evolutia inteligentei umane

Ar trebui sa se predea Teoria evolutiei in scoli? Originea vietii pe Pamant

Teorii asupra originii vietii pe Pamant sunt multe, mai ales ca se imbogatesc neincetat, cu tot felul de variante. Ele sunt teorii, unele infirmate, altele confirmate. In fiecare zi apar noi dovezi datorita cercetatorilor si muncii lor neincetate. Fiecare proiect de cercetare aduce o variatie, schimba un amanunt si creeaza practic, o noua teorie.

Intrebarea adevarata, in special pentru Romania, este daca ar trebui sau nu predata teoria evolutiei in scoli? Sarim peste intrebarea controversata “este necesara ora de religie in scoli?” pentru ca ar insemna prea multe controverse. Credem, asadar, ca educatia copiilor nostri si pregatirea lor intelectuala este mult mai importanta decat hranirea lor cu fantezii spirituale la varste fragede.

In concluzie, ce inseamna TEORIA EVOLUTIEI si de ce are pe cat de multi sustinatori pe atat de multi opozanti, contrariati, antagonisti?

Credem ca raspunsul la aceasta intrebare tine in foarte mare parte de educatie si ignoranta. Ca sa combati ceva eficient trebuie mai intai sa inveti tot ce este necesar despre acel subiect. Si cei mai ferventi crestini nu fac deloc asta. Nu stiu ce este teoria evolutiei sau doar presupun. Mai rau decat atat, stiu doar cateva franturi sau “din auzite” si se bazeaza pe spusele si argumentele altora pe care le imprumuta si le mai personalizeaza putin.

Teoria evolutiei nu tine de credinta in Dumnezeu sau de spiritualitate. Este un fapt stiintific si trebuie tratat ca atare. In continuare vom incerca sa explicam pe intelesul tuturor ce inseamna TEORIA EVOLUTIEI si cum s-a ajuns la aceasta dezbatere apriga.

 

Care sunt ipotezele creationiste si ce sustin ele?

Ce inseamna ipoteze creationiste si ce presupun ele? Ipoteza creationista este legata de crearea pamantului avand la baza o divinitate. In speta, in religia crestina (ortodoxism, catolicism, alte biserici si secte crestine), in religia iudaica, islam, adica toate cele trei mari religii abrahamice, la baza crearii lumii sta Dumnezeu.

Aceste ipoteze sustin sus si clar: “Dumnezeu a creat lumea!”. Dovezile lor sunt legate de biblie in general si respectarea ei mot-a-mot. Va dati seama ca intr-o tara majoritar crestina, crescand cu aceste idei, este destul de clar ca populatia le va reproduce in gandirea si educatia copiilor. Daca acei copii ar avea parte de deschidere culturala, daca li s-ar oferi posibilitatea de a calatori sau daca in scoala ar urma cursuri de istoria religiilor, istorie antica sau literatura universala ar vedea ca astfel de versiuni exista in toate culturile lumii.

Ipotezele creationiste sunt cele mai vechi si sunt remarcabile prin dainuirea lor. Sunt inca de actualitate si au multi adepti, cu alte cuvinte, o teorie despre care se vorbeste mult este o teorie vie.

Ipotezele creationiste merg dincolo de religia si cultura crestina. Fiecare civilizatie, in special cele antice, prin religia, dar mai ales prin mitologia lor, au lasat in urma un model: cosmogonia. Adica crearea lumii de catre zei.

Esenta lor e binecunoscuta: cineva sau ceva, o fiinta sau o forta supranaturala, a facut tot ceea ce este viu in natura si in Univers.

Fiecare cultura isi are versiunea sa proprie. Unii au un singur zeu suprem, altii vorbesc despre o pereche de zei – femeie si barbat (precum cultura japoneza), exista si variante animiste, politeiste – care implica mai multi zei. Asa iau nastere miturile despre aparitia vietii. Zeii creaza primii oameni din lut.

