Lideri militari care au schimbat istoria din umbra

Lideri militari care au schimbat istoria din umbra

Cine scrie istoria?

Ei bine, invingatorii, nu? De obicei, istoria e scrisa de invingatori? Dar despre cei uitati ce stim? Despre invinsi? Istoria ne arata mari batalii, generali de exceptie, dar cine ii mai tine minte pe cei care au pierdut? Lideri militari care au schimbat istoria din umbra.

Oameni straluciti la randul lor, au intrat in uitare. Mythologica va ofera astazi o oglinda spre trecut in unele din cele mai mari batalii ale timpurilor. Istorii care au schimbat istoria. Toata lumea s-a saturat de Napoleon, Julius Caesar sau Hannibal. Dar altii au zguduit cu adevarat pamantul, la auzul numelui lor lumea tremurand de frica si scuipandu-si in san. Generali, despoti, razboinici, regi. Cu totii au adus glorie neamului lor, insa istoria n-a fost destul de darnica cu ei. Astazi vom scoate la lumina vestigiile unor zile apuse. Istoria – singura poarta spre adevaratul trecut si mereu viitorul present. Dar exista si alti lideri militari care au schimbat istoria din umbra.

A fost odata Nader Shah …

Lideri militari care au schimbat istoria din umbra

Iranul secolului al XVIII-lea nu era un loc nemaipomenit in care sa traiesti. Unde mai punem la socoteala ca marele Imperiu Safavid tocmai se sfaramase, iar pamanturile iraniene erau macinate intre despoti cruzi, capetenii nemiloase care luptau pentru control si putere. In aceasta anarhie se naste Nader  Shah. Nascut intr-o familie de ciobani, capturat de sclavi la varsta de 10 ani, scapa si ajunge intr-o banda, apoi devine el insusi o capetenie locala. Par a fi aventuri inspirate dintr-un roman, insa totul este adevar istoric.

Intr-un final, insusi sahul detronat, Tahmasb, ii cere lui Nader ajutorul. Vrea sa-i invinga pe rebeli si sa recastige tronul. In 1729, Nader ii distruge pe afgani in doua mari batalii, apoi se intoarce in capitala imperiului, Isfahan. Pentru o vreme, Nader se multumeste sa fie puterea din spatele tronului, invingand marele Imperiu Otoman si cucerint Georgia si Armenia de astazi.

In timp ce Nader lupta cu afganii, sahul pierde in fata Otomanilor. Furios la culme, Nader se intoarce in Afganistan, captureaza Bagdadul, ii infrange iar pe Otomani si il exileaza pe nevolnicul sah Tahmasb. Daca vrei ceva bine facut, trebuie s-o faci cu mana ta, nu?

Conducator suprem necontestat peste intreaga Persie, Nader invadeaza puternicul Imperiu Mughal din India. Dupa doar un an, Nader cucereste capitala – Delhi – de unde aduce prazi inestimabile, adevarate averi, printer care si faimosul diamant Koh-I-Noor. Nader aduce cu sine atat de multe bogatii din India incat, atentie, anuleaza taxele pentru trei ani si construieste un palat doar pentru trezorerie.

Din pacate, ca de obicei, Nader ajunge sa innebuneasca putin. Toate lucrurile frumoase au un sfarsit.

In 1741 isi orbeste propriul fiu pentru un presupus complot impotriva lui. Paranoic, isi ucide mare parte din apropiati si executa sute de cetateni fara aparent niciun motiv. Intre timp, campaniile sale militare distrug economia tarii. In 1747, satui de el, proprii ofiteri incearca sa-l omoare in somn. Luptator pana la sfarsit, Nader reuseste sa ia cu el in mormant doi dintre atacatori.

Istoria marilor cuceritori se sfarseste brusc si tragic. La fel cum a inceput.

