Codul lui Da Vinci

O istorie a conspiratiilor

De-a lungul timpului, in carti, pamflete si in zilele noastre, in benzi desenate si filme, un vant de rau augur a pandit mereu constiinta umana. Frica de societatile secrete, obsesia pentru conspiratii si secrete. In acest capitol vom incerca sa le deconspiram.

In cartile si filmele inspirate de Dan Brown, “Codul lui da Vinci” si “Inger si Demon” se vorbeste despre acestia. Cine sunt ei?

În zilele sale de prosperitate, Ordinul Illuminatilor îsi întinsese tentaculele influentei si în Franta.
Astfel i-a recrutat printre ai sai si pe: Frederic de Dietrich, primarul Strasbourg-ului, Mirabeau, politicianul care a recrutat adepti în randul lojelor masonice pariziene. “Puterea Ordinului nostru sta în pastrarea secretului. Nu trebuie sa apara niciodata sub numele real, ci ascuns sub alt nume, cu alta ocupatie”, spunea Adam Weiskopt.
Legatura dintre Illuminati si Iacobini în timpul Revolutiei Franceze, din 1789, a fost denuntata de unul dintre cei mai mari critici ai sai: staretul Augustin. De asemenea, masonul scotian John Robison a dedicat un lung si prolific crampei din munca sa, asupra a ceea ce considera el a fi influenta Ordinului Illuminatilor asupra revolutiei. Robison a sustinut ca Wiesshaupt si “biciul” Illuminatilor controlau Adunarea Nationala, si ca de la Paris controlau toata Franta.

Ar fi interesant de aflat daca Illuminatiii erau de buna credinta, încercand sa elibereze Franta de opresiune sau daca revolutia a fost doar o majoritate la îndemana pentru punerea în aplicare a planurilor pentru Noua Ordine Mondiala, libera de monarhii si religii.

Se mai stiu putine despre Ordin, de vreme ce toate eiementeie au fost distruse în timpul bombardamentelor Aliatilor asupra 0raselor germane în cel de al doilea razboi mondial.
Cine erau Illuminatii? Oare luptau pentru libertate si ratiune? Sau erau tirani nebuni care doreau sa subjuge toata lumea?

Raspunsul are tot atat de multe fatete pe cat de multe cai sunt pentru a interpreta istoria. Si adevarul este ca timpul nu ne ajuta deloc sa descifram enigma. La scurt timp dupa aparenta sa dezmembrare, Ordinul Illuminatilor avea loje în mai mult de 25 de orase europene, de la Munchen la Londra, incluzand Viena, Paris. În curand, numele sau a fost asociat cu alte nume ilustre, clanuri si familii puternice care si în ziua de astazi hotarasc destinele întregii lumi. Sau asa cred unii.
Aici se termina istoria oficiaIa a Ordinului si urmele lor dispar.
Adam Wiesshaupt a murit în 1830, aparent departe de orice activitate secreta.
Dar oamenii au observat ca planul Illuminatilor de dominatie mondiala coincidea surprinzator de mult cu o serie de evenimente, care pareau ca se nasc în mod natural din vointa oamenilor. Printi si natiuni vor disparea fara violenta de pe Pamant.

Încercarea Bisericii catolice de a distruge Ordinul si persecutia politica a membrilor sai importanti a avut efectul opus celui scontat. Illuminatii s-au împrastiat prin lume si, în umbra, se miscau ca pestele în apa. Chiar si dupa aparenta disparitie a Ordinului, erau multi cei care nu credeau ca într-adevar acesta nu mai opereaza.  Infiltrarea lor a fost atat de extinsa, încat acum orice mason putea fi banuit ca este un Illuminat nedeclarat. Asa ca toata masoneria a fost proscrisa. Reputatia Ordinului s-a extins repede în lumea noua.
Cartile scrise au ajuns in America, generand panica printre cititori. Paranoia trecuse Atlanticul. În 1776, anul în care Wiesshaupt fondase Ordinul si a început sa infiltreze masoneria, SUA îsi declara independenta. Multi dintre Parintii Natiunii erau masoni. Nu se stie daca unii dintre ei au fost recrutati de Illuminati.
Ce se stie e ca multe comunitati religioase americane s-au simtit amenintate de libertatea de credinta garantata de noua constitutie, pe care ei au denuntat-o ca fiind parte din conspiratia Illuminatilor.
În 1798, cand al doilea presedinte american, John Adams, a stabilit ziua de 9 mai ca zi de post si de rugaciune,  Illuminatii au fost aratati cu degetul si un val de panica a maturat Noua Anglie.
În Boston, reverendul Jedediah Morse si-a dedicat predicile pericolului Illuminatilor. Mass-media a reprodus cuvintele sale. Dar nu s-a gasit niciodata vreo dovada clara a conspiratiei Ordinului. O tara extraordinar de vasta, bogata si potential puternica, în care practica masonica era foarte raspandita. Pana la ce punct panica creata de Illuminati în Noua Anglie s-a bazat doar pe absurde teorii si discursuri ale liderilor religiosi mult prea zelosi? Nimeni altui decat Thomas Jefferson a iesit in apararea lui Adam Wiesshaupt.
În 1800, Jefferson i-a scris prietenului sau Madison: ” evident Wiesshaupt crede în indefinita perfectiune a omului. El crede ca, în timp se poate perfectiona atat de mult, adancit sa se guverneze singur, în asa feI încat sa nu raneasca pe nimeni, si sa faca tot binele de care e capabil.” Astfel, Partidul Republican condus de Hamilton l-a acuzat ca era condus de Illuminati.

