Arheologia – stiinta fascinatiei

Stiinta fascinatiei sau fascinatia stiintei? Arheologia este o stiinta exacta, dar, de cele mai multe ori, imboldul de a cauta orase disparute, cetati legendare, artefacte rare, locuri mitologice, acest imbold este parca din alta lume. E o banuiala, un deja-vu, un sentiment ciudat. Poate doar o schita, un nume, un zvon care se dovedeste una dintre cele mai mari descoperiri ale timpului. Arheologia dezgroapa de obicei trecutul, dar nu va fie frica sa va aflati in ea viitorul.

Toti suntem oarecum arheologi ai vremii noastre. Fie ca ne place sa cautam alene printr-o biblioteca de anticariat, sau frivol si asiduu intr-o cancelarie, textand rapid pe Google search, orice am cauta, investiga sau orice lucru am vrea sa scoatem la iveala, folosim putin din aceasta stiinta. Arheologia arata adevarul. Cu cat arata mai mult, cu atat apar mai multe intrebari. Pentru ca va exista tot timpul ceva de aflat, de descoperit, de pus la indoiala. Dar de unde aceasta dorinta sumbra, adesea tenebroasa, de a descoperi trecutul?

De-a lungul vremii au fost descoperite multe artefacte. Unele rare, altele pretioase, apartinand unor civilizatii disparate, adesea misterioase. Unele continua sa puna intrebari, altele elucideaza noi orizonturi ale cunoasterii. Trecutul poate fi atat socant cat si familiar. Putem spune ca natura umana nu se schimba, dar e posibil sa ne surprinda mereu. Ceea ce gasim ingropat ne poate schimba perceptia despre trecut, dar si felul in care ne traim prezentul.

Vom discuta in continuare de unele dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale timpurilor. Unele fara de care istoria n-ar mai fi fost la fel.

Piatra Rosetta – cifrul Egiptului Antic

Piatra Rosetta

Redescoperita din greseala in 1799 de o echipa franceza de arheologi, stela comemorativa din Egiptul Antic a deschis era moderna a cautatorilor de comori si a egiptologiei ca stiinta in sine. Conceputa acum 2.000 de ani de regale Ptolemy, a fost tradusa in vechea greaca si in caractere demotice. Asta i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa traduca textul original in hieroglife. Importanta ei este colosala: de la imnurile dedicate soarelui Ra la mii de alte papirusuri pana la Cartea Mortilor. Piatra de la Rosetta a facut lumina in obscuritate si a schimbat fata Egiptului Antic si a lumii intregi. Acum este gazduita de British Museum dupa ce a trecut prin catastrophe si invazii.

Manuscrisele de la Marea Moarta – a fost Iisus doar un om?

Top archaeological finds of all time

De multe decenii se vehicular teoria conform careia ar exista texte biblice ascunse sau documente pierdute, legate de viata secreta a esenienilor si a altor secte precrestine. Dovada a venit deabia in 1950 cand niste ciobani le-au descoperit tot din greseala. Arheologii au scos la iveala sute de astfel de texte nepretuite. Manuscrisele erau scrise in greaca, ebraica si aramaica – cateodata cu simboluri si referinte ezoterice. Pergament, bronz si papyrus au fost materialele folosite. Din ele am aflat lucruri importante, alte evanghelii au iesit la lumina, iar lumea s-a zguduit. Unii si-au pierdut credinta poate, altii si-au innoit-o. Cred ca sunt cele mai importante texte crestine descoperite vreodata.

Pompeii – orasul incremenit in cenusa

Pompeii

De la texte sacre la un intreg oras. Furia Vezuviului a ingropat un intreg oras in anul 79. Eruptia vulcanica a fost monstruoasa incat a aparut in analele vremii. Pagubele au fost atat de grave incat orasul a disparut din amintire. Deabia in 1738, Rocque Joaquin de Alcubierre, un inginer militar cu armata spaniola, a descoperit ramasitele orasului Herculaneum, un oras din apropiere care a suferit o soarta asemanatoare. Aproape zece ani mai tarziu, Giuseppe Fiorelli a redescoperit Pompeii. El a fost primul care ne-a aratat trecutul. Crestinii nu s-au putut abtine si au decretat ca orasele au fost vechile Sodoma si Gomora din Biblie. Insa este primul oras care si-a pastrat strazile, oamenii, pana si gunoiul. E ca si cum ai fi transportat in timp.

