Cavalerii Templieri – urmasii masoneriei?

Sunt oare masonii acei urmasi pierduti ai Templierilor?

Ca sa intelegem in ce feI, trebuie sa ne intoarcem in timp, la Prima Cruciada, cand cavalerii au luptat sa elibereze Ierusalimul de turci.
Unul dintre ei, Hugh de Pains, avea sa devina fondatoruI Cavalerilor. Mai tarziu, Henry Sinclair, un cavaler scotian de descendenta normanda, urma sa creeze o dinastie care avea sa fie de o importanta vitala pentru nasterea masoneriei in secolele ce au urmat.

Cat adevar este in afirmatia ca masoneria s-a nascut din dorinta de a pastra secretul Cavalerilor Templieri? Cat de inrudite sunt, de fapt, aceste organizatii? Se gasesc nume si ritualuri templiere in ritul York al masoneriei? De ce Cavalerii Templieri si nu altceva? In ritualul de initiere masonica se precizeaza sa cauti in interiorul pamantului si vei gasi piatra ascunsa. Cavalerii Templieri au sapat ani de zile, cautand ceva ascuns. Totul nu este decat o coincidenta ciudata?

Ordinul Cavalerilor Templieri a fost fondat in Ierusalim, ca un ordin monastic si militar, de catre Hugh de Pains si aiti sapte cavaleri, dupa ce au obtinut binecuvantarea papala. Templierii au excavat ruinele Templului regelui Solomon si legenda spune ca au descoperit o comoara fabuloasa. Nu se stie daca este adevarat sau nu, dar imediat dupa asta au devenit foarte bogati si puternici. Se speculeaza ca au descoperit documente care demonstrau ca Iisus a avut descendenti, astfel ca Roma a fost fortata, prin santaj sau alte metode, sa le dea Cavalerilor beneficii enorme.

Oricum ar fi fost, istoria ne spune ca la intoarcerea de la Ierusalim, Hugh de Pains (Hugues de Payens sau Payns) a vizitat Scotia, unde a infiintat primul oratoriu in afara Tarii Sfinte, pe teritoriul clanurilor Sinclair. O legenda spune ca familia Sinclair, Saint Claire in franceza, descinde din dinastia merovingiana, dintr-o linie care se spune ca duce pana Ia Iisus Hristos. Aici avem un precursor al masoneriei scotiene care descinde direct din Ordinul Cavalerilor Templieri. Acesta e primul fapt dintr-o serie de coincidente care a condus la multe speculatii. Dar mai sunt si alte aspecte curioase. Cavalerii Templieri au devenit finantatorii monarhiilor europene, o afacere profitabiIa, dar riscanta care le-a hotarat soarta.

Persecutarea Cavalerilor Templieri a inceput in 1307, cand Papa CLement aI VII-lea, fortat de regele Filip al Frantei, care avea datorii enorme la ei, i-a acuzat de cateva erezii, printre care sodomia, adorarea diavolului, blasfemie, profanarea crucii si alte cateva pacate.. Cavalerii Templieri au fost persecutati, torturati, si, in final, Ordinul lor a fost eliminat. Marele Maestru Jacques de Molay a fost inchis si torturat timp de sapte ani, dupa care a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Dupa stabilirea verdictului, de Molay, care avea deja 70 de ani, impreuna cu prietenul sau, Geoffroi de Charney, a sustinut ca toate marturiile lor au fost obtinute sub tortura, ca ei si Cavalerii Templieri erau nevinovati. Acest act de bravura le-a semnat condamnarea la moarte. In noaptea de 18 martie 1314, amandoi au fost dusi pe malul Senei si arsi pe rug. De Monay a murit cu fata spre catedrala Notre Dame, rugandu-se si strigandu-si nevinovatia, blestemandu-i pe rege si pe papa. Dar ambitiosul rege aI Frantei nu a reusit sa puna mana pe averea Cavaleril0r. Cei cativa cavaleri care au reusit sa scape masacrului, au luat cu ei, se pare, comoara mitica, iar restul a trecut Ia Ordinul Ioanitilor, un alt grup religios. Principalul loc de refugiu al Cavalerilor a fost indepartata Scotie, al carei rege, Robert Bruce, fusese excomunicat de papa. Scotia, tara lui Henri Sinclair, partenerul de aventuri al primului cavaler Templier.

