Casa Dragonului: Istoria Insulelor de Fier si a casei Greyjoy

Universul fabulos al lui George R.R. Martin: Istoria Insulelor de Fier

Taramul imaginar zugravit de George R.R. Martin in celebrele sale Cronici, aloca spatiu unui mic arhipelag special, care joaca un rol important in desfasurarea evenimentelor istorice ale acestei lumi fascinante: Insulele de Fier.

Situate la o distanta apreciabila fata de coasta occidentala a continentului Westeros, in largul apelor agitate ale Marii de Apus, Insulele de Fier sunt intinderi de uscat de mici dimensiuni, cu un relief deosebit de stancos, sarac in resurse si de o salbaticie aparte, lovite fiind in mod continuu de puternice rafale de vant.

Laguna Omului de Fier este poarta principala prin care se poate patrunde in labirintul de insulite ce alcatuiesc arhipelagul administrat de un rege propriu, al carui sediu de guvernare se regaseste in castelul din Pyke, pe insula cu acelasi nume.

Este un taram salbatic si ostil, guvernat de legi pe cat de simple pe atat de aspre, asemanandu-se mai degraba cu un cuib de pirati decat cu o natiune de sine statatoare, organizata conform unor scheme traditionale de viata.

Aici totul este permis locuitorilor, atata vreme cat nu contravine deciziilor adoptate de suveran, unanim acceptate de populatia locala.

Turnurile care strajuiesc castelul din Pyke, legate intre ele prin punti suspendate, extrem de riscant de traversat pentru eventualii intrusi, constituie un iscusit element de aparare, dar si un mod de a asigura comunicarea intre aripile fortaretei.

In vremuri ancestrale, castelul ocupa de fapt o zona stancoasa mult mai extinsa, care se prelungea in apele marii, dar procesul continuu de eroziune a sfaramat o buna parte din formatiunile impresionantului edificiu, astfel incat ariile locuibile ale constructiei s-au separat, aflandu-se pe trei insule distincte, motiv pentru care a fost adoptata solutia puntilor suspendate de legatura intre acestea.

In afara de Pyke, arhipelagul include alte sapte insule: Harlaw, Great Wik, Old Wyk, Orkmont, Saltcliffe, Blacktyde si Lonely Light, toate gazduind sa-numitii „oameni de fier” – navigatori iscusiti ale caror abilitati pe mare erau de netagaduit.

 

Caracteristici ale populatiei din Insulele de Fier

Oamenii de fier sunt portretizati precum persoane reci, pragmatice, brutale si care tineau mult la propria independenta, traind intr-o zona in care conditiile aspre le impuneau sa se caleasca inca din frageda pruncie.

Copiii din Insulele de Fier rezultati in afara casatoriei primeau in mod automat numele de familie „Pyke” si erau constransi inca din frageda pruncie sa dezvolte abilitati de supravietuire intr-o lume in care nu se puteau bucura nici de compasiune, nici de spirit de fair-play.

Aceste conjuncturi condusera in general oamenii de fier la manifestarea unei atitudini dispretuitoare fata de locuitorii de pe continent, pe care-i numesc nu fara o unda de ironie, „oamenii pamanturilor verzi”.

Religia preponderenta a oamenilor de fier este cea care venereaza Zeul Abisurilor – o divinitate pe care o elogiaza in exclusivitate populatia de pe insule.

In cea mai mare parte, oamenii acestor locuri cred in „intoarcerea la calea straveche”, respectiv in reluarea unor vechi obiceiuri de a jefui si a talhari alte popoare, purtand acasa comorile acumulate ca si cum ar fi fost cuvenite, aceasta traditie fiind sintetizata intr-o expresie specifica „platirea pretului de fier”.

 

Economie si resurse in Insulele de Fier

Solul existent la nivelul arhipelagului este stancos si saracacios, nefavorabil practicarii agriculturii, iar din punct de vedere al resurselor minerale detine doar zacamintele de fier – o resursa extrasa cu multa sudoare din filoanele rocilor.

In minele de fier trudesc de regula prizonierii de razboi capturati cu ocazia jefuirii teritoriilor costiere ale continentului.

Nici cresterea animalelor nu se inscrie pe lista indeletnicirilor acestei populatii: oamenii locului sunt prea saraci ca sa-si permita vite sau cai. Nici calaritul nu constituie o practica prea raspandita intrucat unicul soi de cai autohtoni sunt cei de talie mica – ponei crescuti pe insula cea mai instarita a arhipelagului: Harlaw.

Ambarcatiunile cele mai frecvent utilizate de catre oamenii de fier sunt navele alungite si robuste, dar construite in mod simplist si limitat din cauza lipsei de materiale de calitate.

Timp de secole oamenii de fier se dedara la jafuri pentru a supravietui, completandu-si resursele doar cu ceea ce apele marii le mai putea oferi ca sursa de hrana.

 

Legende pierdute in negura timpurilor

Primii locuitori ai Insulelor de Fier fura asa-numitii „Primii Oameni” din Epoca Eroilor, al caror conducator era „Regele Gri” – cel ce-l dobora pe Nagga, dragonul marii, ctitorind palatul si tronul din oasele impresionante ale acestuia din urma.

Potrivit legendei, Regele Gri lua de sotie o sirena si guverna timp de o mie de ani.

Pentru secole la rand fiecare insula constitui un regat independent, guvernat de trei tipuri de regi: „regele stancii”, care stapanea uscatul, „regele sarii”, care stapanea apele si un rege suprem, ales de catre ceilalti suverani in cadrul unei ceremonii numite „Elogierea Regilor”.

