Joe Abercrombie - The Shattered Sea

Joe Abercrombie – The Shattered Sea

Joe Abercrombie – The Shattered Sea

Seria “The Shattered Sea” de Joe Abercrombie, “Marea Sfaramata” in umila traducere, incepe in forta cu “Half a King” – “Jumatate de rege”, o saga interesanta a unui erou atipic. Mult spus erou, caci ii lipsesc multe si ii e frica sa si vorbeasca despre ele. In plus, ii lipseste o mana. E fiul regelui, insa ajunge aproape de a intra intr-un ordin ciudat al calugarilor-bibliotecari. Joe Abercrombie – The Shattered Sea este o serie scrisa in stilul deja obisnuit.

Joe Abercrombie - The Shattered SeaIntriga si actiunea in Joe Abercrombie – The Shattered Sea

Tradat de familia sa si lasat sa moara, printul Yarvi, mostenitor al regatului, jura sa recastige un tron pe care niciodata nu l-a cerut. Dar mai intai trebuie sa supravietuiasca intrigilor, cruzimii si apelor tradatoare ale Marii Sfaramate insesi. Nascut cu un handicap intr-o lume razboinica, el nu poate ridica un scut sau manui o sabie in lupta, asa ca si-a ascutit mintea. 

El va strange langa sine o mana de proscrisi si isi va da seama ca il vor putea ajuta mult mai mult decat pot nobilii regatului s-o faca. Cu toate astea, daca nu va fi atent, soarta lui Yarvi va fi la fel de cumplita cum se preconiza la inceput.

Abercrombie incearca sa vanda un fantasy grimdark pentru publicul tanar. Insa povestea este una a unui supravietuitor. In vechiul stil obisnuit lui Abercrombie, eroii incep sa fie indragiti si urmariti. Transformarea lui Yarvi dintr-un tanar slab si desfigurat intr-unul dintre cele mai periculoase personaje in viata devine subiectul principal.

Nu voi intra in prea multe detalii despre “Jumatate de rege” si nici despre celelalte doua continuari “Half a world” – “Jumatate de lume” si “Half a war” – “Jumatate de razboi”. Tot ce trebuie sa stiti este ca devin tot mai interesante, cuprinzand alte puncte de vedere, ale altor eroi. Dar, la Abercrombie, nu stii niciodata cine este eroul si ce va deveni el.

Calatoria eroului, prin incercari si introspectie, il duce in cele mai intunecat locuri – chiar in mintea sa.

 

AbercrombieIn plus, decorurile unei Mari Baltice pline de vikingi si razboaie navale fac intriga si mai interesanta. Aici, nu exista raspunsuri usoare sau cale de scapare. Iar intentiile bune nu atrag neaparat rezultatele dorite. Etica puterii este si ea reprezentata: “I can find a thousand truths under every autumn leaf, Brand: everyone has their own. [ . . . ] As we each have our own truth so we each have our own good [ . . . ] A man who gives all his thought to doing good, but no thought to the consequences . . . That is a dangerous man.”

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 534 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.