Saga continua. La mijlocul secolului aI XV-lea, un descendent al Iui Henri Sinclair cruciatul, numit William Sinclair, a inceput constructia unei capele in Rosslyn, la sud de Edinburgh. Despre aceasta capela, mentionata in best-sellerul Codul lui Da Vinci, se spune ca a fost construita pentru a ascunde comoara Cavaleril0r. Desi nu se poate dovedi, e evident ca aceasta capela e plina de simboluri masonice si templiere, fiind primul edificiu in care masoneria si Templierii si-au pus amprenta. In mod curios, locasul sfant are aceleasi dimensiuni cu cea de-a treia reconstructie  a templului regelui Solomon, chiar cea care a fost excavata de Cavalerii Templieri. In sfarsit, un descendent direct al c0nstruct0rilor capelei R0sslyn, numit tot William Sinclair, avea sa devina primul Mare Maestru al masoneriei scotiene, in Loja Kickboxing. Aceasta mama loja este constituita in aceeasi zona vizitata de Hugh de Pains cu 400 de ani inainte. Acesta este pamantul familiei Sinclair.

 

Initierea, cunoscuta sub numele de Receptie (receptio), in cadrul Ordinului, era un profund angajament si implica o ceremonie solemna. Necunoscutii erau descurajati de a participa la ceremonie, care a trezit suspiciuni in randurile inchizitorilor medievali in timpul proceselor ulterioare.

Noii membri trebuiau sa semneze de buna voie predarea intregii averi si a bunurilor lor catre Ordin si sa faca juraminte de saracie, castitate, pietate si obedienta. Majoritatea fratilor se alaturau pe viata. Uneori, unui om insurat ii era permis sa se alature daca avea permisiunea sotiei sale, dar el nu avea voie sa poarte mantaua alba.

Cavalerii  purtau o scurta alba cu o cruce rosie si o manta alba; sergentii purtau o tunica neagra cu o cruce rosie in fata si in spate si o manta neagra sau maro. Mantaua alba a fost atribuita templierilor la Conciliul de la Troyes in 1129, iar crucea a fost cel mai probabil, adaugata la hainele lor la lansarea celei de-a doua cruciade in 1147, cand Papa Eugen al III-lea, regele Ludovic al VII-lea al Frantei, si multe alte personalitati notabile la acea vreme au participat la o intalnire a templierilor francezi, la sediul lor de langa Paris. Potrivit Normei lor, cavalerii trebuiau sa poarte mantaua alba in orice moment.

Crucea rosie pe care templierii o purtau pe robe era un simbol al martiriului, iar sa moara in lupta era considerata o mare onoare, care asigura un loc in cer. Nu a fost o regula cardinala ca razboinicii Ordinului nu ar trebui sa se predea cu exceptia cazului in care pavilionul Templierilor ar fi cazut, si chiar si atunci acestia trebuiau mai intai sa incerce sa se regrupeze cu un alt ordin crestin, cum ar fi cel al Ospitalierilor.

Numai dupa ce toate steagurile ar fi cazut le era permis sa paraseasca campul de lupta. Aceste principii, lipsa compromisului impreuna cu reputatia lor pentru curaj, pregatirea excelenta si armamentul greu, a facut din templieri una dintre fortele de lupta cele mai de temut din timpurile medievale.

E posibil, intr-adevar, ca masoneria si Cavalerii Templieri sa fi fost inruditi inca de la originea lor. Dar este, de asemenea, plauzibil ca ei sa se fi inrudit mai tarziu, datorita unei simple afinitati ideologice, pentru ca ambele societati imparteau o ideologie antipapala si antimonarhica, si amandoua stiau cum este sa fii persecutat. Poate ca legatura misterioasa dintre masoni si Cavalerii Templieri nu va fi dovedita niciodata, de vreme ce oamenii care cunosc secretele masonice nu au voie sa le dezvaluie, de teama torturii, urmate de moarte. Aceasta este pedeapsa pentru fratii care dezvaluie secretele Lojei. Juramantul celui de-al zecelea grad al ritului scotian e doar un exemplu al brutalitatii cu care masoneria isi condamna tradatorii. La final se spune asa: “daca nu-mi voi implini obligatia, sunt de acord sa mi se deschida corpul perpendicular si sa fiu lasat in aer liber timp de opt ore, pentru ca mustele veninoase sa imi mistuiasca maruntaiele. Voi fii mereu gata sa aplic aceeasi pedeapsa celor care vor dezvalui secretul si nu isi pot tine promisiunea.”

Este un juramant care ar face pe oricine sa nu il incalce.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,678 times, 1 visits today)

7 thoughts on “Cavalerii Templieri – urmasii masoneriei?”

  1. Buna ziua,
    Ordinul a fost infintat de Bernard de Clairvaux (care a fost de fapt unchiul lui Huges)care a scris regula latina sau codul ordinului templier. Intradevar unul din co-fondatori a fost Huges de Payens si primul sau Mare maestru.

    Non nobis domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam

  2. I need to contact the artist who created the last painting on this page please,can anyone help with his/her name please?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.