House of the Dragon Episodul 1 “Mostenitorii Dragonului” – analiza si teorii

Dragi mitologi, a picat luni dimineata pe la 4, ca un meteorit din cer, ce zic eu meteorit, o cometa inflacarata, a picat asa cum ziceam primul episod din House of the Dragon. Eu il vazusem deja la premiera, dar asta nu m-a oprit sa il mai vad inca o data. A, si inca o data ca deaia sunt obsedat, nu? Deci, cam in fiecare joi de acum incolo o sa avem un step-by-step, adica o analiza detaliata a ultimului episod, pas cu pas cu ce este important, care sunt ciudateniile, secretele, explicatiile si asemanarile cu Game of Thrones si cartea Foc si Sange din care s-a inspirat serialul. Iar la primul episod clar trebuie sa ne lamurim ce e cu finalul ala nebunesc? O sa vedem iar White Walkeri? Ce ascunde Viserys? Il vom vedea in sfarsit pe Printul Promis?  Eu sunt Delmo si aici la Mythologica voi incerca astazi sa fac lumina in universul House of the Dragon. Si desigur, vom continua sa sapam, sa venim cu teorii noi, sa gasim semnificatii si simboluri in toate episoadele care vor urma! Ce incantat sunt! Sunteti pregatiti?

 

Atentie, urmeaza spoilere la greu, cu basculanta!

Am zis ca voi imparti fiecare episod in cateva parti importante ca sa fie mai usor de urmarit si analizat: ati vazut deja ca sunt multe personaje dubioase cu nume asemanatoare si ne pierdem in ele gen Rhaenys-Rhaenerys, Aegon-Aerys-Baelon. O gramada de familii noi cu blazoane noi, plus tot soiul de combinatii: ala e unchi cu ma-sa, frate cu nasicu, cumnat cu nora lu’ soacra lu’ Gigel care statea langa Ionica Popescu de la scara B. Il stii?

Inainte de a incepe, nu uitati ca pe canalul meu veti gasi raspuns la orice intrebare legata de mitologie, folclor, legende urbane, istorie antica si istorie romaneasca, supereroi din basmele romanesti, topuri si liste cu tot felul de ciudatenii, creaturi mitologice, zei, eroi si monstri, dar mai ales recenzii la filme si jocuri inspirate din mitologie precum Urzeala Tronurilor, Stapanul Inelelor, Witcher, Roata Timpului, Vikingii, God of War, Assassin’s Creed, Marvel si DC si alte nebunii.

 

Introducerea – asa i-am zis primei parti din lipsa de alte nume mai bune!

Deci sa incepem cu inceputul: o voce suava apartinand printesei Rhaenerys Targaryen ne duce in trecut povestindu-ne cum a facut istorie maretul rege Targaryen pe nume Jaehaerys. El a fost un conducator iubit care a domnit peste 60 de ani. Asta a fost atat de smecher incat a fost poreclit Conciliatorul, Jaeherys cel Intelept, un fel de Mircea cel Batran sa zic asa. A urmat la tron mortii unchiului sau Maegor cel Crud care aproape distrusese cele Sapte Regate. Iar Maegor ca sa intelegeti un pic istoria, daca nu ati vazut clipul meu cu istoria familiei Targaryen – link in descriere, deci Maegor era fiul reginei Visenys, sora lui Aegon si Rhaenys, cuceritorii Westerosului, cum ar veni familia originala de vampiri in alte filme. Dar cum fiii sai au murit, Jaehaerys s-a trezit fara urmasi. Asa ca a convocat un consiliu in celebra cetate Harrenhal (distrusa in timpul Aryei Stark) ca sa evite un posibil razboi civil. Aici s-a deliberat de catre marii lorzi ai Westerosului cine ii va fi urmas. Desi existau 14 calificati, doar doi aveau si dreptul: printesa Rhaenys Targaryen si printul Viserys Targaryen care ii era verisor. Si, ca intr-o lume cruda, injusta si misogina, printul Viserys a castigat. Caci nimeni nu ar fi lasat o femeie pe Tronul de Fier. Deja vedem cum istoria se repeta – caci tot un consiliu va hotari mai tarziu soarta intregului Westeros.

