Mitul Potopului si migratiile preistorice

Cum s-au intamplat migratiile preistorice si cand? Ce le-a determinat, care au fost efectele epocii glaciare asupra Homo Sapiens si cum s-a intins omenirea pe toata planeta? Acestea sunt unele dintre intrebarile la care vom cauta raspuns in acest articol.

Teorii despre preistorie

Exista parti ale istoriei care sunt sculptate in piatra. De exemplu, nimeni nu pune la indoiala existenta gravitatiei sau faptul ca celule rosii poarta oxigen. Totusi, cand stiinta inca dezbate originile omului si exista inca multe de lamurit. In alte cuvinte, exista multe teorii diferite care lasa tot mai multe intrebari fara raspuns.

Migratiile umane preistorice sunt un subiect sensibil, bazat pe teorii arheologice care pot fi adesea schimbate sau contrazise pe masura ce noi dovezi sunt descoperite. Este un imens joc de puzzle in miscare, intr-o limba straina. Pana si datarea este amagitoare. Pentru multi, preistoria inseamna timpul dinaintea inregistrarilor scrise, cei mai multi savanti admitand ca in unele cazuri nu exista dovezi suficiente.

Homo Sapiens si Epoca de Gheata

Incepand discutia despre migratia speciei umane, paleontologia, studiul fosilelor animalelor din timpuri stravechi, in special preistoria, vine cu premisa ca omenirea a inceput in Africa. In sprijinul acestor afirmatii vin unele dintre cele mai timpurii fosile inregistrate vreodata de Homo Sapiens, stramosul omului modern. Acestea au fost gasite in Etiopia. Ele sunt plasate ca apartinand unei perioade mai vechi de 200.000 de ani.

Plecand de la origini si cercetand mai atent migratia speciei umane, inregistrarile arheologice arata clar ca oamenii au inceput sa migreze din Africa acum 60.000 de ani. Desi nimeni nu poate fi sigur cum s-a intamplat migratia sau cand, multi cred ca o schimbare drastica in clima ar fi fost catalistul principal, in special in timpul Epocii de Gheata, perioada marcata de intense activitati glaciare. Continuand pe aceasta teorie, este afirmat ca populatia umana a pamantului a scazut drastic in timpul primei migratii din Africa.

Valurile de migratii

Odata ce climatul Terrei a inceput sa se stabilizeze, multi au crezut ca unii oameni au inceput sa plece din Africa, mergand in ceea ce se numeste Eurasia, masa de pamant formata din Europa si Asia. In timpul acestei migratii se crede ca au traversat in Eurasia printr-o trecere dintre ceea ce este astazi mica natiune africana Djibouti si Yemen. De aici, aventurierii rasei umane s-au indreptat spre est in locuri precum India, Asia de Sud-Est si, eventual, Australia.

Intorcandu-ne la pamanturile originilor noastre, Africa, unii oameni de stiinta cred ca un al doilea val de migratori a parasit Africa putin mai tarziu. Totusi, acestia s-au decis sa calatoreasca pe uscat, mutandu-se in regiunile din Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Din aceste locatii, acesti oameni primitivi vor putea sa migreze spre Europa si regiunile nordice ale Asiei.

Cititi si despre:

 

Religiile preistorice, samanismul si originea lor

 

 

Zorii umanitatii – cum s-a nascut specia umana?

 

Descoperirea Americilor de valurile de migratori

Mergand pe urmele calatorilor primitivi, primii calatori, de acum 20.000 de ani, ii vedem indreptandu-se spre Asia de Nord. Se crede ca acestia au riscat enorm infruntand vremea capricioasa si inaintand spre nord, spre regiunile arctice din Asia de Est. Se crede ca au gasit o masa mare de pamant creata probabil de vremea tumultoasa a epocii de gheata. Mutandu-se de-a lungul acestor pamanturi, ce uneau Asia cu Americile, acesti calatori au inceput sa migreze spre Alaska si Argentina.

MARELE POTOP SI MIGRATIILE

Marele Mit al Potopului circula in toate mitologiile lumii. El exista de peste 8 milenii. Si este cea mai buna dovada a migratiilor si epocii de gheata. Astfel ca o intamplare reala se poate transforma in mit si poate avea efecte in cultura umana.

