Lumea disparuta din spatele vulcanului.
Demn de filmul cu aceeasi lume, aceasta lume disparuta a fost izolata de un vulcan inca activ.
Muntele Bosavi este un vulcan stins din regiunile indepartate ale Papua Noua Guinee. Muntele Bosavi este de fapt conul unui vulcan prabusit. Caldarea sa este de aproximativ 4 km latime si 1 km adancime. Datorita acestei izolari Bosavi este casa unor specii unice in lume, un rai unde animalele nu fug de om.
Vulcanul a fost declarat zona protejata in 2006. Muntele cu craterul sau impresionant este atat de inaccesibil, incat chiar si putini oameni din tribul Kasua care locuiesc in satele din apropiere au avut rareori ocazia sa viziteze zona.
Situat adanc in junglele tropicale din Papua Noua Guinee, Muntele Bosavi este printre locurile cele mai indepartate de pe pamant. Oamenii de stiinta au suspectat de mult ca padurea tropicala masiva care acopera craterul ar fi o comoara de descoperiri stiintifice. Cu toate acestea, terenul extrem care incadreaza muntele ca o bariera de netrecut a impiedicat orice occidental sa-si delecteze privirea cu acest peisaj ascuns. Si acolo a ramas izolat, deoarece vulcanul a erupt ultima oara cu aproximativ 200.000 de ani in urma.
In 2009, o echipa internationala de oameni de stiinta si un echipaj de televiziune de la Unitatea de Istorie Naturala BBC a reusit in cele din urma sa se aventureze in craterul stins undei au descoperit mai mult de 40 de specii de animale necunoscute anterior oamenilor de stiinta. Descoperirile lor au inclus 16 broaste, cel putin 3 specii pesti, insecte si mai multi paianjeni, un liliac si un sobolan gigant, masurand aproape 3 metri in lungime. Se spera ca aceste descoperiri ne vor educa si ne vor ajuta sa descoperim misterele evolutiei, care asteapta in padurile tropicale ale lumii, si sa incurajeze protejarea acestor locuri.
Din punct de vedere istoric, Muntele Bosavi a fost in cea mai mare parte neatins si neafectat de lumea exterioara. Din cauza pantei abrupte a peretilor craterului si localizarii lui, fauna si flora nu au avut contact cu lumea exterioara. Prin urmare, dupa cum se mentioneaza mai sus, speciile din craterul au fost susceptibile de a fi evoluat in moduri distincte, spectaculoase, dupa mii de ani in izolare. Raportarea oficiala a rezultatelor descrie ca atare muntele, astfel: ” Ceea ce face aceasta lume pierduta atat de interesanta este faptul ca este extrem de izolata, la o distanta foarte mare de restul lumii, relativ neexplorata de om. plus, partea de sus a Muntelui Bosavi, fiind un habitat montan izolat, nu a permis vanatoarea sau alte influente exterioare ” Astfel , oamenii de stiinta si exploratorii au descoperit o mare parte din ecosistem neatins.
(Raportul Oficial).
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5