Si aici avem deja primul citat care va face istorie spus de Rhaenyra Targaryen:

“Singurul lucru care ar putea distruge Casa Dragonului este ea insasi!”

De la acest consiliu actiunea sare 9 ani pana in vremea domniei Regelui Viserys I, nepotul lui Jahaeris cel Batran. Dupa cateva secunde, si dupa ce evident ti se face pielea de gaina, cuvintele se pierd in fundal si singurele care raman evidente sunt: “172 de ani inaintea Daenerys Targaryen”. Ma bucur enorm ca a fost adus pe aceasta cale un omagiu printesei Daenerys Targaryen dar si ca, in acest fel subtil, au legat inca de la primele cuvinte si imagini, trecutul de prezent. Sau de viitor!?

Prima scena din serial dupa acest scurt intro este un dragon zburand deasupra Debarcaderului Regelui. Vedem aici Marele Sept, Fortareata Rosie, Groapa Dragonilor si alte locuri indragite. Iar pe dragon vedem in aceste cadre o tanara cu parul argintiu. Da, e printesa Rhaenyra, fiica regelui Viserys I Targaryen pe dragonul ei Syrax cel auriu. Si chiar din a doua scena, vom vedea un alt personaj principal, Alicent Hightower, fiica Mainii Regelui, Otto Hightower.

Foarte important de mentionat este ca aceste caractere sunt versiunile tinere ale personajelor principale. Actiunea adevarata se va desfasura cu varianta personajelor adulte, zeci de ani mai tarziu.

Mai departe, Rhaenyra intra in camera mamei sale, Aemma Targaryen care este insarcinata in ultimele saptamani. Ea ii transmite fiice sale ca femeile slujesc regatul aducand mostenitori pe lume, insa Rhaenyra este genul care ar vrea sa lupte ca un cavaler intru gloria regatului.

Le revedem pe cele doua protagoniste, Rhaenyra si Allicent, sub un copac al inimi – un alt detaliu strategic plasat si care ne rascoleste aducandu-ne aminte de Copii Padurii si de Cioara cu Trei Ochi. Astfel de detalii fac lucrurile mult mai interesante si parca lumea din Casa Dragonului prinde viata si este legata tot mai mult de serialul Urzeala Tronurilor. Fetele discuta despre legenda Nymeriei si cele 10.000 de vase pe care isi adusese poporul in Dorne. Si acesta un amanunt dragut. Numele Nymeria ne trimite cu gandul la lupul stravechi al Aryei Stark. Si la obsesia ei pentru personajul legendar al Nymeriei despre care HBO dorea sa faca un serial in 2021. Atunci chiar a fost comandat un scenariu pilot pentru acest serial, iar in martie 2022 insusi George Martin a confirmat ca se lucreaza la el. Deci sa speram ca il vom vedea in viitor. Sa nu uitam ca au exista cel putin 5 idei de seriale care au ajuns in faza finala, unele dintre ele, precum Bloodmoon beneficiind chiar de un episod-pilot, dar au fost abandonate de HBO. Cu siguranta, ne-ar face enorma placere sa vedem in viitor mai multe filme din universul Game of Thrones. Gen Arya Stark sau poate cel cu Jon Snow care se intoarce.

Revenind la oile si dragonii nostri, observam o tanara Rhaenyra ingrijorata pentru mama ei, dar si in privinta nasterii unui nou mostenitor de sex masculin. Caci Rhaenyra la varsta ei este interesata doar de calaritul dragonilor, traversarea Marii Inguste in cautare de aventuri si de mancatul tortului. Nota 9 pentru deschidere caci se poate mai bine! Mi-am adus aminte, trebuia sa punctez muzica, nu? Deci ii dau 10 pentru ca avem acelasi tip care a facut muzica pentru Urzeala Tronurilor.

