Genghis Khan si pax mongolica – suntem urmasii mongolilor?

In unele parti ale lumii, Imperiul Mongol este inca amintit ca barbar, crud, o forta cuceritoare de neoprit. Sub Genghis Khan si succesorii lui, imperiul a devastat si praduit marile orase din Asia si Europa. Copiii si nepotii lui Genghis Khan insa au facut mult mai mult de atat. Ceea ce multi tind sa dea uitarii este faptul ca aceste cuceriri mongole au deschis o era de pace si prosperitate in Eurasia – un timp cunoscut drept “pax mongolica” – pacea mongolilor – intre secolele XIII si XIV.

La apogeul sau, Imperiul Mongol se intindea din China pana in est pana in Rusia la vest, iar la sud pana la Siria. Armata mongola era mare si extrem de mobila, permitandu-i astfel sa isi patruleze teritoriul. Garnizoane armate permanente de-a lungul marilor rute comerciale asigurau siguranta trecatorilor, iar mongolii se asigurau ca proviziile lor ca si bunurile caravanelor treceau cu bine.

Crescand securtiatea rutelor, mongolii au si impus un sistem unic de tarife comerciale si taxe.

Asta a facut costurile comertului mult mai echitabile si previzibile fata de fostele taxe locale ce existau inainte de cucerirea mongola. Alta inovatie a fost Yam sau serviciul postal. El conecta cele mai indepartate colturi ale imperiului printr-o serie de statii, asemanatoare Pony Express din America cateva secole mai tarziu. Serviciul Yam avea grija ca mesajele si scrisorile sa ajunga rapid de-a lungul distantelor foarte mari, inlesnind comunicatiile.

Genghis Khan si pax mongolicaPax mongolica si Imperiul Mongol

Cu aceasta vasta regiune sub autoritate centrala, calatoriile au devenit mult mai usoare si sigure decat au fost secole de-a randul. Aceasta a crescut semnificativ comertul de-a lungul rutelor Drumului Matasii. Bunuri de lux si noi tehnologii s-au raspandit in intreaga Eurasie. Matasuri si portelanuri veneau din China in Iran, bijuterii si caii deosebiti ajungeau pe ruta inversa sa uimeasca Dinastia Yuan, fondata de Genghis Khan si nepotul sau, Kublai Khan. Inovatiile din Asia antica, precum praful de pusca si hartia – si-au facut astfel loc in Europa medievala, schimband istoria lumii.

Un vechi cliseu nota ca in aceste timpuri fecioarele puteau calatori pline de aur de la un capat in altul al imperiului. Nu credem ca asta s-a intamplat cu adevarat, dar multi negustori si calatori, precum Marco Polo, au profitat de pacea mongola si au cautat noi produse si noi piete.

Ca rezultat al cresterii comertului si tehnologiei, orase de-a lungul Drumului Matasii si dincolo au crescut ca populatie si sofisticare. Inovatiile bancare precum asigurarile, facturi la schimb, depozitele bancare au facut posibile relatiile comerciale la distanta fara riscuri si cheltuieli privind transportul banilor din loc in loc.

Varsta de aur a pacii mongolice – pax mongolica – era gata sa se termine. Imperiul Mongol insusi s-a fragmentat in curand in diferite hoarde, controlate de descendenti diferiti ai lui Genghis Kkan. La un moment dat, hoardele au iscat razboaie civile asupra succesiunii in Mongolia.

Tot prin intermediul caravanelor au ajuns in Europa si purecii ce au adus ciuma bubonica. Boala a explodat in vestul Chinei in 1330. A lovit Europa in 1346. Moartea Neagra a ucis aproape 25% din populatia Asiei, si aproape 50% din populatia Europei. Aceasta catastrofica depopulare, cuplata cu fragmentarea politica a Imperiului Mongol, a dus la distrugerea pacii mongole.

Urmasii mongolilor si Genkhis Khan

Marele cuceritor Genghis Khan (1162-1227), fiii si nepotii sai au creat cel mai mare imperiu de pe pamant in istorie. Au lasat o mostenire semnificativa, au ajutat la dezvoltarea comertului, schimburile tehnologice au inflorit, cai si relatiile diplomatice. Si-au lasat si amprenta pe fiecare ADN din Eurasia, aceasta amprenta genetica raspandindu-se in toata lumea. Este prezent si astazi in celulele a milioane de oameni, probabil descendenti directi ai lui Genghis Khan.

Geneticienii ce au studiat cromozomul Y, ce este transmis numai de la tata la fiu, au gasit o mutatie particulara ce era foarte raspandita in Imperiul Mongol.

16 milioane de oameni de-a lungul Eurasiei au aceasta mutatie. Adica 1 din fiecare 200 de oameni in viata ce traiau in fostul Imperiu Mongol. Parti din Pakistan revendica si acum aceasta mostenire.

Oamenii de stiinta sunt capabili sa aproximeze originea mutatiei, in urma cu 1000 de ani. Asta inseamna ca primul om care a purtat acest marker genetic a trait in perioada lui Genkhis Khan. Acesta putea fi insusi Genghis Khan, tatal sau bunicul lui.

Stim din inregistrarile istorice si anecdote ca Genghis Khan a avut multi fii si multe sotii si concubine. Pana in prezent, mormantul sau nu a putut fi descoperit. Insa s-ar putea testa teoria pe ramasitele fiului sau, Kublai Khan. Sau poate pe Timur, “Tamerlane” (1336-1405) ce se pretindea descendentul sau direct.

Babur, fondatorul Imperiului Mughal Empire in India, pretindea acelasi lucru.

Daca am include nu doar descendentele directe, ci si femeile si copiii acestora, este foarte posibil ca peste 50 de milioane de oameni de astazi sa fie descendentii lui Genghis Khan.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,581 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Genghis Khan si pax mongolica – suntem urmasii mongolilor?”

  1. Pingback: Conditionare psihologica, manipulare si razboi psihologic | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 11 comandouri speciale din lumea antica | Mythologica.ro

  3. Pingback: Mitologia in Turcia, Mongolia si populatiile turcice - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.