Pesterile din Altamira – oglinda spre epoca de piatra

Top archaeological finds of all time

Daca la Pompeii puteam vedea cum au trait romanii in epoca antica, la Altamira avem expuse lucrarile de arta ale omului primitiv. Primele vise, primele vanatori, identificarea sinelui, primele expresii artistice ale omenirii. Au fost descoperite de un arheolog amator pe nume Marcelino Sanz de Sautuola. La inceput, desenele au fost appreciate ca prea “avansate”. Le-au fost necesare 20 de ani, controverse extinse, dezbateri si cercetari, pentru a realiza ca operele apartineau oamenilor din Paleolitic. Arta, simboluri si animale – cine credea ca acesti oameni pot fi capabili de asa ceva. Arheologia uimeste adeseori.

Tutankhamun – Faraonul-copil

Tutankhamon

Daca Piatra din Rosetta a deschis drumul egiptologiei, descoperirea mormantului lui Tutankhamon a declansat o adevarata isterie. Toata lumea era fascinata de Egiptul Antic, unii pana dincolo de morbiditate. Au fost furate, aduse si excavate din Egipt sute de piese, ba poate chiar mii: statuete, mobile, sculpturi, bijuterii, sarcofage, mumii, orice ti-ai putea imagina. Unele au ajuns in colectii private, altele au invadat piata neagra. Curand au aparut si falsurile si, odata cu ele, o adevarata industrie. Toata lumea cunoaste cuvintele de uimire ale lui Howard Carter atunci cand a fost deschis mormantul. Toti au auzit de blestemul lui Tutankhaman. De la bogatasi, latifundiari, regi, vedete de cinema, toti voiau sa viziteze Egiptul. Presa si Hollywood-ul si-au adus prinosul. S-au scris carti. Mii. Despre cea mai importanta descoperire a secolului.

Zeita Mama a Fertilitatii pagane

Top archaeological finds of all timeWillendorf Venus, una dintre cele mai vechi figuri care a iesit vreodata din mana unui om, este reprezentata mai sus. Simbolism suprem al fertilitatii, al femeii in mod deosebit, statueta are 26.000 de ani vechime si a fost descoperita in Austria. De atunci, multe alte civilizatii – indeosebi cele din Mesopotamia si Valea Indusului – au revelat aceleasi caracteristici. Adorarea fortei sacre si rolul central al femeii intr-o perioada foarte putin cunoscuta.

Knossos si labirintul Minotaurului

Incredible Archaeological Discoveries

S-a crezut mult timp ca palatul Knossos este doar o legenda. Ca si mitul labirintului si al Minotaurului. Iata insa ca epoca de bronz ne-a dezvaluit un complex de palate in toata splendoarea lui – Knossos. Un adevarat punct de cotitura in arheologie si in reconstructia civilizatiei Greciei de acum 3.500-4.000 de ani. Orasul se afla pe insula Creta si a fst descoperit tot de un amator englez in 1878, celebru deja, Arthur Evans. Orasul aparea in referiri antice, in textele romane si pe monede, insa legenda parea sa se indeparteze la fel ca orizontul.Iata insa ca istoria poate ascunde surprize. Daca sunteti amatori arheologi, s-ar putea chiar sa aveti mai mult noroc. Lumea va asteapta!

Mecanismul Antikythera – darul zeilor

reconstructie Antikythera
Cum ar fi sa gasesti printre ramasitele unui naufragiu ceva nemaivazut? Ceva imposibil? Ceva cu mult inaintea timpului sau? Ba chiar al tau. Un instrument ce putea prevede eclipsele, pozitiile astrelor si miscarile ceresti ale stelelor si planetelor, un adevarat computer astronomic antic. O acuratete deosebita, o minte sclipitoare. Oare cum au inteles anticii stiinta? Instrumentul dateaza din 100-150 era noastra.