 

Consiliul Regelui am numit aceasta parte

Avem in cele din urma si prima scena serioasa, si care in mod evident ne aduce atat de multe lucruri in minte legate de Game of Thrones. Micul Consiliu: locul unde ii vedeam in Game of Thrones pe Tyrion si Tywin Lannister ca Maini ale Regelui, pe Cersei Lannister mai tarziu, pe Littlefinger ca Maestru al Trezoreriei, pe Marele Maestru Pycelle sau pe Varys ca Maestru al Soptitorilor. Micul Consiliu este o adevarata institutie de prestigiu in lumea Game of Thrones si numara ranguri asemanatoare celor din Evul Mediu precum cele de Maestru al Legilor, Maestru al Flotei sau Lordul Comandant al Garzii Regelui si alte titluri pompoase care au sfarsit mai bine sau mai rau. De obicei, mai rau.  Ei bine in acest consiliu ii prezentam pe Regele Viserys – ca rege desigur, cel care conducea Consiliul, Mana Regelui, Sir Otto Hightower. Si Mana Regelui este o institutie la fel de veche, un titlu onorific si de foarte mare importanta, caci functioneaza ca un premier sau vice-presedinte in zilele noastre. Astia cu turnurile inalte, adica Hightower daca nu v-ati prins, erau o casa foarte veche si mandra in Westeros la venirea Targaryenilor. Ei detineau puterea in Reach, regiune in care erau cei din casa Tyrell, cu sediul in Orasul Vechi, acolo unde era si Citadela si aveau mottoul smecher “Noi luminam calea”. Avem 18 episoade pregatite in continuare in care vom vorbi pe larg de istoria fiecarei case. De sesizat un amanunt foarte interesant si pretios in aceasta scena. Regele si Mana pun pe masa un soi de oua Kinder folosite ca sa inceapa sedinta. Unii au crezut ca sunt ochi de dragon sau alte minunanatii. Sunt vazute ca un fel de ciocan al judecatorului care prezideaza si au fost introduse de curand, desi acestea nu apar in carte si nici in Game of Thrones. Vedeti, trebuie sa fiti atenti la fiecare scena! Cati dintre voi s-au prins de asta?

Urmeaza ca importanta in Consiliu Lordul Corlys Velaryon ca Amiral al Flotei, dintr-o casa la fel de veche si distinsa ca si Targaryenii, provenind din vechea Valyrie si detinand suprematia asupra marilor. Il avem ca Mare Maester pe Mellon in locul lui Pycelle si ca Ministru al Finantelor pe Lord Lyman Beesbury in locul lui Littlefinger. Tipul asta enervant este vasalul lui Hightower, dintr-o casa nobiliara marunta si are pe blazon trei stupi galbeni pe fond negru. As vrea eu sa va zic ce pateste imbecilul asta, dar ma abtin. Fara spoilere! 

Un titlu nou aparut in peisaj este cel de Maestru al Legilor, un fel de politie si procuratura presupun, in persoana Lordului Lyonel Strong. Daca numele Strong nu vi se pare cunoscut este pentru ca nu e deloc cunoscut. Dar ascultati aici – casa Strong de Harrenhal. Cum vi se mai pare acum? Da, e una dintre acele case marunte care a detinut la un moment dat in istorie giganticul castel din Westeros – Harrenhal. Si stim cu toti cum a ajuns, nu? Daca pe timpul lui Jaeherys se tineau consilii in el, pe timpul reginei Daenerys si al lui Jon Snow e doar o ruina. Familia Strong a fost de Lorzi ai Tridentului, vecini cu Casa Tully si blazonul lor este trei dungi de culoarea albastru, rosu, verde pe fundal alb. 

In fine, ultimul pe parastas este Lordul Comandant al Garzii Regelui – Ser Ryam Redwyne. Casa Redwyne, in traducere Vin Rosu este vasala celor din Highgarden si au pamanturile in regiunea aia unde se produce vinul bun de Arbor, alcoolicii din serial stiu de ce. El a fost unul dintre cei mai mari cavaleri ai epocii sale. S-a duelat in marele turnir al regelui Jaeherys la implinirea varstei de 50 de ani si a rupt 30 de lanci impotriva lui Ser Clement Crabul, fiind amandoi declarati campioni impreuna in cea mai buna lupta vazuta vreodata in turnirurile din Westeros. Reputatia lui a fost atat de smechera, incat chiar Jon Snow se juca cu Robb Stark de-a Ser Ryam. Bran Stark visa sa fie cavaler ca el si Sansa spera sa fie salvata de un astfel de cavaler impetuos. Pana si Jaime Lannister nu se credea demn sa-i calce pe urme ca Lord Comandant.