Paranoia creata de Illuminati s-a stins în seolul XIX, dar a renascut aproape un secol mai tarziu, mai puternica ca niciodata. La începutul secolului XX, scriitoarea britanica de aripa dreapta, Webster, a declarat, fara sa aduca nicio dovada, ca din 1786 o loja a Ordinului s-a stabilit în Virginia si în alte 14 0rase americane. Astfel, s-ar fi nascut o alteratie ascunsa a evreilor, cabalistilor, masonilor, anarhistilor, Illuminatilor, ocultustilor si ereticilor. Prin ignoranta si rasismul ei, Webster a contribuit la reaparitia interesului fata de Ordin, pe care îl ura pe fata, si a determinat introducerea anti-semitismului ca element important al teoriei conspiratiei. Din pacate, nicio teorie a conspiratiei nu face dai bani daca nu se refera si la evrei.
Scrierile au aprins imaginatia, dar teorii despre dominatia mondiaia au inclus puterea economica, în special sistemul bancar.
Si conspiratia Illuminatilor n-a fost o exceptie. Multi autori de istorie, presupus seriosi, sustin ideea ca sistemul bancar international este în mainile Illuminatilor  evrei, care de-a lungul secolelor au finantat ambele parti în razboaie ca sa creeze anarhie si haos, o stare de fapt care, din punctul lor de vedere, va duce inevitabil la o Noua Ordine, pe care Illuminatii o vor controla.

Istoria ne spune cu totui altceva. Singura legatura dintre clanul Rothschild si Illuminati este patriarhul clanului, Masei Mayer, care a avut ca si client, printre multi altii, pe printul William of Hesse care pare sa fi fost printre primii membri ai Ordinului Illuminatilor. In rest, nu exista nicio legatura dovedita.. La începutul secolului XX, o scriitoare engleza, Lady Queensberry, a scris diverse carti foarte citie in epoca cu referire la conspiratiile acestora. Perioada coincidea cu ridicarea lui Hitler la putere.

Marea majoritate a membrilor Ordinului erau insa crestini din nastere, multi erau din randurile nobilimii, iar unii erau chiar clerici.
Femeile si evreii erau acceptati doar în loje sau academii separate.
Cu toate acestea, s-a sustinut de multe ori ca Protocoalele Batranilor Învatati din Zion, o declaratie antisemita scrisa de politia secreta a tarului Rusiei, este, de fapt, o copie fidela a unui discurs la un congres aI Illuminatilor , unde niste evrei doreau sa preia conducerea Lumii.
Adoiph Hitler s-a folosit de ea. Dar el insusi nu a scapat de asocierea cu Ordinul. Numele lor a mai fost legat si într-o mai mare sau mai mica masura cu orice sperietoare pe care mintea umana a inventat-o: teroristi, demoni si chiar extraterestri.
Si aici informatia se pierde în dezinformare.
În 1976, scriitorul Des Griffin a încercat sa reînvie credinta ca originea lor sta în rebeliunea îngerilor lui Dumnezeu si alungarea lui Lucifer.

O cautare pe Internet dupa cuvintele Ordine M0ndiala rezulta în 1400 de milioane de pagini, majoritatea cu continut dubios.
Prada favorita a ziarelor de scandal si a vanatorilor de conspiratii. Multe dintre acuzatii sunt hilare: ritualuri satanice, experimente stiintifice, etc.

Se spune ca poti ascunde cel mai bine un secret daca îl spui cu glas tare în piata. Aceasta zicala li se potriveste perfect Illuminatlor.
Au urmat incet-incet disparitia monarhiilor, abolirea proprietatii private,  drepturi egale pentru toti cetatenii, apoi aparitia Natiunilor Unite, un soi de guvern unificat. Toate deziderate ale Ordinului.
Mai ramane doar religia?

Pana la urma ce inseamna Noua Ordine Mondiala? Nu este exact ceea ce propune globalizareaMiscarea libera a capitalului,
a informatiilor, internetul.

Cine sunt Illuminati astazi?
Multe grupari au pretins ca ar fi mostenitorii Ordinului Illuminatilor.
De obicei, sunt secte sau grupuri mici pe care putini îi iau în serios. Cele mai multe sunt de peste ocean.

Mitul lor ramane insa universal. Mintea umana priveste mereu in spate si se apara de umbre ale trecutului.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,108 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.