Hagar Qim si nemaivazutele temple din Malta

templele Hagar Qim din Malta
Cel care a vazut prima oara acest sit a spus: “Am vizitat ruine preistorice peste tot in Mediterana, din Mesopotamia in Egipt, din Grecia pana in Elvetia, dar nu am vazut nicaieri un loc atat de vechi ca acesta” – Vere Gordon Childe, pofesor in preistorie.

In timp ce piramide egiptene cele mai vechi sunt nu mai vechi de 2670 i.e.n, templele megalitice de la Hagar Qim in Malta sunt mai vechi ca ele cu circa 600-1000 de ani. Undeva pe la 3.600-3.200 i.e.n se inalta aceste temple, patrimoniu UNESCO, cu mult inaintea unor locatii celebre ca Stonehenge sau alte structuri neolitice asemanatoare.
Va puteti imagina ceva atat de vechi? Nici macar nu se mai poate chema istorie. E preistorie.

Armata de teracota a imparatului din Xi’an

Incredible Archaeological DiscoveriesMartie 1974 – o intreaga armata defileaza dintr-un mormant subteran– armata lui Qin Shi Huang, primul imparat al Chinei. 800 de soldati, peste o suta de care si cai, oficiali, acrobati, curtezani – o intreaga lume creata pentru a tine companie celei mai importante figuri a Chinei Antice. Niste fermieri au descoperit situl, dar o mare parte din el ramane ingropat si astazi datorita veneratiei fata de Imparat. O adevarata necropola, un mausoleu subteran din aur si jad se presupune ca exista aici.

Minunile din Sanxingdui

Sanxingdui, China

Situl arheologic din Sanxingdui, China apartine erei bronzului (circa 2.800 pana la 800) localizat in provincia Sichuan. Acest sit este recunoscut ca unul dintre cele mai importante din lume pentru marime, perioada si bogatia sa culturata. In 1929 au fost descoperite, tot de un fermier, si continua sa fie descoperite si alte artefacte. Intregi generatii de arheologi au lucrat la acest sit. In 1986 au fost descoperite doua gropi de sacrificiu care au atras atentia intregii lumi.

Ciudatele artefacte sunt extrem de rare si la fel de enigmatice. Nu a fost gasit niciun text scris, iar aceasta cultura nu apare mentionata in textele altor culturi. Peste 1.000 de artefacte din bronz, jad, aur, insa nicio urma a celor care au trait aici. Totul ramane inca un mister. Cercetarile continua.

Rapa Nui – Insula Pastelui

Incredible Archaeological DiscoveriesCunoastem cu totii Insula Pastelui, una dintre cele mai izolate locatii din lume, la mii de mile de coasta statului Chile. Cum au putut oamenii sa traiasca aici si de ce ramane de vazut. Descoperirea a facut la vremea ei ocolul pamantului. De ce? Poate pentru ca este atat de diferita, de unica.

Liniile Nazca

Incredible Archaeological Discoveries

Desi le-am calcat in picioare, la propriu, sute de ani, Liniile Nazca au stat ascunse chiar sub nasul nostru. Au fost scoase la iveala deabia la inceputul anilor 1900 pentru ca erau imposibil de observat decat de la inaltime. Iar explicatiile care au venit au fost uimitoare: aeroport pentru extraterestri, baza OZN, civilizatii antice superavansate. Raspunsul nu a venit nici pana astazi, iar geoglifele ascund ceva neinteles..

Manuscrisul Voynich

Incredible Archaeological Discoveries

Ciudatul text, cel mai misterios dintre manuscrise a aparut din Italia secolului al XV-lea. Continutul sau e plin de retete si specii de plante care nu exista pe Pamant. Iar limba in care a fost scris e inca necunoscuta.

[WpProQuiz 3]

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 805 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Arheologia – stiinta fascinatiei”

  1. Pingback: Pseudoarheologia: extraterestrii antici si teorii ale conspiratiei | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.