Marelui Pyrrhus din Epirus i s-a dus vestea …

King Leonidas, Sparta

Pyrrhus din Epirus a fost mereu genul de om care nu refuza nimic, nu apuca sa termine nimic din ce a inceput, dar in acelasi timp avea un imens success. Hmm, seamana cu cineva cunoscut? Insusi Hannibal l-a numit unul dintre cei mai mari generali din istorie, dupa Alexandru cel Mare. Iar asta e un compliment urias.

Dar care-i adevarul? Pyrrhus era un om care isi asuma riscuri, insa paria cu regate intregi. Totul e in istorie. Caci viata sa nebuna incepe la 12 ani cand devine regale Epirusului, o regiune muntoasa din Grecia. Detronat, lupta ca mercenary in Siria, pana recastiga tronul. Mai tarziu, invadeaza si cucereste Macedonia, dar e nevoit sa se retraga.

Cand este chemat sa se alature unui oras-stat Italian impotriva romanilor in ascensiune, Pyrrhus face exact ce am face si noi. Isi abandoneaza regatul si trece Adriatica in fruntea a 25.000 de infanteristi, 3.000 de calareti si 2.000 de arcasi. A, uitasem, avea si 20 de elefanti de razboi. Curand, cei care cerusera ajutorul, si-au dat seama ca sunt invadati la scara larga. Insa nu aveau elefanti de razboi. Trebuia sa se fi gandit de doua ori, nu?

Pyrrhus ii invinge pe romani de trei ori. Dar fortele lui se imputineaza, atat de departe de casa si fara intariri. De atunci incolo o astfel de istorie se va nume “victorie pyrrhica” caci este obtinuta cu atat de multe riscuri si eforturi inca putea la fel de bine sa fie o infrangere.

Mult prea egocentric pentru epoca sa, neinteles, Pyrrhus incepe sa bata monede cu fata lui si a lui Alexandru cel Mare. Ca asemanarea sa fie si mai izbitoare cu acesta din urma, mai invadeaza inca o data Macedonia si se incoroneaza rege. Nu l-a multumit nici asta. Ce mai era de facut? A, da, sa atace Sparta. Asta da plan, nu? Din nefericire, moare luptand pe strazile din Argos, intr-un teribil de nefericit accident banal (va las sa descoperiti singuri cum – dupa istorie trebuie sa mai si sapi, nu?)

Subotai – mai mongola ca insusi Genghis-Khan

Mongol

Intotdeauna m-a enervat cum lumea asociaza alte nume cu cei de dinaintea lor. Spre exemplu, toata lumea il cunoaste pe Genghis Khan, dar putini stiu ca cele mai mari cuceriri mongole au fost puse pe seama lui Subotai, un fierar sarac pe care acesta l-a adoptat.

Dupa ce l-a ajutat pe parintele adoptiv sa invinga Imperiul Khwarezm, dandu-le controlul mongolilor asupra Asiei Centrale, Subotai incepe cea mai mare campanie militara din TOATE TIMPURILE. Da, cu majuscule. Dar nimeni nu prea stie asta. Cu doar 20.000 de oameni, Subotai decide sa se intoarca acasa in Mongolia – incercuind Marea Caspica.

Pe drum, distruge armata Georgiei, jefuind intreaga tara. Ocoleste fortele si orasele, insa se intoarce chiar inainte de venirea iernii ca sa termine ce a inceput.

In Muntii Caucaz, o puternica aliana de triburi de cumani li se opune. Pe unii ii mituieste, pe ceilalti ii masacreaza. Apoi se intoarce si dupa cei mituiti ca sa fie sigur. Nu-i scapa nimic acestui simpatic individ. Sau poate asta era felul mongol.

