Astazi vom incerca sa deslusim secretele controversate ale Fecioarei Maria.

Fecioara Maria este unul dintre simbolurile principale ale crestinismului. O femeie al carei cult a schimbat lumea. Insa s-ar putea sa fie una dintre cele mai neintelese personaje biblice. Se pare ca Fecioara Maria nu a fost virgina. Stinta, medicina si bunul simt ne spuneau asta de mult.

Ultimele cercetari arata ca a fost vorba doar de o greseala de traducere. Faimoasa poveste a femeii care l-a nascut pe Iisus fara metoda traditionala este o fabulatie. A fost doar traducerea gresita a unui text antic.

 

Cine este Fecioara Maria?

Fecioara Maria este foarte cunoscuta din Biblie. Dar avem si dovezi reale despre existenta sa istorica. Dovezi arheologice. Numele ei real a fost Miriam. Copilul ei, Joshua, a devenit cunoscut ca Iisus. Iar ea – mama sfanta, persoana divina. Doar pentru ca s-a laudat cu o nastere miraculoasa.

Dar nasteri de genul acesta avem gramada. Miturile si legendele sunt pline. Sa ne uitam doar la mitologia egiptena, printre cele mai vechi. Sau mitologia greaca. Aceasta este plina cu povesti despre fecioare lasate gravide de o raza de soare sau de alte manifestari ale zeilor.

Asa au aparut eroii Varstei de Aur. Asa au aparut semizeii. Trebuie doar sa citim Legendele Olimpului ca sa o intelegem pe Fecioara Maria. Totul nu este decat un context mitic. Un scenariu ritualic.

Poate ca Iisus avea nevoie de o astfel de “prezentare”. Nu te urmeaza nimeni daca esti fiul unui tamplar. Cu atat mai putin, nu poti intemeia o religie fara putin “sprijin” divin.

Insa Fecioara Maria era descrisa ca simbol al puritatii. Si al umilintei.

adormirea maicii domnului

Fecioara Maria a intalnit un inger, nu? Pana aici totul este normal. I s-a livrat un mesaj divin. O profetie despre viitorul ei fiu.

Insa exista si alte variante decat cea crestina. In Toledot Yeshu, o veche carte evreiasca, avem alte pareri.

Aici se spune ca Miriam era deja casatorita cu John. Dar a intalnit un soldat roman. Acesta se numea Tiberius Panthera. Se pare ca asa si-a inselat sotul. Cand John a descoperit, ea era deja gravida. Hei, lucruri din astea vedem si astazi la stiri. Pentru acea epoca era ceva normal.

John se desparte de ea. Tiberius soldatul ia numele Josephus si intemeiaza o familie. Asa se naste Iisus.

Traducerile gresite si adevarul “virginitatii”.

Intotdeauna traducerile se bazeaza pe texte foarte vechi. Termenul “virgina” nu vorbeste despre sex, ci despre independenta femeii. O femeie ce nu are nevoie de un barbat. Financiar independenta.

De ce? Era o perioada cand femeile erau foarte atasate de parteneri. Uneori, in Mediterana si Orientul Mijlociu, mergeau la templu pentru asta. Reteta era sa faci sex cu preotul. In sanctuarul zeitei Afrodita sau al lui Ishtar.

Vizita sexuala era o sugestie facuta de familie. Nu era nimic rau in asta.

Simbolul Fecioarei Maria: Arca Legamantului

Stim ca oamenii sunt profund atasati de simboluri. Nu conteaza ca Iisus a fost doar un om. Presupun ca simbolul este acela care conteaza.

Este la fel si in cazul Fecioarei Maria. Chiar daca nu a fost o nastere miraculoasa. Ci doar o greseala de traducere.

Fecioara Maria a devenit un simbol si pentru Arca Legamantului. Se credea ca Arca Legamantului contine trei lucruri sacre. Primul era Cuvantul lui Dumnezeu – cele Zece Porunci. Al doilea era mana – painea din Cer. Al treilea era bastonul lui Aaron.

