Ce locuri mitologice poti vizita in Romania?

Desi privim cu nesat filme straine despre mitologia nordica, mitologia greaca sau altele, nu stim prea multe despre mitologia romaneasca. Adica despre propriile origini si povesti. Iar Romania musteste la tot pasul de legende savuroase si de locuri mitologice numai bune de vizitat. Britanici, nemti, francezi, scandinavi si nu numai s-ar infrupta pe saturate din asemenea nazdravanii. Insa e greu sa le povestim altora daca nici noi nu le cunoastem.

Poate ati fost in vacante la Sarmisegetusa, cetatea regilor daci, poate chiar la Poienari sau la complexul de biserici rupestre din Moldova. Insa foarte putini cunosc legendele, mitologia acestor locuri. Astazi vom vorbi despre unele dintre cele mai interesante si unice legende si locuri mitologice din Romania!

 

Pestera Polovragi si legenda lui Zalmoxes

Daca vorbim despre inceputuri atunci trebuie sa vorbim despre figura legendara a lui Zalmoxes. Si, dincolo de Muntele Kogaianon din poveste (poate chiar Muntele Ceahlaului), Pestera Polovragi este urmatoarea legata de puterea marelui profet si conducator. In vechile scrieri apare chiar notiunea de “polovraga”, o piatra ciudata ce putea vindeca orice boala.

In Pestera Polovragi se locuia chiar acum 2.000 de ani. Insa se credea si ca Zalmoxes ar fi trait acolo. Ba chiar ca ar fi ascuns o comoara protejata de blestemul sau. Si din aceasta legenda locala s-au nascut tot felul de zvonuri si povesti printre localnici.

Biserica Rupestra Sinca Veche – Bucuria Neasteptata

Intre Brasov si Sibiu gasim o zona de poveste. La Sinca Veche exista o biserica ce starneste curiozitatea vizitatorilor. Oamenii din zona vorbesc despre lumini ciudate, coruri ce canta in limbi necunoscute sau chiar “energii ciudate”.

 

Megalitii din Muntii Calimani

Lacul Colibita, Cascada Tihu si multe alte zone superbe din Muntii Calimani ne arata o alta Romanie. Una nepoluata si nepopulata. O Romanie veche, arhaica.

Si tot aici au fost descoperiti megaliti cu inscriptii ciudate. Bizarele pietre au fost datate la mijlocul mileniului al IV-lea i. Hr. Simbolurile par a fi de origine solara.

 

Padurea Baciului

 

Toate tarile au paduri bantuite. De la celebra Sherwood Forest din Robin Hood la Padurea Fantomatica din regiunea Fuji in Japonia, la Padurea Spanzuratilor din Bacau si multe altele.

Copaci cu forme ciudate, ceata care se ridica brusc si ale carei fuioare par a te prinde de picioare, oameni rataciti in desisuri, nopti cu luna plina. Sunt ingredientele perfecte ale unui horror clasic. S-au pierdut intr-adevar oameni in aceasta padure. Si vina a fost data pe strigoi, varcolaci, culturi sataniste, ba chiar si pe extraterestrii.

Satenii din zona marturisesc ca padurea iti provoaca o stare de rau si spaima. Nimeni nu cuteza sa patrunda mai adanc in padure. Seamana cu padurea din Stapanul Inelelor, nu?

Tot aici au fost facute fotofrafii unor presupuse OZN-uri, s-au vazut lumini ciudate, sfere si urme de arsuri la nivelul copacilor.

 

Tunelurile secrete ale dacilor din Muntii Bucegi

 

Desi nu sunt prea cunoscute de publicul larg, aceste tuneluri au fost folosite ca material de propaganda de asociatiile ‘dacice”. Unele sustin ca sunt tuneluri megalitice, ca ajung pana in miezul Pamantului si tot felul de teorii fanteziste: gen ritualuri ale preotilor daci, comori magnifice etc.

Adevarul este ca exista astfel de tuneluri, unele apartinand vechilor cetati dacice. Erau folosite pentru aparare sau adapost in timp de razboi.

Tunelurile din Transilvania, amplasate in Muntii Bucegi au folosit ca material si in argumentarea “razboiului cu extraterestrii” sau a ideii dacilor ca civilizatie avansata. Daca le dati crezare si puteti ajunge acolo s-ar putea sa gasiti sub Sfinx o baza americana, un camp energetic poate, controlat de masoni. De ce nu?

Pestera Ialomicioara este si ea o zona de interes pentru turisti.

 

„Cercetarile le-am început din judetul Suceava, unde exista o poarta de intrare în aceasta retea de tuneluri subterane artificiale. De acolo, reteaua porneste în trei directii: una pe directia Radauti – Suceava, o alta pe sub muntii Retezat, Bucegi, Ceahlau si Satu Mare, iar o a treia trece pe sub muntele Godeanu, la vest de manastirea Tismana. Nu tunelurile m-au interesat efectiv, ci pentru mine a fost curiozitatea daca am avut o civilizatie straveche care le-a creat, si ce rost aveau acestea. Cred ca prin ele se faceau transferuri de populatie, dar se transportau si minereuri”.

 

Varful Frumoasa ce vrajeste ciobanii

In regiunea Cindrelului, langa Sibiu, exista legende despre varful Frumoasa. Se crede ca este vorba despre o fata de la munte ce a ucis 13 flacai. Asadar, ciobanii tineri erau atrasi pe varf de munte si ucisi.

Legenda ne da detalii despre o fata nespus de frumoasa din zona Sugag. Toti satenii si-o doreau de nevasta. Asadar, de nedeia de Santilie, impreuna cu alti ciobani si fete nemaritate a mers pe crestele Muntilor Cindrel.

Sarbatoarea era foarte veche si aduna lume din toate zona, negustori si se lasa cu cantece si dansuri. Aici, fata era curtata de toti feciorii la joc. Unul singur nu o baga in seama. Acesta era Cindrel, feciorul baciului Cindrea, cel mai mandru de pe aceste plaiuri. El era insotit de Mariuca, aleasa sa si fiica altui baci. Mariuca urma sa fie sotia sa.

 

Blestemul comorilor din Baragan

Pentru majoritatea romanilor, Baraganul nu este altceva decat o campie nesfarsita unde iarna musca viscolul, iar vara soarele arde ucigator. Insa, foarte putini oameni cunosc suita de mistere care invaluie oceanul de campie dintre Marea Neagra, Carpati si Dunare, un taram evocat deseori de Panait Istrati si Fanus Neagu. Conform legendelor locale, in pamanturile campiei se afla ingropate numeroase comori pazite de blesteme crunte. Undeva intre Calarasi si Lehliu se gaseste satul Dor Marunt, celebru nu demult pentru frumosii armasari care alcatuiau cea mai mare herghelie de cai de rasa din Baragan. Aici se afla, insa, ingropate si comori stravechi strajuite de flacari ireale, de un albastru nelumesc care danseaza in puterea noptii pe necuprinsul campurilor.

Celebru in acest sens este locul denumit La Movila, unde, inainte de Revolutia din 1989, un satean a descoperit in timp ce ara, un ulcior plin cu bani de aur. Fire marinimoasa, localnicul i-a impartit frateste cu ceilalti sateni. Nu a durat mult pana cand despre aceasta isprava a aflat si Militia, care s-a autoinfintat si a confiscat taranilor toate monedele gasite.

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,338 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.