Ca sa vedeti ca era si civilizat, el semneaza un tratat secret cu venetienii prin care acestia deveneau spionii lui in schimbul distrugerii avanposturilor comerciale rivale. Intre timp, afla ca rusii au adunat o armata de 80.000 de oameni ca sa-l distruga. Ca sa nu se zica despre el ceva rau, nu ar fi prea vrut sa lupte, dar rusii au fost suficienti de aroganti sa-i ucida emisarii. Ei, asta a fost o greseala. E mult spus ca nu s-a terminat bine pentru rusi. Atrasi in terenuri ostile, rusii au fost spintecati.

Ati putea crede ca asta e tot. Ascesiune, cuceriri si declin. Ei bine nu. Dupa ce invinge dinastia chineza Xia Xia cu Genghis Khan, Subotai pleaca spre o alta mare Aventura in 1241. Avea doar 67 de ani. Era tanar. Ajunge in Europa, ii “domoleste” iar pe rusi, arde Kievul din temelii si apare undeva pe granitele Ungariei. Pe campiile Mohi, Subotai cu ai lui 50.000 de calareti mongoli infrunta o adevarata armata de 70.000 cavaleri unguri.

Cum numai el putea s-o faca, Subotai ii ataca din trei parti, lasandu-le o singura cale predictibila de a se retrage. Cand au facut-o, au aparut alte forte mongole care le-au inchis retragerea. Doar cu doua zile inainte, alte forte mongole infransesera polonezii. Daca nu ar fi fost nevoit sa se intoarca acasa pentru moartea lui Ogedei Khan, succesorul lui Genghis, poate Subotai ar fi cucerit intreaga Europa. Se va retrage onorabil din cariera militara murind impacat la varsta de 78 de ani.

Baibars

640px-Myrbach-Charge_of_the_Mamluks

Daca nu ar fi existat batalia dramatica de la Ain Jalut, sirul cuceririlor mongole poate nu s-ar fi intrerupt. Cine stie cum ar fi aratat harta lumii astazi? Asta da moment de cotitura? Dar cine stie de Ain Jalut? Cine isi mai aminteste de cel care a schimbat istoria? Cine isi mai aduce aminte de Baibars, primul general care a pus capat epocii de aur mongole? 

Inainte de a-i opri pe mongoli, Baibars si-a facut “scoala” intorcand din mers cea de-a saptea cruciada a regelui Louis al IX-lea care invadase Egiptul. Tot Baibars l-a capturat si a cerut o recompensa atat de mare incat le-au trebuit doua zile numai s-o numere. Dar momentul suprem al generalului a venit deabia in 1260, cand Kitbuqa, comandantul mongol al Persiei a invadat Palestina.

Cum i-a invins tocmai Baibars pe mongoli? Simplu!  A folosit propriile trucuri impotriva lor. I-a atacat, apoi s-a prefacut ca se retrage infrant. Mongolii nu s-au prins si l-au urmarit. Insa Baibars avea forte proaspete in rezerva care asteptau. Le-a zdrobit armatele, lui Kitbuqa i s-a luat capul, iar armatele mongole n-au mai amenintat niciodata Siria sau Palestina. Marea epoca de aur mongola se incheiase datorita unui singur om. Vrea cineva sa-i multumeasca? Este suficient sa va aduceti aminte de el.

Dar Baibars nu-si terminase cuceririle. Dupa ce il asasineaza pe Sultanul Qutuz, ataca Palestina. In urmatoarele doua decade, Baibars cucereste fiecare oras cruciat, mai putin Tyr si Acra, punand capat erei cruciadelor. Omul asta a transformat Egiptul mameluc in puterea dominanta. Tot el a incheiat epoca mongola si cea a cruciadelor. Se pricepea de minune sa puna capat lucrurilor pe care le incepusera altii.

Epaminondas tebanul impotriva Spartei

sevenagainstThebes

Toata lumea a vazu filmul “300”. Din pacate, ar adauga unii. Nu a facut prea mult bine perioadei si nici adevarului istoric. Dar hai sa ne multumim cu putin de data asta. S-a discutat mult despre incredibila putere a cetatii-stat Sparta si despre razboinicii ei feroce, bine antrenati. Dar mai putin cunoscut este faptul ca spartanii au fost invinsi. Si nu de oricine, ci chiar de un conational grec, generalul teban Epaminondas.

