Craterul Bosavi – raiul pe pamant

Lumea disparuta din spatele vulcanului.

Demn de filmul cu aceeasi lume, aceasta lume disparuta a fost izolata de un vulcan inca activ.

Muntele Bosavi este un vulcan stins din regiunile indepartate ale Papua Noua Guinee. Muntele Bosavi este de fapt conul unui vulcan prabusit. Caldarea  sa este de aproximativ 4 km latime si 1 km adancime. Datorita acestei izolari Bosavi este casa unor specii unice in lume, un rai unde animalele nu fug de om.
Vulcanul a fost declarat zona protejata in 2006. Muntele cu craterul sau impresionant este atat de inaccesibil, incat chiar si putini oameni din tribul Kasua care locuiesc in satele din apropiere au avut rareori ocazia sa viziteze zona.

Situat adanc in junglele tropicale din Papua Noua Guinee, Muntele Bosavi este printre locurile cele mai indepartate de pe pamant. Oamenii de stiinta au suspectat de mult ca padurea tropicala masiva care acopera craterul ar fi o comoara de descoperiri stiintifice. Cu toate acestea, terenul extrem care incadreaza muntele ca o bariera de netrecut a impiedicat orice occidental sa-si delecteze privirea cu acest peisaj ascuns. Si acolo a ramas izolat, deoarece vulcanul a erupt ultima oara cu aproximativ 200.000 de ani in urma.

In 2009, o echipa internationala de oameni de stiinta si un echipaj de televiziune de la Unitatea de Istorie Naturala BBC a reusit in cele din urma sa se aventureze in craterul stins undei au descoperit mai mult de 40 de specii de animale necunoscute anterior oamenilor de stiinta. Descoperirile lor au inclus 16 broaste, cel putin 3 specii pesti, insecte si mai multi paianjeni, un liliac si un sobolan gigant, masurand aproape 3 metri in lungime. Se spera ca aceste descoperiri ne vor educa si ne vor ajuta sa descoperim misterele evolutiei, care asteapta in padurile tropicale ale lumii, si sa incurajeze protejarea acestor locuri.

Din punct de vedere istoric, Muntele Bosavi a fost in cea mai mare parte neatins si neafectat de lumea exterioara. Din cauza pantei abrupte a peretilor craterului si localizarii lui, fauna si flora nu au avut contact cu lumea exterioara. Prin urmare, dupa cum se mentioneaza mai sus, speciile din craterul au fost susceptibile de a fi evoluat in moduri distincte, spectaculoase, dupa mii de ani in izolare. Raportarea oficiala a rezultatelor descrie ca atare muntele, astfel: ” Ceea ce face aceasta lume pierduta atat de interesanta este faptul ca este extrem de izolata, la o distanta foarte mare de restul lumii, relativ neexplorata de om. plus, partea de sus a Muntelui Bosavi, fiind un habitat montan izolat, nu a permis vanatoarea sau alte influente exterioare ” Astfel , oamenii de stiinta si exploratorii au descoperit o mare parte din ecosistem neatins.

    Expeditia a inceput atunci cand  Steve Greenwood si un cercetator au zburat cu elicopterul in mai apropiat sat, Fogomaya, la 15 mile distanta sau o calatorie de patru zile de mers pe jos de la crater.

                     
La sosire, au gasit craterul populat de pasari spectaculoase ale paradisului. In absenta unor maimute, care se gasesc în junglele indepartate ale Amazonului si Sumatra, aici pradatorii principali au devenit soparlele uriase  in timp ce cangurii au evoluat si traiesc in copaci. Speciile noi includ un gecko camuflat, o broasca cu colti si un peste numit ursuz deoarece scoate zgmote ciudate.
    In ceea ce priveste viata plantelor, vegetatia de pe marginea craterului este foarte diferita de padurea luxurianta care acopera interiorul. 2.000 de metri mai sus, copacii sunt mult mai scurti decat in padurea de mai jos si umiditatea ridicata incurajeaza cresterea musschilor. La aceasta altitudine vremea poate fi rece si, desi foarte umeda, o mare parte din apa provine din nori in loc de ploaie (Raportul Oficial).
    In general, fiind un ecosistem izolat, impactul uman asupra Muntele Bosavi a fost limitat. De exemplu, craterul ofera un refugiu critic pentru cinci specii in prezent recunoscute ca fiind specii de interes pentru conservare.
    Desi impactul uman pe Muntele Bosavi in sine este pozitiv, regiunile inconjuratoare tropicale din Papua Noua Guinee nu au fost la fel de norocoase. ” Universitatea din Papua Noua Guinee si Universitatea Nationala din Australia au analizat recent treizeci de ani de imagini din satelit pentru Papua Noua Guinee si au constatat ca 19.8 milioane de acri de padure au fost pierduti intre 1972 si 2002.  Si mai mult de jumatate din suprafata impadurita va fi grav afectata pana in 2021 si asltfel vom pierde  a treia cea mai mare padure tropicala din lume. Mai mult decat atat, dispartia unei flore si faune unice vor avea efecte devastatoare si profunde asupra mediului fizic, modelelor meteorologice regionale si vietilor oamenilor care tr?iesc acolo ” 
(Raportul Oficial).
    Personal, cred ca Muntele Bosavi este protejat de impactul negativ al omului pur si simplu din cauza locatiei sale. Deci, aceste descoperiri ne vor oferi timp pretios si date importante despre cum sa sa ne impacam cu Mana Natura.  


 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 366 times, 1 visits today)

1 thought on “Craterul Bosavi – raiul pe pamant”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.