Avem foarte multe exemple in mitologiile lumii despre crearea primilor oameni:

  • mitologia greaca: primii oameni sunt Deucalion si Pyrrha care supravietuiesc diluviului,
  • mitologia mesopotamiana, cea mai veche mitologie din care s-au inspirat evreii: Utanapishtim si sotia sa
  • mitologia hindusa: Manu
  • mitologia chineza: Gun-Yu
  • mitologia nordica: Bergelmir

Oamenii sunt creati in general din lut, apa primordiala, sangele zeilor. Chiar din arbori la indo-europeni. Iranienii vorbesc despre crearea omului din greseala.

Miturile acestea sunt fascinante prin vechimea si poezia lor, dar sunt la fel de adevarate ca si Geneza din biblie. Sunt variantele prin care oamenii din vechime isi explicau lumea. Fara stiinta, fara tehnologie. Doar imaginatie.

 

Ce este Teoria evolutiei?

Teoria evolutiei prin selectie naturala, asa cum ii este numele, a fost prima oara formulata in cartea lui Charles Darwin – “Despre originea speciilor” in 1859.

Evolutia este procesul prin care organismele se schimba in timp ca rezultat al mutatiilor. Acestea pot fi fizice sau comportamentale. Poate aparea, sa zicem, o noua specie de ghepard cu dungi verzi, pentru a se adapta mediului, sau o anumita specie de fluturi isi poate schimba tiparul migratiei.

Modificarile care ii permit unui organism sa se adapteze mai bine la mediu il vor ajuta sa supravietuiasca si sa se inmulteasca. Acesta fiind scopul suprem in natura.

Evolutia prin selectie naturala este una dintre cele mai substantiale teorii din istoria stiintei, sprijinita de evidente dintr-o gama larga de discipline stiintifice precum:

  • paleontologia, studiul dinozaurilor
  • geologia, studiul rocilor
  • genetica, studiul genelor umane, ADN-ul
  • biologie

 

Teoria are doua puncte centrale:

  • viata pe Pamant este interconectata
  • diversitatea vietii pe Pamant este produsul modificarilor populatiilor prin selectie naturala, unele trasaturi fiind favorizate in fata altora

Teoria poate fi descrisa ca “urmasi cu mutatii”, asa cum declara Briana Pobiner, antropolog la Smithsonian Institution National Museum of Natural History in Washington.

Teoria a fost larg raspandita sub termenii “supravietuirea celui mai adaptat” survival of the fittest, adaptarea fiind strict legata de abilitatea de a supravietui si a se reproduce.

Originea balenelor: in 1959, cartea despre Originea Speciilor a lui Darwin specula cum selectia naturala putea face un mamifer terestru sa se transforme in balena. Darwin a folosit ca exemplu ursii negri americani, cunoscuti pentru abilitatea lor de a inota cu gurile deschise pentru a prinde insecte.

Ideea nu a placut publicului. Darwin s-a simtit ridiculizat de ideea ursilor campioni la inot. Dar astazi observam ca Darwin a avut dreptate. A avut ideea potrivita, dar a gresit animalul. Raspunsul erau vacile sau hipopotamii.

Povestea originii balenelor ramane cea mai fascinanta poveste si cel mai bun exemplu stiintific de selectie naturala. Mai jos putem vedea ultimul stramos terestru al balenei moderne – Sinonys, un animal asemanator hienei. Pe parcursul a 60 milioane ani, au evoluat mai multe forme precum Indohyus, Ambulocetus, Rodhocetus, Basilosaurus, Dorudon, pana la balena actuala.

 

  • macroevolutie, creand noi specii daca are suficient timp. Poate transforma dinozaurii in pasari, amfibiile in balene si stramosii maimutelor in oameni.

Luand ca exemplu originea balenelor putem stabili etapele tranzitiei de pe pamant pe uscat printr-o serie de pasi previzibili.

Darwin a stabilit si o forma naturala a selectiei ce depinde de succesul unui organism de a-si atrage perechea. Procesul este numit selectia sexuala:

  • penajul colorat al paunilor
  • coarnele complicate ale cerbilor
  • gusa curcanului

 

Dar Darwin nu a fost singurul savant care a dezvoltat o teorie a evolutiei.