Ei bine, in acest Consiliu, Lord Corlys vorbeste de un nou pericol: Orasele Libere. Da, Braavos, Pentos si Volantis erau si in acele vremuri un ghimpe in coasta celor din Westeros sau in calcaiul si fundul lui Viserys, depinde ce metafora va place. Trei astfel de Orase Libere se unisera si Alianta lor facea legea pe mare. Insa aceasta problema spinoasa este aruncata sub masa de Mana Regelui care se vede de la o posta ca nu il suporta pe Lordul Amiral. Asta dorea sa impiedice o amenintare navala, iar lui Otto Hightower ii ardea de petreceri. Mai precis, turnirul dat in cinstea nasterii fiului lui Viserys. Ma rog, Viserys spera sa aiba un baiat. Dar Marele Maester Mellon, asa cum ne-au obisnuit Maesterii sa vorbeasca in ghicitori si sa nu spuna nimic, ii zice de la obraz ca nu se poate ghici sexul unui copil, daraminte ziua de nastere. Pai bine ma Viserys, deastea faci tu?

 

Vine unchiul nebun!

Ce ti-e ma cu o familie fara un personaj din asta ciudat, un unchi betiv, o matusa porno, chestii din astea! Ei bine, si Targaryenii au oaia lor neagra. Bine, si dragon. Iar asta e chiar Daemon Targaryen care isi face una dintre cele mai tari intrari din seriale, luand si Game of Thrones in vedere. Scena se deschide cu el cocotat lejer ca un paun pe Tronul de Fier. E chiar fratele mai tanar al lui Viserys, mostenitor de drept si proaspat numit seful Garzii Orasului.

Vom vedea o scena foarte interesanta in care Daemon si Rhaenyra vorbesc in vechea valyriana in fata Tronului de Fier. E clar ca Daemon isi doreste Tronul, la fel de clar pe cat e de infatuat si sigur pe el. Dar nimeni nu manuieste mai bine sabia decat acest nebun instabil, violent si nonsalant. E greu sa-l urasti cu ranjetul ala pe moaca, nu? Dar numai stati sa vedeti ce urmeaza. Ca sa ne dea pe spate cu o tona de sange, membre amputate si brutalitate, cei de la HBO ne propun o scena in care Daemon si noua sa armata de Mantii Aurii – caci Daemon este cel care va alege si antrena personal noua forta politieneasca a orasului –  vor rupe orasul in doua. Practic, vor cauta si-n gaura de sarpe toti hotii, violatorii si ucigasii din Debarcaderul Regelui si ii vor pedepsi exemplar. Atat de rau vor cioparti toata noaptea in stanga si-n dreapta incat vor avea nevoie la final de o intreaga caruta: maini, capete si organe genitale. Scena e greu de digerat, dar spune multe despre ce poate sa faca un unchi bolnav daca dispune de resursele necesare. Sesizam clar armura neagra de lupta a lui Daemon si mantiile aurii cu efecte stralucitoare in noapte. Garda asta a Orasului si Mantiile Aurii vor avea in Urzeala un cuvant greu de spus. Vor trada si vor schimba regi, dar vor fi si conduse de mercenari si nu numai.

Desigur, Consiliul se intruneste sa puna la punct aceasta barbarie de frica ca cetatenii Debarcaderului Regelui vor ramane amputati. Insa Daemon le striga in fata ca orasul a devenit o cloaca, iar ei se plimba bine-mersi protejati de garzi. Si aici intervine prima disputa, de fapt o confruntare directa, pe deasupra mesei Consiliului, pe care Daemon Targaryen o are cu Otto Hightower. A spune ca astia doi nu se suporta e un fleac. Si disputa degenereaza. Otto il acuza pe Daemon ca nu are grija de nevasta din Vale, aleasa de rege pentru el, iar Daemon se ofera sa i-o bage in pat sa-i incalzeasca noptile in absenta sotiei decedate. Asta il face pe Otto sa-si piarda mintile si scena este priceless like Mastercard. Daemon se pricepe teribil sa-l atate pe Otto si sa-i loveasca punctele vitale si e clar ca pe viitor va exista un conflict sangeros intre cei doi. Dar jocul actoricesc al celor doi chiar se simte. Cred ca astia doi pana acum au fost cel mai bine alesi. Otto aduce asa un pic cu Tywin Lannister. Imi place jocul de cuvinte, ce se intampla in sala Consiliului, dezaprobarea lor vis-a-vis de atitudinea si actiunile lui Daemon. Dar nu se simte la fel ca Micul Consiliu din vremea lui Varys si Littlefinger. Nu vad aceleasi urzeli, aceleasi tactici, cuvinte slefuite, nuantate si bine puse la punct daca intelegeti aluzia! Sa speram ca le vom vedea in viitor. Deci aici nu putea acorda decat nota 8!

