Misterele societatilor secrete

Din vremuri stravechi, Cei Puternici au conspirat si au modificat cursul istoriei ca sa se potriveasca cu proiectele lor. Asemenea unor papusari, cateva personaje ascunse manuiesc firele destinului a miliarde de oameni. Adeptii teoriei conspiratiei sunt luati in ras, dar uneori adevarul e atat de evident, incat trece neobservat.

Sunt toate aceste teorii niste fantezii paranoice, gandite sa hraneasca mintile cititorilor si ale celor care navigheaza pe Internet, dar care nu sunt in contact cu realitatea? Oare traim dupa un pIan bine conceput?

Razboaie, revolutii, miscari sociale, atacuri teroriste. Toate primesc explicatii oficiale, dar poate ca lucrurile nu sunt asa cum par. Haideti sa dezvaluim lumea incredibila a societatilor secrete.
Masoneria este mama societatilor secrete, poate cea mai suspectata si mai persecutata organizatie.

Si, totusi, sunt foarte putini oamenii care stiu adevarul. Este, intr-adevar, asa cum spun criticii sai, puterea din spatele celor mai importante evenimente? Sau este, asa cum vedem astazi, un club decazut, cu ritualuri copilaresti?
Care a fost inceputul acestei societati antice, societate care are in prezent peste sase milioane de frati? Care sunt obiectiveIe sale reale? Cum a influentat evenimentele mondiale timp de mai bine de doisprezece secole? Si, mai important, ce influenta mai are in zilele noastre?

Masoneria

Masoneria se defineste ca o fratie nevinovata, aI carei interes principal este bunastarea omenirii, prin grevarea spirituala a membrilor sai. Dar pentru criticii sai e o piramida gigantica de manipulatori, care au ca tel dominatia globala, cu coduri nescrise ale tacerii si cooperarii care amintesc de mafie. 

Deci, cine are dreptate? O lectura rapida a istoriei masoneriei scoate la iveala cateva dintre secretele sale impenetrabile, severitatea pedepselor pentru cei care incalca juramintele, ignoranta publicului cu privire Ia puterea, influenta si regulile sale. Si ceI mai ingrijorator aspect: participarea sa in evenimente-cheie care au schimbat cursul istoriei in ultimele secole. Ritualuri secrete, simbolism obscur, obiective misterioase. Sunt chestiuni care au facut din masonerie o tinta sigura, mai ales pentru dusmanii sai declarati. Dar exista motive reale sa ne temem de masonerie? Sau sunt doar argumente nefondate si prejudecati impotriva iluminarii?

De ce tin masonii secrete daca nu au nimic de ascuns? Deci cum a inceput totul? Originile masoneriei dateaza din secolul aI VII-lea, cand a fost fondata de breasla constructorilor si a zidarilor, pentru a-si pastra secretele meseriei si a-si apara existenta.

Acesti zidari nu trebuie confundati cu muncitorii constructori de astazi. Erau maestri ai tehnicii care puteau realiza constructii prestigioase intr-o perioada in care stiinta constructiei era limitata la un echer, o nivela si cam atat. Primii masoni au construit catedrale si castele care au supravietuit in timp, trecand prin razboaie si cutremure. Pentru oamenii acelor  timpuri, masonii pareau sa aiba puteri magice, puteri care erau tinute secrete. Arcuri gratioase cu nervuri fine, turnuri cu inaltimi inimaginabile care inspira o veneratie religioasa, sali cu o acustica perfecta si gargui ca sa sperie duhurile rele. Elemente de putere, frumusete si proportie care surprind chiar si astazi constructori si matematicienii. Extra0rdinarele cunostinte si capacitati ale acestor oameni erau secretele cel mai bine pazite. Realizarea unor proiecte dura generatii întregi, iar cunostinteIe erau transmise din tata in fiu, de Ia maestru la ucenic. 

