Lumea in imagini

Copil malgas langa orasul Morondava, pe coasta de Vest a Madagascarului. Aceasta fotografie a castigat premiul Merit Winner: Lost in Time – An Ancient Forest in 2012. In spate vedem padurea adormita de baobabi, cea mai veche din lume. In lume exista doar opt specii de baobab, din care sase specii originare din Madagascar, o specie originara din Africa continentala si inca una din Australia, acestea sunt toate cele opt specii sub care baobabul – “copacul cu capul in jos” exista pe Pamant. Daca denumirea de copacul cu capul in jos v-a facut sa zambiti, ei bine, acest nume vine de la faptul ca ramurile lui seamana cu radacinile copacilor. Baobabul mai are o denumire, de fapt fructele sale, anume “painea maimutelor”, pentru ca pulpa acestor fructe este comestibila si bine apreciata de catre maimute.

Iar acestea nu sunt singurele animale care traiesc de pe urma baobabilor, si elefantii se impaca bine cu acesti uriasi vegetali, zgariind scoarta copacilor si eliberand astfel apa din fibrele baobabilor. Pentru ca trunchiul lor nu este similar celorlalti copaci, nu este solid si nu adauga in fiecare an cate un inel de crestere, ci este moale, constituit din fibre care retin apa. Multa apa, chiar pana la 1000 de litri.

Pentru malgasi, acesti giganti adormiti sunt sacri. Si pe buna dreptate, caci a te plimba pe sub coroanele lor iti da impresia unui loc magic si pierdut in timp.

Urmatoarea fotografie vine din celalalt capat al lumii. Ar parea desprinsa de pe alte meleaguri insa este adevarata. Imaginea a casigat premiul Merit Winner si ea si reprezinta satul Gasadalur si insulele Mykines in fundal din arhipelagul insulelor Faroe. Pana la constructia tunelului in 2004, cei 16 rezidenti care locuiau in acest loc izolat trebuiau sa faca o adevarata drumetie calare pe drumuri sinuoase si marginea unei prapastii inalta de 400 de metri ca sa poata ajunge la celelalte sate din imprejurimi.
 Vantul si marea sunt regi aici. Parca desprinsi din legendele vikingilor sau din saga lui George R. Martin, locuitorii acestor insule traiesc izolati. Un grup de insule in partea nordica a Oceanului Atlantic, intre Scotia, Norvegia si Islanda. Sunt o regiune autonoma a Regatului Danemarcei din 1948 si, de-a lungul anilor, au preluat controlul asupra majoritatii problemelor de stat, exceptand apararea si relatiile externe.

Insulele sunt de origine vulcanica si au fost colonizate. Unele regiuni sunt neatinse si arata ca atunci cand aici a pus piciorul primul om. Astfel, pare un pamant al inceputurilor.

Au legaturi traditionale puternice cu Islanda, Shetland, Insulele Orkney, Insulele Hebride Exterioare si Groenlanda. Arhipelagul a fost despar?it de Norvegia in 1815. Insulele au propriii reprezentanti in cadrul Consiliului Nordic. Cea mai apropiata coasta e la 500 km departare.

Oamenii se deplaseaza pe jos. Principalul mijloc de deplasare este cel maritim. Toate oraselele au debarcadere. Un tinut de basm. Casute ingrijite in culori vii si un peisaj care iti taie rasuflarea. Iar noaptea stelele vorbesc. De aici poti vedea intreaga galaxie, cerul e curat iar astrii clipesc necontenit.

Salbaticia lacului Chikuminuk si a parcului natural Wood-Tikchik State Park ne arata natura neatinsa de mana omului din Alaska. In alte regiuni ale Americilor aceste imagini au disparut.

Aceste imagini sunt din golful Bristol. Golful detine cele mai mari depozite de aur si cupru si apele sale repezi si cristaline sunt terenul cel mai roditor pentru cei mai mari somoni cunoscuti.

Tarmul vestic al Insulelor lui Lewis din Hebride este dominat de stanci ascutite si valuri periculoase. Tot acesta este si locul pentru cercurile de pietre din vechime. Aici putem vedea natura libera.

Alaturi de Harris, Lewis formeaza cea mai mare insula de pe coasta de vest a Scotiei. Capitala insulei (si capitala administrativa a tuturor insulelor de vest) este la Stornoway unde se poate ajunge usor cu British Airways. Coasta insulei este foarte complicata, adesea stancoasa dar presarata pe ici colo cu plaje intinse si deosebit de frumoase.

Farmecul insulei sta in varietatea reliefului, Lewis avand si lacuri si dealuri pe langa nisipurile intinse de pe coasta. Coloritul plajelor este deosebit: aramiu (culoarea dealurilor din departare acoperite cu iarba neagra), verde (culoarea data de machair), alb (culoarea nisipului), albastru (culoarea marii) si turcoaz (culoarea apei la mal).


  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 364 times, 1 visits today)

1 thought on “Lumea in imagini”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.