 

Un rege bolnav

Regele Viserys se pare ca nu e pe de-a intregul sanatos. Am mai vazut motivul asta in scrierile lui Martin si nu numai, in legende si basme. Il vedem consultat de maesteri in privinta unor puroaie ciudate care nu se vindeca. Desi regele sustine ca sunt doar taieturi cauzate de statul pe Tronul de Fier. Stiti ce se zicea despre cei care se taie cand stau pe Tron, nu? Ca nu sunt demni sa conduca. Orice ar fi, nimeni nu trebuie sa spuna nimic.

 

Turnirul Mostenitorului

O alta parte importanta pe care o vom analiza este Turnirul Mostenitorului cum a fost el numit. Practic, incepe pe la jumatatea episodului. E un alt motiv recurent pe care il vom vedea si in Urzeala Tronurilor. Nu poti scoate fictiune medievala fara bataie. Iar aici e bataie cu duiumul: pumni, picioare, cai, sabii, ce zic eu, macel! Cam in fiecare epoca si la fiecare domnie exista un turnir din asta in care cavalerii intra in legenda. Inceputul turnirului coincide cu primele semne ale nasterii mostenitorului. Aemma Targaryen face baie si aici avem o referinta la baia printesei Daenerys Targaryen, caci dragonii au nevoie de caldura, nu? Frumos, subtil, ce sa zic! V-am zis sa stati cu ochii cascati, nu?

Aici avem o notiune interesanta, luata de George Martin tot din Evul Mediu, alaturi de steagurile heraldice, blazoane si motto-uri. Cavalerii care participa in turnir trebuie sa ceara binecuvantarea Lorzilor si Doamnelor din audienta. Primul care o face este unul din Casa Baratheon, il recunoastem dupa blazonul cu cerbul, si cere onoarea de a purta in lupta binecuvantarea lui Rhaenys, numita in popor Regina care nu a Fost. Avand in vedere ca verisorul ei Viserys fusese numit rege doar pentru ca era barbat la consiliul de la Harrenhall al regelui Jaeherys cu 9 ani in urma. Insa cerbul e infrant brutal de un cavaler marunt, Sir Criston Cole, dintr-o casa vasala celor din Dondarrion, vasali si ei casei Baratheon.

Aici vom vedea o gramada de case cunoscute daca stiti sa le recunoasteti blazonul de pe scuturi: leul auriu al Casei Lannister, cerbul negru al Casei Baratheon, pastravul Casei Tully, vulturul Casei Mallister, cei trei corbi ai Casei Corbray, dar si sigilii noi precum turnul in flacari al Casei Hightower, dragonul Casei Targaryen, calul de mare al Casei Velaryon.

Si se produce surpriza. Apare pe cal negru nimeni altul decat Daemon Targaryen, si el tot in armura neagra, probabil una dintre cele mai tari vazute in Game of Thrones. Viziera coifului sau are forma unui dragon cu aripi. El isi va alege ca oponent un cavaler din Casa Hightower. V-am zic ca nu-l suporta pe Otto. E, oponentul lui Daemon e chiar fiul cel mai mare al lui Otto. Si va sterge pe jos cu el. Il bate de-i suna clopotele in cap. Si, ca insulta sa fie si mai rea, se duce mot in fata audientei, si cere favorurile chiar fiicei lui Otto, Alicent Hightower. Game on, bitch! Si incepe violenta, care pe care, cavalerii renunta la nobilitate si incep sa-si care topoare in cap, luptand cu bestialitate pana la moarte. Pe margine, Rhaenys, Regina care nu a Fost, si Corlys Velaryon comenteaza inutilitatea acestui turnir – niste copii care nu au vazut razboiul, dornici de afirmare si sange varsat.

