Halloween

Halloween: crestini sau satanisti?

Aflata chiar la granita dintre toamna si iarna, dintre viata si moarte, Halloween-ul este un moment de sarbatoare. Este ziua superstitiei si tranzitiei spre alte lumi, spre alte constiinte si poate spre alte ganduri (speram mai bune!). Se crede ca ar proveni dintr-un vechi festival celtic de Samhain. Atunci oamenii faceau focuri în aer liber si purtau costume pentru a îndeparta fantomele.

În secolul al optulea, Papa Grigore al III-lea a desemnat 1 noiembrie ca un moment pentru a onora toti sfintii si martirii. Asa s-a nascut ” Ziua Tuturor Sfintilor”, încorporand o parte din traditiile de Samhain si totodata pagane. Seara aceasta a fost cunoscuta sub numele de „All Hallows Eve”, iar mai târziu Halloween.

 

Halloween – pagani, crestini sau satanisti?

De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat într-un eveniment secular. Chiar de marketing si PR (chiar si UNICEF a declansat o campanie trick or treat!) Într-un numar mare de tari din întreaga lume, odata ce zilele devin mai scurte si noptile incep sa se raceasca, oamenii continua sa se pregateasca de intrarea în sezonul de iarna cu adunari si costume.

 

Originile antice ale Halloweenului

Istoria povestilor cu fantome

Originile Halloween-ului dateaza de acum 2000 de ani. In zona care acum este Irlanda, Regatul Unit si nordul Frantei, traiau celtii care sarbatoreau Anul Nou Celtic pe 1 noiembrie. Aceasta zi a marcat sfarsitul verii si recoltei si inceputul iernii. O iarna întunecoasa, rece, o perioada a anului care a fost adesea asociata cu moartea omului. Celtii credeau ca in noaptea dinaintea noului an, granita dintre lumea noastra plina de viata si moarte a devenit neclara.

In noaptea de 31 octombrie au sarbatorit Samhain. Atunci se credea ca fantomele celor morti sa întorc pe pamânt. În plus, fata de alte traditii sau culturi care considerau prezenta spiritelor supranaturale nefasta, celtii le invocau. Foloseau druizi, preotii celtilor, pentru a face predictii despre viitor. Pentru un popor în întregime dependent de lumea naturala, aceste profetii au fost o sursa importanta de confort si directie în timpul iernii lungi, intunecate.

Pentru a comemora evenimentul, druizii au construit imense focuri sacre. Aici oamenii se adunau pentru a arde plante si animale ca sacrificii pentru zeitatile celtice. În timpul celebrarii, celtii purtau costume, de obicei, formate din capete de animale si piei.

Dupa anul 43 d.Hr., Imperiul Roman a cucerit majoritatea teritoriului celtic. În cursul a 400 ani in care au stapânit tinuturile celtice, doua festivaluri de origine romana au fost combinate cu traditionala serbare celtica de Samhain. Primul a fost Feralia, o zi de la sfârsitul lunii octombrie, cand romanii au comemorat în mod traditional întâlnirea celor morti. Al doilea a fost o zi pentru a onora Pomona, zeita romana a fructelor si copacilor. Simbolul legat de Pomona este cel al merelor si încorporarea acestei celebrari în Samhain explica, probabil, predilectia pentru mere care este practicata astazi de Halloween.

Halloween

Pe 13 mai 609, Papa Bonifaciu al IV-lea a dedicat Panteonul din Roma în onoarea tuturor martirilor crestini. Sarbatoarea catolica de Ziua Tuturor Martirilor a fost înfiintata în traditia catolica. Papa Grigore al III-lea (731-741) a extins mai târziu festivalului sa includa toti sfintii. Asa au fost mutati si martirii pe 1 noiembrie. Pâna în secolul al IX-leainfluenta crestinismului s-a raspândit în tinuturile celtice. Aici a fost inlocuit treptat  si amestecat cu ritualuri vechi celtice.

În anul 1000, biserica face din ziua de 2 noiembrie „Ziua tuturor sufletelor”. O zi a celebrarii celor morti. Este foarte bine cunoscuta azi tendinta bisericii de a încerca sa  înlocuiasca festivalul celtic al mortilor prin asimilare. Ziua Tuturor Sufletelor a fost sarbatorita în mod similar la Samhain. Cu focuri mari, parade, si costume ca sfinti, îngeri si demoni. Ziua Sfintilor, de asemenea, a fost numita All Hallows-sau All-Hallowmas. Cuvantul provine din Orientul Mijlociu în engleza Alholowmesse.

 

Halloween vine în America

Sarbatoarea de Halloween a fost extrem de limitata în coloniile Lumii Noi. In special din cauza sistemelor rigide ale credintei protestante de acolo. Halloween a fost mult mai frecvent în Maryland si coloniile de sud. Din credintele si obiceiurile diferitelor grupuri etnice europene, precum si din „versiunile” indienilor americani, s-a nascut o noua formula distincta americana de Halloween. Sarbatoarea a inclus  evenimente publice organizate pentru a celebra recolta. Vecinii isi împartaseau povestile, vorbeau despre moarte, soarta, istorii cu fantome, se dansa si canta.

