Cum intelegem religia ca fenomen global?


In radurile urmatoare vom vedea marile religii ale lumii si ce au ele in comun. Cum s-au despartit din acelasi arbore si au devenit independente sau le-au crescut ramuri la randul lor.

Religiile se impart in religii mondiale care au traversat granitele culturale si au devenit internationale, religii indigene care apartin anumitor culture izolate si de obicei pe cale de disparitie si miscari religioase noi care s-au dezvoltat de curand.

 

Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim

Religii avraamice (numite asa de la patriarhul Avraam)

Religiile avraamice sunt religii monoteiste, religii care cred ca descind din Avraam .

Iudaismul este cea mai veche religie avraamica, originara din vechiul popor al Israelului si Iudeei . Iudaismul se bazeaza in principal pe Tora , un text pe care unii evrei cred ca a fost revelat poporului lui Israel prin profetul Moise. Aceasta, impreuna cu restul  Bibliei ebraice si Talmudului sunt textele centrale ale iudaismului. Poporul evreu a fost imprastiat, dupa distrugerea Templului din Ierusalim. Astazi exista aproximativ 13 milioane de evrei, aproximativ 40% traiesc in Israel si 40% in Statele Unite ale Americii.

Crestinismul se bazeaza pe viata si invataturile lui Isus din Nazaret (primul secol), asa cum este prezentat in Noul Testament . Credinta crestina este  in esenta credinta in Iisus ca Hristos, Fiul lui Dumnezeu , si ca Mantuitor si Domn. Aproape toti crestinii cred in Trinitate , care este unitatea intre Tatal, Fiul (Isus Hristos) si Duhul Sfant ca trei persoane intr-una singura. Cei mai multi crestini isi pot descrie credinta lor prin Crezul de la Niceea. Ca religie a Imperiului Bizantin  in primul mileniu si in Europa de Vest in timpul colonizarii, crestinismul a fost propagat in intreaga lume. Diviziunile principale ale crestinismului sunt in functie de numarul de aderenti:

  • Biserica Catolica, condusa de Papa de la Roma , este o comuniune a Bisericii occidentale si 22 de  biserici catolice orientale .
  • Protestantismul, separat de Biserica Catolica in secolul al XVI-lea prin Reforma si impartita in multe culte,
  • Crestinismul rasaritean, care include Ortodoxia de Est, Ortodoxia orientala si Biserica Rasaritului .

Exista alte grupuri mai mici, cum ar fi Martorii lui Iehova si altii , a caror includere în crestinism este uneori contestata.

Kaaba, cel mai sfant loc de pelerinaj pentru musulmani, centrul religiei islamice

Islamul se bazeaza pe Coran , una dintre cele mai sfinte carti considerate de musulmani a fi revelate de catre Dumnezeu, si pe nvataturile date de profetul islamic Mahomed , o figura politica si religioasa majora a secolului al VII-lea e.n. Islamul este religia cea mai practicata pe scara larga in Asia de Sud , Africa de Nord , Asia de Vest si Asia Centrala , in timp ce tari cu majoritate musulman exista, de asemenea, in unele parti ale Asiei de Sud , Africa sub-sahariana si Europa de Sud-Est . Cele mai mari doua secte sunt sunnitii si siitii , desi exista si alte grupuri minore , precum Wahhabi care este dominant musulman in scolile de gandire din Regatul Arabiei Saudite . Exista, de asemenea, mai multe republici islamice , inclusiv Iran , Pakistan , Mauritania si Afganistan .

 Fondatorul Baha’u’llah

Credinta Baha’i este o religie avraamica fondata in secolul al XIX-lea in Iran si de atunci s-a raspandit in toata lumea. Ea invata unitatea  tuturor filozofiilor religioase si accepta toti proorocii iudaismului, crestinismului si islamului precum ?i profeti suplimentari, inclusiv fondatorul ei Baha’u’llah .

Mai exista si mici grupuri regionale avraamice, inclusiv Samaritanism (in primul rand in Israel si Cisiordania), miscarea Rastafari (in primul rand în Jamaica), si druzi (in primul rand în Siria si Liban).

Cele mai puternice simboluri religioase din lume:Randul 1: Credinta Bahá’í, budismul

Randul 2: crestinismul, religia populara chineza, hinduism, islamism

Randul 3: jainism , iudaism , paganism, Shinto

Randul 4: Sikhism, Taoism

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,200 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.