Tunirul continua cu Daemon si Ser Cole, aceasta senzatie a serii pe iarba plina de sange si organe. Daemon lupta cu celebra sabie de otel valyrian Darkfire, Focul Negru. Fratele sau Viserys o are pe sora acesteia Dark Sister. Cole il da jos de pe cal pe Daemon cu o lovitura maiastra si duelul continua cu sabiile. Un duel foarte bine regizat si jucat, cu lovituri grele, reale, violente. Se vede ca e o lupta studiata si gandita. Iar asta conteaza enorm pentru fani si pentru ce ne dorim noi de la acest serial. Deci lupta primeste punctaj maxim din partea mea. Cole il dezarmeaza pe Daemon si acesta se declara infrant.

 

Sotia sau Mostenitorul?

Urmeaza decizii grele cu siguranta. Si poate cea mai grea scena din serial. Mai ales emotional. In chinurile facerii, Aemma nu poate scoate copilul. Maesterii propun un fel de cezariana, adica scoaterea copilului prin taierea burtii mamei. Insa asta ar insemna hemoragie masiva si pierderea mamei. Pus in fata unei alegeri dificile, Viserys isi salveaza mostenitorul, desi sotia lui plange teribil si implora mila. E o scena dura. Daca va aduceti aminte in primul episod din Game of Thrones am vazut un membru al casei Arryn, adica Jon Arryn, Mana Regelui, murind. Si aici este la fel, caci Aemma face parte din aceeasi casa, deci este o paralela interesanta.

Desi i se naste un copil de sex masculin, botezat Baelor, Viserys nu se va bucura prea mult caci copilul va muri curand si el dupa moartea mamei sale. Urmeaza funeraliile si aici vedem cum Rhaenyra va folosi celebra comanda in valyriana “Dracarys”. Dragonul ei va aprinde rugul funerar pentru mama si fratiorul ei abia nascut. E o parte dificila, delicata si teribil de urmarit pentru cei care au copii sau inteleg aceste aspecte.

 

Succesiunea

Dupa funeralii, Consiliul se strange de urgenta convocat de sir Otto Hightower, Mana Regelui. Acesta il implora pe rege sa numeasca un nou succesor. Sarpele Marii, Corlys Velaryon sustine ca Daemon este adevaratul mostenitor. Si de aici incepe scandalul. Marele Maester zice ca Daemon va distruge regatele. Si il vedem in acelasi timp pe Daemon spionand consiliul din spatele unui zid. Si aici seamana teribil cu ce facea Littlefinger. Hightower sustine totusi numirea Rhaenyrei ca succesor, dar intregul consiliu il dezaproba. Unde s-a mai pomenit o femeie pe Tronul de Fier? Reluand aceeasi idee pe care o spune si Rhaenys in trailer. Si aici avem o referinta la romanul seriei scos de Gigi Martin, Festinul ciorilor, cand Viserys le opreste cearta urland la ei ca sotia si copilul lui sunt morti, iar ei se cearta ca niste corbi veniti sa se ospateze.

“Nu voi fi pus sa aleg intre fratele si fiica mea”, incheie Viseys consiliul. Daemon paraseste Debarcaderul Regelui alaturi de Mysaria, concubina lui. Si nu oricum, ci calare pe cel mai mare si mai al dracu dragon, Caraxes cel rosu. Stim deja ce planuri are, dar nu vrem sa le dezvaluim. Dupa care urmeaza o scena in care Alicent este convinsa de tatal ei, Otto Hightower sa mearga in camera regelui sa-i citeasa. Practic, sa-l consoleze. Practic, nu am putea vedea nimic gresit in asta. Dar stim ca Otto isi trimite propria fiica sa se prostitueze, caci ea va deveni mai tarziu noua sotie a regelui Viserys. Si deci capcana este pregatita. Littlefinger in actiune!

 

Un Cantec de Gheata si Foc

Asa ajungem la ultima noastra parte. Si cea mai importanta. Caci finalul acestui prim episod ne va arata daca showul va fi grozav sau mediocru, daca va face cinste Urzelii Tronurilor si daca va impaca fanii reconciliind ranile adanci lasate de ultimele sezoane grabite si prost scrise.

