Glen Cook – “The Black Company” – “Compania Neagra”

Glen Cook “The Black Company” – “Compania Neagra” 

Cartea a fost ea publicata de Milennium Press in Romania in 2010. Glen Cook – “The Black Company” – “Compania Neagra”  face parte din grim-dark fantasy.

Glen Cook - "The Black Company" - "Compania Neagra"Seria Glen Cook – “The Black Company” – “Compania Neagra”urmareste o unitate de mercenari de elita, ultima din Companiile Libere din Khatovar. Actiunea se desfasoara pe durata a 40 de ani din istoria de 400 de ani a companiei. 

Pare ca Glen Cook a mutat accentul de pe carti fantasy cu vrajitori diabolici in lumea militara. Dorind sa scrie ceva nou, inovativ, el s-a distantat de pluton. Astfel, a amestecat fantasy-ul urban, acel traditional sword & sorcery cu pastoralul, epicul, expansivul heroic fantasy. Apoi, a adaugat un strop de pragmatism, poate mai mult chiar, modernitate si o ciudatenie criptica ce poate aduce aminte de acel weird fantasy.

Campanii militare care se intind pe sute de mile, traversarea intregului pamant cunoscut si necunoscut, asedi, capitulari si zeci de lupte, un sfert de milion de morti, tinuturi parjolite, ambuscade si lupte monumentale presarate cu interventii magice – asa s-ar rezuma cartea. 
She is the Darkness - Glen CookGlen Cook - The many deaths of the Black Company

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Companie de mercenari temuta, insa la apogeul carierei: ultimii ramasi, numarul lor se micsoreaza constant, nu intineresc deloc, razboaiele se inmultesc, iar ranile si luptele isi lasa adanc amprenta asupra moralului oamenilor.

Cook a servit in marina americana in timpul razboiului din Vietnam, astfel ca experienta lui da greutate si autenticitate textului in privinta bataliilor si a varsarilor de sange. Practic, cartile nu glorifica razboiul, totul este doar despre oameni care isi indeplinesc rolul, care au o datorie. Tocmai de aceea cartile sunt apreciate de soldati si veterani deopotriva. Ele reflecta realul situatiile de pe campurile de lupta din intreaga lume si relatiile dintre soldati.

Proza evolueaza, Compania ajunge in slujba unei regine-vrajitoare atotputernice si creaturi extrem de influente influenteaza destinul oamenilor. In cea de-a doua carte apare unul dintre cele mai interesante personaje pe care mi-a fost dat sa le descopar: Shed hangiul, un las care ajunge criminal, un mincinos cu suflet, un parior al vietii inrait, un personaj deosebit de complex. Poate doar Padan Fain, personajul negativ din seria lui Robert Jordan – “Roata Timpului” poate fi atat de imprevizibil.

Cronologia principala cuprinde noua romane, care se pot imparti in trei sectiuni majore: The Books of the North spune povestea Companiei Negre in serviciul Doamnei; partea Books of the South urmareste Compania Neagra pe drumul sau de intoarcere la locul nasterii in Khatovar; iar Glittering Stone cuprinde victoria asupra inamicilor si drumul spre destin.

In plus, exista si un alt roman aditional, The Silver Spike, care urmareste evenimentele ce ii privesc pe fostii membrii ai Companiei si inamicii lor.
Glen Cook - Compania Neagra
Intriga si actiunea Glen Cook – “The Black Company” – “Compania Neagra”

Intriga cartii vorbeste despre Dominator, un vrajitor extrem de puternic care isi putea transforma inamicii in servitori loiali, chiar si pe cei care foloseau magia. Cei mai puternici dintre acestia sunt numiti Cei Zece. Impreuna cu sotia lui, Doamna, ei au creat un imperiu al raului in nordul indepartat incepand sa cucereasca lumea cu forta. Vrajitorul a fost indepartat de o rebeliune pusa la cale de Trandafirul Alb, dar niciuna dintre parti nu a fost suficient de puternica sa ucida cuplul de vrajitori sau pe servitorii lor. Cea mai buna cale a fost sa-i intemniteze sub pamant intr-un loc indepartat si pustiu.

Dupa patru secole, vrajitorul Bomanz a trezit-o pe vrajitoare crezand ca poate sa invete de la ea. Ea l-a manipulat si si-a eliberat supusii. Pe Dominator l-a lasat captiv si a inceput sa-si reconstruiasca vechiul imperiu. Dar cum istoria se repeta, o noua rebeliune izbcneste impotriva ei. Oamenii cauta copilul promis in persoana Trandafirului Alb, ia Compania Neagra, printr-o serie de evenimente fortate, ajunge in serviciul Doamnei fara putinta de scapare.

 

black companyUmorul negru, lipsa stereotipurilor frigide,  personajele deosebit de complexe si dezinvolte fac aceasta carte provocatoare si captivanta. Toate personajele au caderi, descurajari, momente de panica, esecuri, iar asta le face cu atat mai umane. Cartea nu contine personaje bune sau rele, ele nu se situeaza in antiteza, ci dimpotriva. O ciudata amoralitate pluteste peste tot ce le inconjoara, caci raul este in ochii celui ce arata cu degetul.

Seriile cartilor Glen Cook – “The Black Company” – “Compania Neagra”

1. The Chronicles of the Black Company – seria The Books of the North

2. Shadows Linger (1984)
3. The White Rose (1985)

4. The Silver Spike (1989) 
5. Shadow Games (1989)
6. Dreams of Steel (1990)

7. Bleak Seasons (1996)
8. She is the Darkness (1997)

9. Water Sleeps (1999)

10. Soldiers Live (2001) 

Ultimele doua carti din Glittering Stone au fost adunate in colectia The Many Deaths of the Black CompanyExista si alte  povestiri scurte: 

1. “Raker” (1982)

2. “Tides Elba” (2010) 
3. “Smelling Danger” (2011) 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 822 times, 1 visits today)

1 thought on “Glen Cook – “The Black Company” – “Compania Neagra””

  1. Florin Purluca

    Foarte buna seria. Acum citesc volumul doi. Pacat ca nu au fost traduse si celelalte romane din serie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.