Cum percepem astazi diferentele intre generatii? Cat de adevarat este conflictul intre generatii? Diferenta intre generatii a devenit o prapastie inter-culturala in ultima vreme. Daca unii ca germanii o promoveaza, alte popoare ca est-europenii o blameaza pentru dificultatile social-economice pe care le intampina civilizatia lor. Diversitatea generatiilor este baza dezvoltarii unei societati. Dar cum sunt definite si delimitate generatiile?
Care sunt cele mai importante atribute ale lor? Cum le recunoastem si cum se diferentiaza?
Ce stim despre generatii?
Este prima oara in istorie cand lumea se confrunta cu un spectru atat de larg apartinand celor patru generatii. Aceste generatii includ:
- Traditionalistii sau Generatia GI (nascuti in jurul anilor 1945),
- Baby Boomers sau Generatia Tacuta (nascuti intre 1946 si 1964) numiti si “decretei” in Romania
- Generatia X sau Echo Boomers (nascuti intre 1965 si 1980) si,
- Generatia Y / Milenialii sau Generatia Next (nascuti intre 1981 si 2000)
- Generatia Z sau Generatia Internet (nascuti intre 1995-2012)
- Generatia Alpha – dupa 2012
Demografic, Generatia X si Y sunt momentan cele mai raspandite. Daca privim putin inapoi tin timp, vom observa aceste diferente istorice. In vreme ce prima generatie s-a nascut intr-un moment de criza economica, cea de-a doua a beneficiat de o epoca de dezvoltare tehnologice extrem de rapida. S-au schimbat foarte multe atat in societate, dar si in felul in care vedem lumea. Deasemenea, globalizarea a ajutat foarte mult la asta.
Diferenta dintre viata personala si cea profesionala
Diferenta dintre aceste doua aspecte este cruciala. Cele doua generatii au puncte de vedere total diferite in aceasta privinta. Si diferenta provine din modul in care privesc. Generatia X nu intelege cum este sa muncesti peste program. Adesea, aceste cerinte sunt inacceptabile.
In timp ce Generatia X incearca sa atinga acest echilibru, Milenialii o cer. Pentru Mileniali, conceptul de echilibru intre viata personala si profesioanala inseamna naveta, ore de lucru flexibile si oportunitati de relaxare la birou.
Aspiratiile la un alt nivel
Generatia X si Millenialii au concepte foarte contrastante privind progresul si promovarea la locul de munca. Generatia X crede ca promovarea pe o pozitie superioara vine in urma unor ani buni de munca, experienta si expertiza castigata in domeniul de interes.
In viziunea lo calea spre promovare este lunga, grea si inevitabila. De aceea, cand Generatia X ajunge in pozitii manageriale, ei cer la randul lor acelasi lucru. Accesul la autoritate este limitat si trebuie meritat pe deplin.
Milenialii au fost insa incurajati sa gandeasca altfel, sa aspire la alte idealuri. Generatia aceasta a fost crescuta in ideea ca opinia lor conteaza. Drumul spre promovare poate fi scurtat daca esti inteligent. Pentru mileniali, lipsa experientei nu este ceva grav daca esti bun la ceea ce faci. Cateodata, aceasta atitudine ii poate face neintelegatori si nerabdatori fata de cursul normal al progresului.
Cele doua stiluri potrivite celor doua generatii sunt foarte diferite. Cele doua generatii apartin unor ere diferite in privinta tehnologiei si comunicarii. Generatia X crede intr-o structura ierarhica pas-cu-pas unde seful ierarhic este un simbol al autoritatii. Milenialii, pe de alta parte, cred intr-o ierarhie plata, unde executivii, managerii si directorii sunt colegi. Tot ei privesc seful ca pe un mentor si se asteapta de la aceasta la recunoastere si feedback regulat.
Generatia X foloseste tehnologia ca unealta care sa-i ajute in munca, pe cand Milenialii folosesc tehnologia ca parte integranta din stilul lor de viata.
Ambele generatii inteleg valoare spiritului de echipa, insa le deosebesc in special conceptele individuale.
Caracteristicile principale ale Generatiei X sunt individualitatea si independenta. Le place sa lucreze ca parte a unui proiect singuri si in stilul propriu. Echipele formate din aceste generatii sunt mult mai productive cand sunt mici sau cand li se da oportunitatea sa lucreze independent.
In mod contrar, Milenialii leaga munca in echipa de tehnologie. Teleconferinte, group chats si cloud sharing sunt solutii cheie pentru a rezolva problemele. Marimea echipei nu conteaza. Vocea lor trebuie auzita, iar opiniile lor validate.
Factori motivationali
Factorii motivationali ai celor doua generatii variaza in functie de nivelele contrastante. Generatia X este adesea motivata de autoritate, autonomie si securitatea jobului. Loialitatea fata de locul de munca si seful ierarhic actioneaza ca stimuli.
Milenialii vor sa gaseasca scop in ceea ce fac si in cariera. Oportunitatile de invatare sunt foarte utile si dezirabile. Scopurile financiare sunt unii dintre cei mai puternici factori ce motiveaza ambele generatii spre cariera. Insa abordarile si asteptarile sunt foarte diferite.
In concluzie, de la Milenialii nascuti in era digitala pana la Generatia X care joaca dupa reguli stricte, diversitatea generatiilor afecteaza in general dinamica muncii si a organizatiilor.
Dealtfel, desi exista evidente clare, este foarte important ca angajatorii si managerii de resurse umane sa renunte la stereotipuri. Pentru ca este mult mai important sa recunoastem si sa intelegem diferentele de generatii si sa le folosim atuurile.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5
Imi permit sa fac o “mica” observatie . In stricto sensu- Baby Boomers sau Generatia Tacuta (nascuti intre 1946 si 1964) – nu sunt “decreteii”- Decretul cu pricina a fos emis in 1967
Putem spune ca Generatia X sau Echo Boomers (nascuti intre 1965 si 1980) este generatia decreteilor