Imperiul khmerilor si templele Angkor Wat

 Imperiul Khmer sau Civilizatia Angkor a fost una dintre cele mai importante si complexe culturi ale sud-estului Asiei.

Intre 800 si 1300 khmerii erau regiunea cu cel mai cosmopolit amestec de religii, societate stratificata si complicata. Sistemul lor de stat si rutele extensive de comert i-au adus pe scena istoriei imperiilor lumii.
Evidentele despre ei apar in limba sanscrita, de exploratorii chinezi ai secolului al III-lea. Influenta lor ajunge pana in China. Sistemul lor de control al apei devine o minune a ingineriei, iar templele lor, complexele si palatele unele dintre cele mai frumoase din lume.
Cu toate acestea, in secolul al XIV-lea, lovituri politice si schimbari climatice aduc ruina marilor imparati.

Ghidul Imperiului Khmerilor

La apogeul sau, Imperiul Khmer ocupa intreaga Cambodgie, sud-est Thailandei si nodul Vietnamului.

Imperiul khmerilor
Templu Bayon la Angkor Thom a fost construit de Jayavarman al VII-lea  (1182-1218) 

Radacinile Imperiului Khmer incep cu perioade agricola a fermierilor de acum 5.000 de ani. Au fost descoperite situri neolitice la Ban Non Wat si Ban Lum Khao. Perioada clasica incepe in anii 800, sub legendara conducere a lui Jayavarman al II-lea.

Orasul-capitala Angkor Wat

Capitala khmerilor si a imperiului khmer a fost Angkor Wat. Acesta este si unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din lume. Este un enorm complex-templu, construit intre 1130 si 1150 de Suryavarman al II-lea.

Imperiul khmerilor

Drumurile apelor si canalele Imperiului Khmer

Una dintre realizarile remarcabile este sistemul de management al apei, ce acoperea o arie de 1.200 km patrati. Acesta conecta lacul natural Tonle Sap cu imense rezervoare construite de oameni. Printr-o serie de canale au modificat permanent hidrologia locala. Acestea au devenit arterele civilizatiei khmere.

Nici sistemul de drumuri nu era mai prejos. Ca alte imperii, khmerii au putut controla regiunea datorita drumurilor foarte bune pentru acea perioada. Imperiul era unit de 6 artere principale ce insumau 1.000 km.

Cultura Funan

Cultura Funan este ceea ce cred arheologii ca a fost precursorul societatii ce a format Imperiul Khmer. Aceasta a fost vizitata de emisarii imperiului chinez in anul 250.

Cititi si despre:

Istoria Thailandei

Religiile tribale din Asia de Sud-Est

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 791 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.