Invierea si Reinvierea

Invierea este simbolul cel mai clar al manifestarii divine, caci taina vietii, potrivit traditiilor, nu poate fi stiuta decat de Dumnezeu. Ei bine, potrivit traditiilor…

Potrivit stiintei, mai avem multe de invatat. Urmand firul mitologic ajungem la acel moment in care Asclepios, fiul lui Apollo si zeu al medicinii, initiat in mestesugul vindecarii bolilor de catre centaurul Chiron, a facut asemenea progrese incat a ajuns in stare sa invie mortii, iar Zeus, zeul suprem, l-a trasnit. Aceasta stiinta este deci interzisa.

O stranie legenda lidiana, care aminteste pe undeva de scena ispitirii din Paradisul terestru, ni-l infatiseaza pe sarpe ca depozitar al tainei vietii si deci capabil sa invie morti. Intr-o zi, un sarpe il musca de obraz pe Tylos, fratele Mariei, iar acesta moare pe loc.

Un urias, Damasen, chemat de Maria, striveste sarpele. Femela sarpelui se duce in graba intr-o padure de unde aduce o buruiana pe care-o pune pe narile monstrului. Sarpele isi revine in simtiri si fuge cu serpoaica. Maria, care asistase la intreaga scena, foloseste si ea buruiana si-si invie fratele.

Legenda este interesanta, din punctul nostru de vedere, prin aceea ca arata ca taina vietii nu este cunoscuta de oameni. Doar sarpele stie de buruiana care invie din morti. Tot astfel, in Eden, un sarpe, incolacit pe trunchiul pomului vietii, a ispitit-o pe Eva, pentru a-i impartasi nu se stie ce taina, fapt care a dus la pedepsirea primilor parinti prin pierderea nemuririi.

Religiile ce cuprind mistere si indeosebi misterele de la Eleusis, ca si ceremoniile egiptene, stau marturie nestramutatei credinte omenesti in inviere. Riturile de initiere in marile mistere erau simboluri ale reinvierii asteptate de initiati. Toate insa aseaza principiul reinvierii in afara puterilor omenesti. Invierea, mit, idee sau fapt, este un simbol al transcendentei si al unei atotputernicii asupra vietii, care sunt, se pare, atributele exclusive ale lui Dumnezeu.

Intoarcerea si Reintoarcerea ca simbolism

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 801 times, 1 visits today)

1 thought on “Invierea si Reinvierea”

  1. Pingback: Saptamana Pseudostiintelor | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.