Aceasta traditie fu intrerupta insa cu circa cinci milenii inainte de revolta Casei Greyjoy, cand regele Urron Mana-Rosie ucise toti suveranii alesi, adjudecandu-si tronul si stabilind ca sceptrul sa fie transmis ulterior din tata-n fiu.

Casa Greyjoy din Pyke dobandi controlul Insulelor de Fier in urma mortii ultimilor membrii ai Casei Hoare, in timpul marelui Razboi de Cucerire declansat de Aegon Targaryen pentru a da curs proiectului sau de expansiune in Westeros.

Sustinand ca sunt descendenti directi ai stirpei Regelui Gri, Greyjoy isi adjudecara tronul din Pyke si reusira sa guverneze Insulele de Fier timp de secole.

 

Revolta Casei Greyjoy

Pe durata rebeliunii lui Robert Baratheon, Insulele de Fier ramasera neutre dar la numai cativa ani dupa detronarea membrilor familiei Targaryen, lordul insulelor, Balon Greyjoy, se opuse la randul sau autoritatii lui Robert, pretinzand independenta deplina a arhipelagului.

Dupa o victorie initiala, flota oamenilor de fier fu insa infranta in cadrul bataliei navale disputata la Beauty Island, astfel incat ostile lui Baratheon reusira sa ia cu asalt fiecare insula in parte.

Asediind cetatea din Pyke, arsera din temelii asezarea de la Lordsport si atacara castelul, condusi fiind in batalie de Robert Baratheon si Eddard Stark, dar cei dintai care patrunsera in castel fura Thoros din Myr si Jorah Mormont.

Robert il sili pe Balon sa se predea si pentru a evita ulterioare rascoale, incredinta ultimul fiu al regelui Insulelor de Fier – Theon Greyjoy – lui Eddard Stark pentru a fi crescut si educat in sanul propriei sale familii, la Winterfell.

Balon fu asasinat ulterior de catre propriul sau frate, Euron Greyjoy, care deveni noul rege al Insulelor de Fier, prilej cu care membrii Casei Greyjoy se impartira in doua grupari, sustinand fie domnia lui Euron, fie urmasii lui Balon – Theon si sora acestuia, Yara.

In razboiul purtat de Daenerys Targaryen pentru cucerirea continentului Westeros, Euron se alia cu puternica familie Lannister, in timp ce Yara si Theon trecura de partea detinatoarei celor trei dragoni, Daenerys.

Yara recuceri Insulele de Fier devenind liderul de necontestat al localnicilor, in timp ce Theon muri in cumplita batalie de la Winterfell.

 

Blazonul Casei Greyjoy si semnificatia sa

Sigiliul membrilor Casei Greyjoy etala un monstru cunoscut sub denumirea de „kraken”, de culoare aurie pe fundal gri inchis, in timp ce motto-ul adoptat era „Noi nu insamantam” – o formula care sublinia faptul ca oamenii de fier sunt adepti ai pirateriei si nu ai mucilor campului, socotind ca tot ceea ce pot fura li se cuvine si le apartine de drept.

Kraken-ul simboliza dragonul marilor, doborat de legendarul stramos al oamenilor de fier, Regele Gri, in vremuri de mult apuse: un monstru marin infricosator, cu aspect asemanator unui calamar de dimensiuni uriase.

Aceasta creatura inspaimantatoare fu utilizata de-a lungul secolelor si ca sursa de inspiratie pentru aplicarea unor supranume anumitor lideri ai casei, se s-au perindat pe tronul Insulelor de Fier de-a lungul istoriei, cum ar fi de pilda regele Loron Greyjoy – zis „Batarana Caracatita”, unul din regii antichitatii, ales dupa tipicul vechilor ceremonii, sau lordul Dalton Greyjoy – zis „Caracatita Rosie”, stapanitorul insulei Pyke in perioada in care au loc evenimentele din „Dansului Dragonilor”.

Una din emblematicele afirmatii pentru definirea profilului general al oamenilor de fier este pronuntata de catre regele Balon Greyjoy in timpul unei declaratii scurte si concise, menite sa clarifice filozofia acestui popor crescut pe meleaguri ostile si de neimblanzit:

Suntem, Oameni de Fier. Nu ne supunem nimanui si nu servim ca sclavi nimanui. Noi nu insamantam si nu ne spetim in minele de extractie a fierului, ci ne luam singuri ceea ce ne trebuie. E al nostru.

Analistii Cronicilor semnate de George R.R. Martin sustin ca sursa de inspiratie pentru Insulele de Fier ar fi de fapt vechile arhipelaguri stapanite de catre pirati in trecutul istoric real al omenirii, multe din trasaturile celor ce le locuiesc fiind definitorii pentru talharii marilor de odinioara:

„Nu se putea imagina o lume pe harta careia se afla uscat si mare, fara a popula apele cu un astfel de arhipelag ostil, locuit de oameni nemilosi, cruzi si insetati de jafuri, in masura sa doboare monstrii marilor si sa navigheze pe distante impresionante fara probleme”, scria Daniel Bettridge in lucrarea sa intitulata „A Travel Guide to The Seven Kingdoms of Westeros” (2015), concluzionand ca „doar in acest mod imperfectiunea locuitorilor din Insulele de Fier este cea ce reuseste sa faca aceasta lume uluitoare desavarsita”…

 

Bibliografie: 

  1. Poli, Chiara – „Il mondo de Il Trono di Spade”, 2015;
  2. Bettridge, Daniel – „A Travel Guide to The Seven Kingdoms of Westeros”, 2015;
  3. Weinczok, David C. – „The History Behind Game of Thrones: The North Remembers”, 2019;
  4. West, Ed – „Iron, Fire and Ice: The Real Histoey that Inspired Game of Thrones”, 2019;
  5. Biehl, Brigitte – „Leadership in Game of Thrones”, 2021.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 219 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.