Mitologia bascilor

 

Folclor, traditii, mituri si legende din Tara Bascilor

Chiar si primitivii simt nevoia de a da sens fenomenelor si ciclurilor naturii care le conditioneaza existenta. Le interpreteaza, le dau nume, le gasesc o explicatie si, cu aceste raspunsuri, Toate formeaza astfel scenariul mitic. Mitologia bascilor este aparte, ca si limba si Tara Bascilor.

Pamantul innacesibil din tara bascilor a dus la crearea unei colectii de mituri si legende transmise pe cale orala. Muntii si vaile s-au ridicat, in adancurile pamantului curg rauri de lapte. Doua mari puteri conduc natura si viata umana. Zeul cerului, “Ost” sau “Ortzi” – echivalent cu romanul Jupiter sau grecul Zeus si germanicul Thor, si “Ilargia“, Luna. Ultima este sursa feminina ce a iesit din lumea lucrurilor ascunse.

Mitologia bascilorOst” si “Eguzki“, lumina soarelui, apartinea zilei, pamantului. Luna, “Ilargia“, apartinea lumii mortilor si spiritelor, lumii ascunse. Bascii sunt foarte apropiati de luna si ciclurile lunare. De aici s-au nascut multe legende. Divinitatea bascilor din antichitate era “Mari“, doamna ce locuia in centrul pamantului. Desi putea lua multe forme, se infatisa adesea ca cea mai frumoasa femeie si strabatea cerul ca un bulgare de foc. Peste munti se aflau altarele ei.

Intre zei si oameni apar lorzii padurii, “basajaunak“, creaturi ce lucrasera pamantul inaintea omului. Exista si creaturi asemanatoare sirenelor, precum “lamiak“, ce isi piapatana parul cu pieptene de aur. Aceste creaturi seducatoare au picioare de pasari si atrag muritorii.

Casa “etxea” este templul bascilor, elementul ce le confera identitate. Acesta este pastrat de-a lungul generatiilor. Casa este protejata de rau prin foc sau florile soarelui.

Marile mituri, monstrii si creaturile mitologice

In munti exista cercuri misterioase de pietre. Se crede ca acestea sunt opera lui Intxitxu, spiritul invizibil. Alteori, la intrarea in grote si pesteri gasesti urmele lui Irelu, spiritul lumii de apoi. Cateodata ii poti auzi cantul in suieratul vantului. Mitologia bascilor este unica in lume.

Mai poti gasi imensi serpi ca Erensuge ce te vor devora, Beigorri taurul rosu ce pazeste intrarea in casa lui Mari. Taurul rosu este prezentat in picturile preistorice din pesteri.

Ritualul apei de Anul Nou – Urgoiena – este unul dintre miturile fondatoare reflectand originea si fortele naturii.

La miezul noptii se produce magia, legile naturale fiind suspendate. Apele raului devin vin, iar baietii pleaca in cautarea fetelor. Acolo unde gasesc usile deschise ei ii stropesc cu apa pe locatari. Acest obicei vechi este o practica straveche. Ritualul apei este un mit cosmogonic.

Cultul Soarelui, si el un mit cosmogonic. Soarele se scufunda in marile rosii (itxasgorrieta). Aici intra in pantecele mamei. Dimineata si seara ei se rugau Soarelui. Soarele era sacru pentru basci. “Sfantule Soare, da-ne noua lumina vietii si a mortii!”

maju-si-mariZeita Mari, cea mai importanta divinitate a traditiilor basce este mama-pamant. Ea stie sa transforme carbunele in aur si invers. Ea ii transforma pe pastori in corbi. Tot ei ii este inchinata painea. Este numita Doamna, Damea. Sotul lui Mari este Maju sau Sugaar, iar copiii lor sunt Attarrabi si Mikelats. Lengenda lui Mari are conotatii religioase foarte importante.

Fiintele mitice sunt prezente in numar mare. Ele reprezinta exaltarea anumitor valori umane si manifestari ale miturilor cosmogonice: Roldán, Sansón, Gentules, Basajaun si Basandere, Herensuge, Tártalo.

Exista si eroi precum San Martín ce a luat semintele de la lorzii padurii si le-a daruit oamenilor.

Potrivit bascilor exista o dualitate a fiintelor si lumilor: pe de o parte lumea naturala (berezko) si pe de alta lumea supranaturala (aideko). In prima lume trebuia sa te folosesti de ce ai, in a doua poti intra numai prin magie. Mijloacele magice sunt multe insa toate se bazeaza pe ADUR, virtutea magica. Ea leaga lucrurile cu reprezentarile lor.

mitologia-bascilor

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,007 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.