Biologul francez  Jean-Baptiste Lamarck a venit cu ideea ca un organism ar putea sa transmita caracteristicile sale urmasilor sai. Desi gresise detaliile, ideea a revolutionat lumea.

In acelasi timp cu Darwin, biologul britanic Alfred Ruseel Wallace a descoperit teoria evolutiei prin selectie naturala.

 

Cum intelegem astazi teoria evolutiei?

Genetica a fost incorporata in teoria lui Darwin si a rezultat “sinteza evolutiva moderna”.

Schimbarile genelor se numesc mutatii. Ele pot fi cauzate de erori intamplatoare in lantul ADN care se replica sau se repara, sau prin daune chimice or radiatii. De cele mai multe ori, mutatiile sunt daunatoare sau neutre. Dar, in unele cazuri rare, mutatiile se pot dovedi benefice organismului. Daca se intampla asta ele vor deveni mult mai pregnante la generatiile urmatoare si se vor raspandi la intreaga populatie.

Daca mutatiile sunt intamplatoare, selectia nu este.

Dar selectia naturala nu este singurul mecanism prin care organismele evolueaza.

Genele pot fi transferate de la o populatie la alta de organisme care migreaza sau imigreaza, flow-ul genetic. Frecventa se poate schimba si ea rezultant intr-un drift genetic.

 

Ce dovezi si evidente exista in sprijinul teoriei evolutiei?

Chiar daca oamenii de stiinta pot prezice cum ar arata balenele timpurii, le lipsesc fosilele pentru a-si sustine cazul pana la capat. Creationistii au luat lipsa acestor dovezi drept semnal ca evolutia nu s-a intamplat.

In timpul lui Darwin, cei care sprijineau religia i-au luat peste picior pe savanti. Cum ar putea exista balene care sa se plimbe pe pamant? Ei bine, in anii ’90 s-au gasit si dovezile.

Piesa criticala a fost descoperita in 1994, cand paleontologii au gasit fosilele lui Ambulocetus natans, adica balena care inoata si umbla.

In ultimii ani s-au tot descoperit si verigile lipse. Adica speciile de tranzitie. Pe aceasta idee au fost gasite si “verigile” care sustin evolutia umana. La inceputul anului 2018, mandibula si dintii unui om modern au fost gasiti fosilizati. Au fost estimati la 194.000 ani vechime, facandu-l cu 50.000 ani mai vechi decat oameni moderni fosilizati cunoscuti.

 

De ce este teoria controversata si de ce cred oamenii ca se opune lui Dumnezeu?

In ciuda evidentelor din fosile, genetica si alte domenii stiintifice, unii oameni tot pun la indoiala teoria. Politicieni si lideri religiosi sustin ca exista o fiinta superioara care a avut un design inteligent cand a creat lumea, in special oamenii.

 

Ce este Teoria generatiei spontane?

In paralel cu miturile despre crearea lumii au circulat si alte idei. Mai interesante si mai filosofice. Ele apartin in general Antichitatii si Evului Mediu. Credinta generala era ca unele forme de viata pot aparea spontan. Motivul din spatele acestei idei era lipsa cunoasterii stiintifice adecvate. S-a ajuns chiar la ideea ca viata poate aparea din ceva mort.

Aristotel spunea:

“tot ce este viu se poate obtine nu numai ca rezultat al incrucisarii ci si la descompunerea solului”.

Van Helmont, un savant din secolul al XV-lea a propus si o „reteta” de obtinere a soarecilor din rufe murdare si seminte.

Savantul francez Louis Pasteur a demonstrat ca nici microorganismele nu apar prin generatie spontana folosind un flacon si bulion. Experimentul sau a demonstrat ca teoria este falsa si ca microorganisme gasim chiar si in aerul inconjurator.

 

Ce este Teoria Urey-Miller?

A treia teorie, pe langa cea creationista si cea a generatiei spontane, este cunoscuta ca teoria Urey-Miller.