Miriam este vazuta ca un vas sfant. De aici si ideile dezvoltate mai tarziu. Acesta este Sfantul Graal – linia de sange a presupusului Mantuitor. Asa se naste o dinastie si o carte – sangrealDan Brown – Codul lui da Vinci.

Este Fecioara Maria sfanta?

Unii asa s-au intrebat. Chiar preoti si episcopi? Ar trebui Fecioara Maria adorata, venerata? Unii sustin ca toate sunt doar simboluri. Legende. Nu exista relatari istorice demne de crezare.

Fecioara Maria – zeita lunii si regina cerurilor

Mitologia are un termen pentru anumite zeite – parthenogenetic. Asta inseamna “a fi nascut dintr-o virgina”. Adica fara participarea unui barbat.

O zeita poate intra in aceasta categorie daca este o zeita creatoare. Ea poate produce cosmosul, pamantul, viata si chiar alti zei.

Lumea antica abunda de povesti despre zeite virgine. Relatarile antice vorbesc de astfel de traditii. Apoi profetii, fabule si mituri despre conceptii miraculoase. Despre nasteri miraculoase.

Credeti ca Iisus a fost prima nastere imaculata?

Mult inainte de era crestina, exista motivul mamei-virgine. Relatarea potivit careia Maria era virigina vine de la Ion din Damasc.

Ca si Iisus, mama sa a devenit un caracter mitic. Un personaj fabulos. Adoratorii s-au inspirat din cultele la moda din acea vreme. Anume Astarte, Cybele, Demeter, Inanna, Ishtar si Isis. Chiar si Hathor.

Conceptul Fecioarei Maria este un amestec de mituri si divinitati egiptene, grecesti si din Orientul Mijlociu. Toate intalnindu-se la Roma.

Cati zei s-au nascut ca Iisus?

 • Dionysus – nascut din Semele vizitata de o furtuna cu fulgere (Zues)
 • Perseu – nascut din Danae stropita de o ploaie de aur (Zeus)
 • Krishna – nascut din fecioara Devaki cu zeul Vishnu
 • Horus – nascut de Isis – numita “Doamna Noastra”, “Regina Cerurilor”, “Steaua Marii”, “Mama zeului”
 • Buddha – nascut din Maia intr-un vis

maica domnului

Alte “virgine” celebre:

 • Neith, zeita egipteana
 • zeita teutonica Hertha (Pamantul) insamantata de Cer – apare in imagini cu un copil in brate
 • Frigga – zeita scandinava il concepe cu Odin pe zeul binecuvantat Balder vindecatorul omenirii
 • zeita azteca virtgina, Regina Cerurilor, Chimalman cu salvatorul Quetzalcoatl
 • zeita-mama a chinezilor, si ea virgina
 • cea etrusca
 • zeita din Canaan, Astarte, pomenita ca “binecuvantata Mama si Doamna Apelor”
 • zeita mama-virgina a zeului phyrgian Attis – de aici s-au inspirat crestinii
 • Cybelle, Marea Mama – Virgina nana
 • zeita precrestina Myrrha, mama zeului Adonis, nascut la Bethlehem, intr-o pestera sacra (suna cunoscut scenariul?). Pentru Myrrha se foloseau aceleasi apelative.

 

Daca nu ne credeti pe cuvant, ascultati la marele Frazer. Se pare ca in antichitate exista un rit al nasterii. La vechii egipteni si in Siria. La mijlocul noptii se iesea afara strigandu-se: “Sa fie adusa in fata virgina”. Egiptenii reprezentau soarele ca un nou-nascut. Ghici ce faceau la solstitiul de iarna?

Copilul era adus in fata pentru a celebra soarele. Si trecerea in iarna. Asta sarbatorim si noi de Craciun.

Ca si Iisus, Fecioara Maria, virgina sau nu, este un personaj mitic. Faptul ca a existat istoric nu reprezinta prea mare interes. Este insa important simbolul in care s-a transformat.

Manifestarea divina a zeitei. Cu alte cuvinte, cand oamenii nu au un zeu, il inventeaza. Sau ii dau acele atribute care ii sunt necesare.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 2,319 times, 1 visits today)