Pregatirea integrala a unui ucenic dura sapte ani,  si incepea Ia varsta de 12 ani. Dupa primii trei ani trecea printr-un ritual de initiere si ii erau dezvaluite anumite coduri si simboluri. La sfarsitul celui de-al saptelea an devenea calfa. Mutii ani mai tarziu putea sa devina maestru mason. Masoneria a capatat o dimensiune spirituala si ideologica care a intrat în contradictie cu sistemul de valori al acelui timp. A devenit organizatia perfecta pastratoare de idei periculoase, idei pe care trebuia sa Ie tina secrete cu orice pret. Aceste manifestari timpurii ale masoneriei sunt cunoscute sub numele de “masonerie operativa”, de vreme ce membrii sai erau constructori activi.
Desi societatea a luat nastere in Evul Mediu, masonii s-au inspirat de la societati muIt mai vechi, unele datand din perioada precrestina.
SocietatiIe secrete au existat dintotdeauna. Au aparut din nevoia de a proteja secrete care confereau putere si pentru a transmite si apara idei care conveneau puterii existente, idei care, daca ar fi fost exprimate liber, ar fi dus la condamnarea la moarte a persoanei care le dezvaluia. 

Un bun exemplu sunt pitagoreenii care s-au organizat ca o societate secreta.
Pitagora a fost un filosof grec din secolul aI VI-lea i.H., iar descoperirile sale au avut o influenta imensa asupra masoniI0r.
Secole mai tarziu, teorema Iui Pitagora i-a ajutat pe masoni, de exemplu, sa execute unghiuri perfect drepte. Pitagora a fost urmarit si ucis de dusmanii sai, dar cunostinteIe sale s-au pastrat, iar echerul a devenit simbolul masoneriei, folosit pana in ziua de azi. Masonii practicanti urau ceea ce devenise clerul, la doar cateva secole dupa moartea lui Hristos – un grup de pacatosi care erau mai degraba interesati de averile lor lumesti decat de salvarea enoriasiI0r. Aceleasi sentimente nutreau si fata de nobilime, care stapanea atat pamanturi cat si vieti. Ironia face insa ca masonii, desi in antagonism cu dogmatismuI Romei, sa aiba drept principali clienti biserica si nobilimea. Vechile basoreliefuri si ornamente din ceIe mai faimoase catedrale ale Europei inca poarta amprenta umorului fin cu care masonii isi aratau dispretul si lipsa de incredere fata de puterea omiprezenta.

In biserica Saint Sebacee din Nuremberg, pe un mormant apar un calugar si o maicuta intr-o pozitie compromitatoare. In catedrala din Wurzburg se gasesc replici ale faimoaselor capcane ale lui Ioachim si Boaz care strajuiau intrarea in templu regelui Solomon.  Aceste capcane sunt simboluri fundamentale ale masoneriei, impreuna cu Hiram Abif, constructorul mitologic al templului regelui Solomon, care fost ucis pentru ca nu a vrut sa dezvaiuie secretele artei sale. O semnatura originaIa, cedata masonil0r.

 Dar credinta ca masoneria este o miscare ateista doar din cauza urii fata de Biserica Catolica, e profund gresita. Masonii dorea sa aiba libertatea de a-l venera pe Dumnezeu cum voiau ei si nu cum le dicta Roma. Pentru a fi acceptat in fratie, fiecare mason trebuie sa creada intr-o fiinta suprema, unica, indiferent cine este aceasta. Pentru a putea accepta diferite credinte si datorita originii lor de constructori, masonii numesc aceasta fiinta M.A. sau M.A.U., Marele Arhitect aI Universului. Simbolul sau este “Ochiul atoatevazator”, inspirat din Egipt, de la Ochiul lui Horus.
Manuscrisul Regis, expus la British Museum, este un poem anonim despre indatoririle masoneriei si este datat in juruI anului 1390. Este cel mai vechi document masonic scris in versuri si contine 15 porunci, printre care: “sa fii cinstit, sa spui adevarul, sa nu furi sau sa aperi hoti si criminali, sa fii intelept si puternic, si sa poti duce la bun sfarsit toate muncile, sa nu vorbesti de rau munca altor maestri, sa ii inveti pe ucenici ca arta lor este mereu valoroasa, sa nu ascunzi falsitatea si nici pe altii in pacat.”
Epoca feudala a ajuns la sfarsit si Biserica Catolica nu a mai fost principalul client al masonilor. 

Abia atunci, aceasta breasla originala de zidari cu spirit liber s-a transformat intr-o organizatie secreta, puternica si influenta, deschisa tuturor barbatilor care doreau sa ii urmeze regulat si care jurau sa ii pastreze secretele. S-a numit ”masonerie” sau francmasoni liberi si acceptati. Masoneria urma sa devina una dintre ceIe mai importante momente din istorie.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 934 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.