În a doua jumatate a secolului al XlX-lea, America a fost „inundata” de noi imigranti. Acesti noi imigranti, în special milioane de irlandezi fugind de foametea din 1846/ Ei au ajutat la popularizarea si celebrarea Halloween-ului la nivel national. Luând din traditiile irlandeza si engleza, americanii au început sa se îmbrace în costume, sa colinde din casa in casa cu „trick or treat”.

Halloween

La sfârsitul anilor 1800, a existat o miscare în America care dorea sa modeleze Halloween într-o varianta mai apropiata de comunitate si sa excluda fantomele, farsele si vrajitoria. Incercarea a fost de a elimina ceea ce este inspaimantator, grotesc sau demonic la aceasta sarbatoare. Datorita acestor eforturi, Halloween-ul autentic a pierdut cea mai mare parte din conotatiile sale superstitioase si religioase de la începutul secolului XX.

Prin anii 1920 si 1930, Halloween-ul a devenit o sarbatoare laica, dar centrata pe comunitate, vacanta, presarata cu parade si divertisment local. Cu un succes nebun la public, in special la copii si adolescenti, a devenit in curand o sarbatoare nationala. Astazi, americanii cheltuiesc o suma estimata la 6 miliarde în fiecare an de Halloween, devenind astfel a doua sarbatoare ca importanta dupa Craciun.

 

Halloween in jurul Lumii: cum a început totul?

În zonele rurale din Irlanda se aprind focuri ca în zilele vechilor celti, si peste tot în tara, copiii se îmbraca în costume, colinda casele, se fac farse si jocuri, petreceri.

Halloween a fost întotdeauna o vacanta plina de mister, magie si superstitie. Una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, este înca sarbatorita astazi într-un mare numar de tari de pe glob. ÎnMexic si în alte tari din America Latina, Dia de los Muertos – Ziua celor morti – onoreaza stramosii. În tari precum Irlanda, Canada si Statele Unite ale Americii, adulti si copii deopotriva descopera traditii vechi de Halloween, care deriva din festivaluri antice si ritualuri religioase.

 

Dia de los Muertos

În Mexic, America Latina si Spania, „Ziua tuturor sufletelor”, care va avea loc pe 2 noiembrie, dureaza 3 zile. Ea începe în seara zilei de 31 octombrie. Sarbatoarea este pentru a onora pe cei morti, care, se crede, se întoarc la casele lor pamantesti, de Halloween. Multe familii construiesc un altar pentru morti în casele lor. Pentru a onora rudele decedate si il decoreaza cu bomboane, flori, fotografii, mostre de produse alimentare si bauturi favorite ale persoanei decedate si apa proaspata.

Lumânari si tamâie sunt arse pentru a-l ajuta pe decesat sa gaseasca drumul spre casa.

 

Ziua Guy Fawkes

În seara zilei de 5 noiembrie, se aprind focuri în întreaga Anglie. Sunt arse efigii si focuri de artificii izbucnesc peste tot. Desi se încadreaza în acelasi timp si ca urmare a unor traditii similare, aceasta sarbatoare are prea putin de-a face cu Halloween sau cu vechiul festival celtic de Samhain. Cea mai mare parte a englezilor nu au mai sarbatorit Haloween de la  Reforma protestanta a lui Martin Luther care a început sa se raspândeasca. Adeptii  noii religii nu credeau în sfinti, nu aveau niciun motiv pentru a sarbatori ajunul „Zilei Tuturor Sfintilor”. Cu toate acestea, un ritual de toamna anului nou a aparut.

La data de 5 noiembrie 1606, Fawkes a fost executat dupa ce a fost condamnat. El a încercat sa arunce în aer cladirea parlamentului din Anglia. Fawkes a fost un membru al unui grup catolic care a vrut sa elimine de la putere pe regele protestant James. Focuri de tabara si practici asemanatoare “trick or treat” exista si aici. Ziua Guy Fawkes a fost chiar sarbatorita de pelerini la prima asezare de la Plymouth. Cu toate acestea,  cum tânara natiune a început sa-si dezvolte propria sa istorie, Guy Fawkes a fost sarbatorit mai putin frecvent si în cele din urma s-a stins.

 

Halloween in Romania

Ziua Mortilor sau Luminatia cum este numita popular este sarbatorita de ortodocsi de obicei pe 8 noiembrie. Cu ocazia Sfintilor Mihail si Gavril, insa intrepatrunderea cu traditia catolica a dus si la preluarea obiceiurilor. In zone precum Ardeal, Banat si Maramures aceste cutume s-au pastrat.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 656 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Halloween: crestini sau satanisti?”

  1. Pingback: Saptamana de Halloween la Mythologica | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.