Exista 200 de povesti ale mitului in lume. In Hawaii, un om numit Nu-u construieste cea mai mare canoe si o umple cu animale. In China, protagonistul este Fuhi, el si familia sa fiind singurii supravietuitori.

A man named Nu-u made a great canoe with a house on it and filled it with animals. In this story, the waters came up over all the earth and killed all the people; only Nu-u and his family were saved.

Mituri despre potop si salvarea omenirii

Povestea lui Noe si Arca

Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu povestea crestina a lui Noe si a Potopului. Dumnezeu, maniat pe umanitate, decide sa o stearga de pe fata pamantului printr-un potop. Singura persoana ce se poate salva este Noe. Acestuia i se incredinteaza constructia unei nave cu instructiuni, materiale si dimensiuni clare. In Arca, Noe isi va strange familia si doua specimene din fiecare animal de pe pamant.

Noe construieste Arca, apoi ploaia incepe. Ea va dura 40 de zile si 40 de nopti, acoperind pamantul si cei mai inalti munti. Noe, familia sa si animalele sunt singurii supravietuitori ai catastrofei. Dar ce ne arata acest mit?

Acest mit apare in numeroase alte culturi, foarte distantate geografic si cultural. Gasim o poveste similara pe unele dintre cele mai vechi inregistrari din Sumer. Aceasta se cheama Atra-Hasis si este scrisa pe tablete de lut cu mai mult de 1.000 de ani inaintea povestii lui Noe, in jurul anului 1.800 i. Hr.

Mitul vorbeste despre Atrahasis, eroul povestii, ce a fost avertizat de zeul Enki despre planul zeitei Enlil de a inunda pamantul. In aceasta versiune, nu slabiciunea omului este de vina pentru potopul zeilor. Este vorba doar de controlul populatiei, care crescuse fara control.

Enki ii mai spune lui Atrahasis sa construiasca o arca si ii da aproape aceleasi detalii. Atrahasis construieste arca, se suie in ea impreuna cu familia si cateva animale.

Povestea este gasita si in mitul babilonian, in povestea nemuritorului rege Gilgamesh, scrisa 8 secole mai tarziu. Aici, coincidentele cu Noe sunt mult mai mari. Un zeu, Ea, ii spune eroului Utnapishtim sa construiasca o imensa arca pentru familie si animale. Apoi zeii dezlantuie potopul pentru a pedepsi omenirea pentru caile pacatoase. Furtuna dureaza 6 zile si 6 nopti si distruge rasa umana.

Ca si Noe, Utnapishtim ramane pe un munte. Ca si Noe, el elibereaza pasari – un porumbel, o vrabie, apoi un corb. La sfarsit, Enlil promite sa nu mai distruga niciodata pamantul si ii daruieste lui Utnapishtim viata eterna.

Astfel, se pare ca ceea ce stim din mituri s-a si intamplat in realitate. Pentru ca povestim asta de 4.000 de ani incoace. Chiar daca Noe a imprumutat din alte mitologii mai vechi, exista clar alte mitologii in culturile antice care spun aceeasi poveste. Hesiod din Grecia Antica, cateva texte hinduse, mayasii au propria versiune a mitului.

 

Relatari istorice ale potopului real

Cand privim la inregistrarile istorice. gasim ca in jurul anilor 6.400 i. Hr (acum 8.200 de ani), temperaturile globale au scazut brusc. Savantii cred ca aceasta schimbare climatica s-a intamplat cand Lacul Agassiz – un lac imens, lac glaciar preistoric ce acoperea cea mai mare parte din America de Nord – s-a topit si s-a varsat in oceane. Nivelurile marii au crescut cu peste doi metri.

Daca faceai agricultura in acele vremuri pe malurile Marii Negre sau in Mediterana te-ai fi trezit ca in vremurile biblice ale potopului. Intr-o saptamana, nivelul apei a crescut cu 3 metri, scufundand pamanturile joase. Intreaga lume era sub apa. Sute de mii de oameni ce inaltasera ferme s-au innecat. Cei care au supravietuit si-au gasit alte case.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 990 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mitul Potopului si migratiile preistorice”

  1. Pingback: Ar trebui sa se predea Teoria evolutiei in scoli? Originea vietii pe Pamant | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.