Mitul Lanii de Aur si calatoria Argonautilor

Mitul lui Iason si cautarea Lanii de Aur poate reprezenta lupta eterna a umanitatii, cautarea fericirii. Giganti furiosi, stanci si prapastii ametitoare, oceane tumultoase, pasari de bronz ucigase, tauri care scot flacari, sirene amagitoare si multe alte pericole vor intalni Argonautii. La fel ca in viata, nu?

 

Ce este Lana de Aur?

In mitologia greaca, Lana de Aur apartinea unui berbec de aur inaripat din Colchis. Era un animal sacru ce apartinea lui Zeus. Desi am cautat in lungi si in lat nu am putut gasi in Romania unul.

Athamas, regele Tesaliei s-a casatorit cu o zeita a norilor numita Nephele. Au avut doi copii, un baiat numit Phrixus si o fetita, Helle. Dar Athamas s-a indragostit de o alta femeie, Ino, si a luat-o de sotie. Nephele l-a parasit si seceta s-a abatut asupra pamanturilor lui. Noua sotie, Ino, a devenit geloasa pe copiii lui si a vrut sa-i ucida. L-a convins pe Athamas sa il sacrifice pe Phrixus pentru a pune capat secetei.

Inainte de sacrificiu, Nephele i-a aparut lui Phrixus si a adus un berbec cu lana de aur care sa-i salveze copiii. Phrixus si Helle au reusit sa se salveze pe berbec care a zburat peste mare, dar Helle s-a rasturnat si a cazut in mare. S-a inecat in stramtoarea ce separa Europa de Asia, numita de atunci Hellespont (marea lui Helle). Phrixus a ajuns in Colchis, pe tarmul Marii Negre, si a fost ospetit in casa lui Aeetes. Phrixus a sacrificat berbecul si Lana de Aur a fost agatata in Gradina lui Ares, unde era pazita de un dragon ce nu dormea niciodata.

 

Iason si Calatoria Argonautilor

Iason era fiul de drept al regelui din Iolcus. Unchiul sau, Pelias i-a ucis fratii si a uzurpat tronul. Iason a vrut sa revendice tronul, dar Pelias i-a cerut sa ii aduca Lana de Aur. Iason a fost de acord cu aceasta calatorie si a adunat o echipa de supereroi. Stati, am gresit filmul. O adevarata Fratie a Inelului! La fel, iar am gresit filmul! A adunat o ceata de semizei pe care a numit-o Argonautii. Numele vine de la corabia lor – Argo.

Argonautii au plecat in celebra lor calatorie, spre miticul pamant Colchis. Prima lor oprire a fost insula Lemnos. Insula era locuita doar de femei. Totul din vina blestemului Afroditei, care crezuse ca nu este adorata suficient aici, femeile isi ucisesera toti barbatii. Eroii au facut pe eroii si au dat o mana de ajutor in conceperea unei noi rase cu aceste femei, numite Minyan. Dupa cativa ani si-au adus aminte ca plecasera de acasa cu un scop.

A doua oprire a fost Dolione pentru provizii. Aici a trebuit sa treca dincolo de Muntele Ursului, unde traia o rasa legendara de giganti numiti Gegeini. Hercules a ramas sa pazeasca nava si aceasta a fost atacata de giganti. Dar Hercules s-a descurcat si i-a invins, ucigandu-i pe multi dintre ei.

Au ridicat iar panzele, dar din greseala s-au intors pe aceiasi insula. Locuitorii si regele lor i-au confundat si i-au atacat. Eroii i-au invins in lupta. Dar au suferit o mare pierdere. Hercules a preferat sa ramana pe insula pentru a-si gasi scutierul ratacit, care fusese rapit de o nimfa a marii.

Urmatoarea oprire a fost Tracia. Aici, Phineus, regele Traciei, le-a spus argonautilor unde sa gaseasca Lana de Aur. Dar asta numai dupa ce eroii au ucis harpiile ce infestau aceste pamanturi. Harpiile erau creaturi mitice, jumate femei, jumatate pasari cu aripi si gheare de bronz.

Calatoria Argonautilor reincepe, dar vor trebui sa treaca printre doua stanci ce se loveau in capete. Aproape ca in povestile romanesti cu Feti Frumosi “unde se bat muntii in capete”. Aceste stanci fermecate din Tracia se numeau Symplegade. Regele Traciei l-a sfatuit pe Iason sa trimita un porumbel. Si daca acesta supravietuia, era un semn bun. Dar argonautii au reusit sa treaca doar pentru ca i-a ajutat zeita Atena. Ea a tinut stancile la distanta suficient ca nava Argo sa treaca.

Mai departe a trebuit ca insusi Zeus sa vina in ajutorul Argonautilor. Carmaciul navei a adormit si corabia Argo a intrat pe teritoriul Amazoanelor. Zeus a trimis vanturile ca sa indrepte nava. Dar echipajul a ajuns apoi pe Insula lui Ares si a fost atacat de pasarile sale sacre. Pasari ucigase cu aripi de bronz taioase numite pasarile Stymfaliene. Ele nu puteau fi ucise, dar eroii au reusit sa le alunge facand zgomot metalic infernal cu scuturile lor.