Daca spartanii se bazau pe forta, Epaminondas si-a pus soarta in mainile agilitatii. Teba devenise un fel de “oaie neagra” a policitii grecesti, pusa mereu in dezavantaj de Atena si Sparta. Epaminondas a schimbat asta prin batalia de la Leuctra.

Generalul asta a schimbat fata Greciei, insa cati dintre noi ii cunoastem numele? La Leuctra, geniul militar al lui Epaminondas a schimbat si istoria. In loc sa plaseze 12 randuri de hopliti (infanteria grea formata din sulitasi) in linie la fel ca spartanii, a hotarat sa puna 50 de randuri pe flancul sau stang. A zdrobit cei mai buni razboinici. Intreaga armata a fost invinsa. Si, dupa cum stiti din filmul “300”, toti razboinicii erau alesi in Sparta, astfel incat era greu sa-si revina dupa o astfel de infrangere. Epaminondas a mers mai departe, declansand o invazie generala impotriva Spartei, ajutand sclavii sa se revolte.

 

De patru ori a invadat Sparta si de fiecare data a iesit victorios. Ultima oara, a infruntat si Atena. Strategia spartanilor devenise clara: trebuia sa-l ucida pe Epaminondas. Desi l-au ucis, tebanii au infrant iar spartanii. Se zice ca pe moarte, Epaminondas a declamat: “Am trait destul intrucat mor necucerit!” 

Distrugerea aproape totala a puterii militare spartane si pierderea celui mai mare general grec, lasa tara prada ambitiei regelui Filip al Macedoniei. Tacticile lui Epaminondas sunt copiate de Filip si de fiul sau, Alexandru cel Mare.

Nguyen Hue

460637829

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, Vietnamul era impartit in doua regate nemiloase conduse de familiile Trinh si Nguyen. Ambele familii tratau taranii oribil si erau corupte. Seamana cu ce avem astazi? Insa acest loc si acest timp au fost ideale pentru Nguyen Hue si fratii sai sa inceapa Rebeliunea Tay Son din 1773.

Poate va ganditi ca au existat destule rascoale, rebeliuni si revolutii in lume de-a lungul timpului. Poate. Dar asta este faimoasa. Din pacate, nimeni nu a auzit de ea. Fratii reusesc chiar sa rastoarne cele doua familii conducatoare.

Dar mai legendara este victoria lor totala, anihilarea unei armate chineze de 200.000 de soldati care invadase Vietnamul de Nord in 1788. Cum a reusit Hue cu o adunatura de tarani acest lucru? Simplu, i-a atras intr-o cursa. S-a prefacut ca se retrage, apoi a urmat haosul.

Dupa, s-a proclamat rege. Si apoi a atacat el chinezii. Iar reusita asta intra in istorie. A reusit sa isi faca trupele sa marsaluiasca non-stop timp de 40 de zile. A acoperit o distanta de 600 de km. Strategia sa a fost sa imparta armata in echipe de cate trei persoane: doi marsaluiau carandu-l in hamac pe cel de-al treilea care se odihnea. Asaltul a fost dat de grupuri de commando cu tehnici bine stabilite impotriva rachetelor incendiare ale chinezilor. Dupa 6 nopti de asalt, armata chineza Qing a fost infranta. Vietnamul ramane independent.

Cu siguranta, exista sute de astfel de exemple de lideri militari care au schimbat istoria din umbra. Din Georgia in Imperiul Bizantin, Bulgaria, Romania, din Est pana in Vest. Exemplele sunt numeroase. Toti lupta pentru glorie, independenta, libertate sau alte scopuri mai mult sau mai putin “morale”.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,052 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.