Conform acestei teorii, „moleculele vietii” au aparut datorita unui factor extern gen radiatia ultravioleta si descarcarile electrice.

 

Ce este Teoria ribotipului?

Barbieri a lansat aceasta teorie in 1981, considerand ca viata a aparut pe Pamant o data cu stramosii ribotipurilor actuale si a evoluat trecand prin:

  • etapa precelulara (aparitia ribozomilor),
  • etapa protocelulara (sporirea greutatii moleculare a ribozomilor si formarea procariotelor si microeucariotelor),
  • etapa celulara (formarea din procariote a arhebacteriilor iar din microeucariote a eucariotelor, capatandu-se mitocondrii si cloroplaste).

Ce este Teoria progenotului?

Conform acestei teorii, numita teoria stramosului comun, toate organismele actuale au o origine monoancestrala, ancestorul universal fiind progenotul – structura ipotetica cu organizare primitiva, mai simpla decat delula procariota actuala. In progenot informatia ereditara era determinata de acizii ribonucleici.

De la progenot au pornit doua linii primare evolutive ce au determinat aparitia arhebacteriilor si eubacteriilor, la care s-a alaturat apoi linia evolutiva a eucariotelor. Aceasta teorie presupune ca fiecare organism pastreaza in sine sub forma de macromolecule informationale (semantide – ADN, ARN, proteine), calea istorica a organismului respectiv.

 

Ce este Teoria lui Wachtershauser?

Ultima dintre teoriile moderne – teoria lui Wachtershauser sustine ca acea sursa de energie vitala ar fi existat deja pe Pamant sub forma sulfurilor metalice. In 2002, Martin si Russell, au perfectionat teoria prin observarea directa a izvoarelor hidrotermale submarine, aflate la mari adancimi, unde exista din abundenta sulfuri metalice.

 

Ce este Teoria panspermiei: Viata din cer

S-a incercat de catre comunitatea stiintifica demonstrarea in mod indubitabil a faptului ca viata pe Pamant este produsul unei evolutii chimice. Dar daca „viata” ne-a sosit oarecum „de-a gata”, in chipul unor forme primitive, dar inzestrate cu tot ce trebuia pentru a metaboliza resursele mediului, pentru a se autoreproduce, pentru a fi considerate vii?

Este vorba de teoria panspermiei si teoria insamantarii cu germeni „from out of space”.

Exogeneza sustine ca viata a aparut purtata de meteoriti, alte corpuri ceresti sau praf cosmic. Poate ca viata a venit doar „semipreparata” si a gasit aici conditiile ideale. Se cunoaste faptul ca unii germeni pot rezista unor temperaturi extreme, in medii arctice, de lava, de intuneric, acide sau la foarte mari adancimi.

Dar ar putea un organism viu sa supravietuiasca unei calatorii interplanetare?

De ce nu? Voyager si alte sonde trimise in spatiu au descoperit astefel de surse de viata… in 1969 a fost descoperit un meteorit care prezenta urme de viata si exemplele pot continua la nesfarsit.

Acestea sunt teoriile, noi si vechi, antice si moderne, lumea creata de zei sau de extraterestri, prin evolutie chimica (supa organica, lumea ADN sau ARN) sau „primita” din spatiu! Aceasta e originea lumii si a vietii oare?

 

Resurse si bibliografie:

  • Prezentarea Institutului Oceanografic despre evolutia balenelor
  • Seria Mythologica despre “EVOLUTIA UMANITATII SI VIITORUL EI”
  • Originea Speciilor – Charles Darwin, editura Herald
  • Sapiens: A Brief History of Humankind, de Yuval Noah Harari
  • Guns, Germs and Steel: : A short history of everybody for the last 13,000 years, de Jared Diamond
  • Odiseea uman?. De la via?a în copaci la în?elegerea cosmosului, de Leonard Mlodinow (trad. Walter Fotescu)
  • Al treilea cimpanzeu. Evolu?ia ?i viitorul Omului, de Jared Diamond (trad. Iacob Vicen?iu Mihail)

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,348 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.