 

Colchis, pamantul legendar si cele trei probe eroice

Cand au ajuns argonautii in Colchis au fost intampinati de regele Aeetes. Regele nu a fost deloc multumit de planul lui Iason de a recupera Lana de Aur. Ba chiar l-ar fi ucis pe loc daca nu ar fi avut asemenea camarazi. Asadar, a folosit siretlicul. I-a spus lui Iason ca ii va da Lana de Aur daca va indeplini trei sarcini. Iar acestea erau aproape imposibile. Asemanatoare cu cele 12 munci ale lui Hercule.

Zeita Hera si-a dat seama de inselatorie si a trimis-o pe Medea vrajitoarea sa-l ajute. Medea era fiica regelui. Hera a facut-o pe Medea sa se indragosteasca de Iason.

Prima proba eroica a fost infrangerea bestiilor ce pazeau Lana de Aur: tauri cu copite de bronz ce suflau foc. Apoi cu taurii acestia imblanziti trebuia sa are un camp. V-ati gandi ca este de ajuns, nu? Nicidecum!

A doua proba eroica era semanarea pe acest camp a unor dinti de dragon. Speciali dupa cum veti vedea. Din aceste seminte au iesit pe loc razboinici scheleti care trebuiau infranti. Si asta fara ajutorul lui Hercule!

Dar Medea i-a sarit in ajutor. Ea a preparat un unguent care sa-l pazeasca de foc si asa a reusit sa invinga taurii. Si tot Medea l-a invatat cum sa infranga razboincii mitici care rasarisera din coltii dragonului. A fost suficient ca, prin inselatorie, Iason sa ii faca sa lupte unul impotriva altuia.

A treia proba eroica avea disperata nevoie de ajutorul nepretuit al Medei. Dar pana atunci, regele s-a prins ca Iason avusese ajutor. Si a planuit sa omoare toti argonautii. Dar Medea l-a ajutat pe Iason sa fure Lana de Aur de la dragonul care nu dormea niciodata. L-a convins pe Iason sa o ia cu el la plecare. Medea, cu ajutorul muzicianului Orfeu, a folosit magia si muzica ca sa adoarma dragonul

Dar argonautii trebuiau sa mai si ajunga acasa. Si pe drumul de intoarcere au intalnit sirene ce aproape au distrus nava. Dar Orfeu si lira lor au fost acolo sa ii protejeze de o soarta teribila. Thetis, zeita marii, i-a ajutat pe argonauti sa treaca de un monstru cu sase capete si un vartej imens (probabil Scylla si Charybda).

Dar cand au ajuns in Creta pentru provizii, gigantul robot Talos pazea insula. Si acesta a inceput sa arunce bolovani imensi asupra corabiei Argo. Insa Medea prin vrajitorie a invins gigantul si au plecat mai departe.

In final, ajunsi dupa o calatorie epica, la Iolcus, i-au inmanat Lana de Aur regelui Pelias. Cu ajutorul Medei, Iason s-a razbunat pe unchiul sau. Si Iason a preluat tronul. Dar poporul din Iolcus nu a fost multumit ca avea pe tron o regina vrajitoare. Asadar, cei doi au trebuit sa se retraga.

Iason si Medea au fost exilati in Corint. Medea i-a nascut trei copii. Dar Iason dorea sa se insoare cu printesa Corintului. Dar cu Medea nu era de glumit. Vrajitoarea a ucis printesa, dar si pe cei trei copii ai lui Iason.

 

Lista eroilor si semizeilor imbarcati in calatoria Argonautilor

In secolul al III-lea i. Hr, in Alexandria, Egipt ia nastere Argonautica. Aceasta este lucrarea lui  Apollonius din Rhodos, un binecunoscut autor grec care ne vorbeste in poemul sau epic despre Iason si calatoria Argonautilor.

  • Iason, capitanul de pe Argo, fiul lui Aeson si Alcimede
  • Argus, constructorul Argo
  • Aethalides, fiul lui Hermes
  • Heracles fiul lui Zeus si Alcmene, din Tiryns
  • Castor si Polux fiul lui Tyndareus si Leda, (Dioscurii), din Sparta
  • Euphemus, fiul lui Poseidon si Europa, din Taenarus
  • Periclymenus, fiul lui Poseidon (sau Neleus) si Chloris, din Pylus
  • Orfeu fiul lui Oeager si Calliope, din Tracia
  • Erytus si Echion, fiii lui Hermes si Antianeira, din Alope
  • Calais si Zetes fiii lui Boreas si Oreithyia
  • Mopsus, fiul lui Ampycus si Chloris; vazator
  • Ancaeus, fiul lui Poseidon, din Milet
  • Palaemon, fiul lui Hefaistos

In alte scrieri mai tarzii apar si:

  • Amphiaraus, fiul lui Ares,
  • Antolycus, alt fiu al lui Hermes,
  • Deucalion, fiul regelui Minos din Creta
  • Melampus, fiul lui Poseidon
  • Phanus si Staphylussons, copiii lui Dionysus, din Creta
  • Atalanta, vanatoare din Boetia

Desi a intampinat numeroase dificultati si obstacole in gasirea Lanii de Aur, Iason a invins. A fost ajutat de insotitorii sai, de zei si zeite, dar si de o vrajitoare. In cele din urma insa, nu a reusit acolo unde conteaza cel mai mult!

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 12,328 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Mitul Lanii de Aur si calatoria Argonautilor”

  1. Pingback: Histria, Tomis si Callatis – coloniile grecesti din Dobrogea: Istria, Constanta si Mangalia | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 6 insule grecesti si mitologia lor | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.