Regele Viserys graise adevarul: nu dorea sa aleaga intre propriile rude. Insa Otto il va impinge sa o faca, in acelasi stil caracteristic deja. Ii da raportul despre Daemon spunandu-i ca acesta cumparase un intreg bordel pentru distractie si il numise pe copilul mort “Mostenitorul de o zi” – vedem si aceasta scena cu o orgie grozava, nu alta! Si e greu de spus daca Otto avea dreptate, sau era modul lui Daemon de a jeli, asa cum spune chiar el. La orgie o intalnim si pe Mysaria, amanta lui Daemon, care va avea un rol foarte important de jucat in urmatorul episod.

Deci Viseys il cheama pe Daemon in Marea Sala si il confrunta cu sabia la picioare. Isi pierde cumpatul si isi acuza fratele, iar scena ar fi putut degenera cand Daemon incearca sa se apropie de tron si Garda Regelui ii iese in fata. Daemon il acuza ca vrea sa scape de el si ii spune ca toti cei din consiliu vor ceva de la el in frunte cu Otto care e cel mai rau dintre toti, o curva in cuvintele colorate ale lui Daemon.

“Am decis sa numesc un nou mostenitor. Te vei intoarce la Runestone si la doamna ta pe loc. Si vei face asta fara scandal, la porunca regelui tau.” Dupa cum stim cu totii, Daemon avea o problema cu autoritatea si va face fix invers. Vedem iarasi ca Viserys se taie in Tronul de Fier pe durata acestei dispute. Si pentru mine e clar. Asta nu mai prinde multe episoade!

Ultima scena este cireasa de pe coliva: Viserys o cheama degraba pe Rhaenyra la el, in Fortareata rosie. Ii cere iertare ca si-a dorit un fiu si a lasat-o la o parte. Crede ca va deveni o regina buna. Si aici ii destanuie celebra profetie: de 100 de ani regii Targaryen si-au transmis acest secret teribil. Profetia fusese facuta de regele Aegon Cuceritorul. Aegon profetise sfarsitul lumii oamenilor intr-o iarna teribila venita din nordul indepartat. Pe aripile lui calarise intunericul absolut si orice ar fi venit de acolo va distruge lumea celor vii odata pentru totdeauna. Cand va veni aceasta iarna distrugatoare, e important ca tot Westerosul sa se uneasca si sa i se impotriveasca. Si daca e ca lumea oamenilor sa supravietuiasca, atunci un Targaryen trebuie sa ocupe tronul. Un Rege sau o Regina suficient de puternic care sa uneasca regatele impotriva frigului si intunericului. E, asta iti face cu adevarat pielea de gaina. Deci e un fel de Winter is coming, coae! Si vedem o gramada de detalii care te lasa ametit: in fundal craniul lui Balerion, cel mai imens dragon care a trait vreodata, craniul care va ramane in subsolul Fortaretei Rosii in Game of Thrones, Viserys are la brau chiar pumnalul de otel valyrian folosit de Arya Stark sa-l ucida pe Regele Noptii. Daca nu stii de ce nu ai vazut ultimul meu clip: iti las link in descriere. Viserys o pune pe fiica lui sa promita folosind aceleasi cuvinte pe care le-a folosit Ned Stark in Game of Thrones: Promite-mi, Rhaenyra.

Si la final auzim cuvintele: Aegon si-a numit visul “Un Cantec de Gheata si Foc”, chiar numele serie care a inspirat serialul Game of Thrones. Daca nici asta nu e de nota 10, imi strang bagajele si plec!

 

In tot acest timp vedem flashuri cu ceremonia de incoronare a Rhaenyrei. Toti lorzii si casele ii jura supunere in Marea Sala, Rhaenyra stand in picioare in fata Tronului de Fier. Si multi nu au vazut asta, dar imensul colier care ii atarna la gat simbolizeaza Cele Sapte Regate. Cei de la costume chiar s-au intrecut pe sine. V-am dat pe spate? V-a placut interpretarea? Cam asta este analiza mea si daca ati sesizat si alte spoilere interesante, secrete sau amanunte ciudate in primul episod, nu ezitati sa le lasati mai jos in comentarii! Pana la urmatorul episod, eu sunt Delmo, zeii sa va aiba in pace!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 282 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.