua saptamâni.

Din pacate, nu exista nici vaccin si nici tratament pentru niciun tip de coronavirus, asa ca singurele lucruri pe care le putem face este sa ne ferim de zonele aglomerate, de cei care stranuta fara sa-si acopere gura, sa ne spalam pe mâini ori de câte ori e nevoie si, în cazul simptomelor, sa ne hidratam si safolosim antitermice (paracatamol, ibuprofen). Antibioticele sunt inutile, ca în cazul tuturor virusurilor. Cercetatorilor nu le este acum foarte clar, dar este posibil ca actuala versiune de virus sa se transmita mult mai usor de la animal la om decât între persoane si asta ar putea fi o veste buna pentru tinerea sub control a epidemiei.

 

Coronavirusul sindromului respirator acut sever din Asia (SARS-CoV) din 2002

Primul caz a fost înregistrat în noiembrie 2002 în China, în provincia Guandong; în urmatoarele luni boala a fost raportata la peste 8000 de persoane (inclusiv la 1706 cadre medicale). Epidemia a strabatut 5 continente.

Cauza au fost probabil liliecii si de aici s-a transmis la om in pietele de animale vii. Coronavirusurile circula în principal printre animale, dar se stie ca evolueaza si infecteaza oamenii ca în cazurile de sindrom respirator acut sever (SARS) 

SARS a dus la peste 700 de decese în întreaga lume.  Ultimul caz de SARS a avut loc în 2004. La acea vreme, China a fost criticata de OMS pentru tratarea epidemiei.

 

Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)

La zece ani de la debutul SARS, coronavirusul legat de dromedar-camila, MERS, a dus la peste 850 de decese în 27 de tari.

Primele cazuri de infectii cu virusul MERS-CoV au aparut în iunie 2012 în Arabia Saudita si Qatar. În mai 2015, au fost confirmate 1180 de cazuri si au fost raportate 483 (41%) de decese.

Au fost predominant afectate tarile din Orientul Mijlociu – Arabia Saudita, Qatar, Iordania si Emiratele Arabe Unite, dar au au fost raportate cazuri importate în Marea Britanie, Olanda, SUA si Asia. Cea mai mare epidemie în afara Orientului Mijlociu a avut loc în Coreea de Sud în 2015, care a afectat mai multe spitale si 185 de persoane, provocând 36 (19,5%) decese. Din 2012 pâna în noiembrie 2019 au fost raportate la OMS 2.494 de cazuri de infectie cu virusul MERS-CoV si 858 de decese.

Simptomele includ: febra, dispnee si tuse. Pot fi, de asemenea, prezente simptomele gastro-intestinale cu diaree, varsaturi si dureri abdominale. Majoritatea (90%) dezvolta o pneumonie severa.

Rezervorul natural sunt probabil liliecii care transmit virusul gazdei intermediare – camila, care este sursa de infectie pentru om. Majoritatea cazurilor de MERS au aparut în unitatile de asistenta medicala. Virusul nu se transmite usor de la o persoana la alta cu exceptia unui contact strâns, cum este în cazul îngrijirii unui bolnav fara aplicarea masurilor de protectie.

Nu exista un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin), tratamentul fiind numai simptomatic.

Se recomanda spalarea mâinilor cu apa si sapun, sau cu alte dezinfectante, mai ales dupa tuse, stranut. Acoperirea nasului si gurii cu o batista de hârtie în cazul tusei sau stranutului si apoi aruncarea batistei în cosul de gunoi. Evitarea atingerii ochilor, nasului si gurii cu mâinilor. Evitarea contactului cu persoanele infectate si aplicarea de masti faciale în locuri supraaglomerate.

 

 

Bibliografie:

World Health Organization (WHO). Novel Coronavirus (2019-nCoV).
European Centre for Disease Prevention and Control. Novel coronavirus.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC, USA). 2019 Novel Coronavirus, Wuhan, China.
Institutul National de Sanatate Publica. Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile. Infectia cu noul Coronavirus (2019-nCoV).
Virus Pathogen Database and Analysis Resource (ViPR): Coronaviridae
German Research Foundation (Coronavirus Consortium)

Sandrine Belouzard. Mécanismes d’entrée des coronavirus. Virologie 2010
Coronaviridae. Dictionnaire médical de l’Académie de Médecine
Coronaviridae. Virus Pathogen Database and Analysis Resource (ViPR)
Andrew M.Q. King, Michael J. Adams, Eric B. Carstens, and Elliot J. Lefkowitz. Virus Taxonomy. Classification and Nomenclature of Viruses. Ninth Report of the International Committee on Taxonomy of Viruses. Academic Press, 2012

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 461 times, 1 visits today)