Arme magice din mitologie

Armele au fost intotdeauna un subiect incintant si fascinant totodata. Armele zeilor sunt uneltele mitologice supreme. Fie ca vorbim de fulgerul lui Zeus sau ciocanul lui Thor, Mythologica va prezinta cele mai interesante si mai putin cunoscute arme mitologice din culturile lumii.

arme mitologice

 

Fiecare cultura are zeii si razboinicii sai. Semizei, monstrii sau eroi. Iar acestia trebuie sa participe in lupte epice de proportii apocaliptice. Si, in tot acest iures, ne aducem aminte de armele lor. Sabii celebre, ciocane de lupta, sulite, arcuri sau buzdugane si cate si mai cate minunatii.

De la katane, sabiile samurailor japonezi din Evul Mediu, pana la Enduril, sabia magica din Stapanul Inelelor ce putea controla o armata de fantome. De la Conan Barbarul si sabia daruita de zeul Krom la

 

Iata asadar unele dintre cele mai puternice arme din mitologie:

 

 

Ciocanul lui Thor, Mjolnir si Sulita lui Odin, Gugnir apar prezente in mitologia nordica, scandinava, la vikingi.
Zulfiqar, sabia profetului Mohamed este prezenta in mitologia islamica.
Acul Regelui Maimuta face parte din mitologia chineza
Gandiva, arcul hindus al zeilor
Fulgerul lui Zeus din mitologia greaca este la fel de celebru ca si tridentul lui Poseidon, fratele sau ce stapaneste marile.
Sabia Dragonului Verde este lama conceputa de dragoni in mitologia chineza
Sabia Divinitatii ce poate controla vremea in mitologia japoneza.
Excalibur, sabia regelui Arthur, daruita de vrajitorul Merlin.

In mitologia romaneasca exista foarte putine arme celebre, sau mai bine zis, mitologice.

Avem foarte multe informatii si descrieri ale palosului lui Fat-Frumos sau al buzduganului cu trei peceti al zmeului. Acest buzdugan batea in usa de trei ori si se aseza in cui pentru a vesti sosirea zmeului acasa. Sabia magica a printului, de obicei cel mai tanar, precum Praslea cel Voinic, palosul de aur al imparatului sau fluierul vrajit sunt si ele arme magice folosite in lupta impotriva raului.

In mitologiile lumii, legendele despre arme cu puteri devastatoare au capatat aripi.

arthur excaliburAstfel, se spunea despre Excalibur, numita Caledfwlch in galeza, ca a orbit inamicii regelui atunci cand a fost scoasa din stanca. Arma lui Vishnu din mitologia hindusa avea puterea de a anihila armate intregi, iar alte arme te ajutau sa controlezi vremea in mitologia chineza. Sun Tzu in Arta Razboiului concluziona ca a-ti cunoaste terenul si a controla vremea sunt unele dintre cele mai importante arme ale unui general.

Cunoasteti armele legendare din mitologie?

Desi ne-au captivat de milenii, foarte putini cunosc mitologiile lumii. Cele mai celebre, precum cea vikinga si greaca si-au influentat publicul in special prin cinematografia ultimei perioade.

Insa, in cursul umanitatii, multe povesti despre razboinici vestiti si zei iscusiti si-au facut loc in folclorul universal. Multe dintre aceste povesti ne-au ramas consemnate pe tablite de lut, pe papirus, in biblioteci antice sau pe sarcofage si cladiri. Aceste relatari vorbesc despre personaje ce primesc sau isi forjeaza arme extrem de puternice.

Unele iti garanteaza invulnerabilitatea, altele te pot face invizibil, dar niciuna nu este o joaca de copii. Replici antice ale acestora ne asteapta astazi in muzee si expozitii. Despre unele dintre ele nu stim mai nimic si nici nu avem o imagine foarte clara.

 

Ruyi Jingu Bang – arma Regelui Maimuta

regele maimuta

Aceasta este arma mitica, un baston de lupta legendar, asemanator celor al calugarilor shaolini. Acesta este insa din aur, cu inscriptii in chineza si de o greutate colosala. El apartine Regelui Maimuta Sun Wukong care este neumuritor.

Regele Maimuta a mers in regatul subacvatic al Regelui Dragon pentru a gasi o arma care sa se potriveasca puterii lui. Aici, el soseste la Palatul Apelor de Cristal. Dupa ce a esuat in gasirea uneia, Regina Dragon a consimtit sa ii dea un baston nefolositor din trezoreria lor. Bastonul incepuse sa straluceasca inainte de sosirea lui. Acesta cantarea aproape 8 tone si se marea sau micsora dupa dorinta zeului. Putea fi la fel de mic ca un ac sau putea chiar masura Calea Lactee.

Regele Maimuta apare in cartea Calatorie in Vest. Bastonul mai avea si abilitatea de a produce copii infinite si a lupta independent.

Se crede ca acest baston fusese folosit de Yu cel Mare pentru a masura adancimile Marelui Potop din China.

 

Lama Dragonului Verde

Yu Guan

Se crede ca aceasta era o guandao – o lama curbata si grea cu tepuse in varf, o halebarda letala de origine chineza. Ea a fost folosita de generalul Guan Yu. Lama era atat de vestita in manile faimosului general incat in bataliile pe zapada era mereu acoperita de sange ce ingheta si o facea sa straluceasca.

Un adevarat urias, generalul Guan Yu le-a cerut fierarilor sai sa ii faca o arma care sa combine puterea unei arme de taiat cu lungimea unei sulite. Putea sa cantareasca 45 de kg. Niciun om normal n-ar fi putut-o folosi eficient.

Dupa moartea sa a fost transformat in zeu, anume zeul razboiului. El ii binecuvanteaza pe cei ce arata loialitate si fratie.

 

Zulfiqar, arma Profetului Mohamed

zulfiqar

Armele mitologice sunt gasite in fiecare cultura si traditie. In islam, Zulfiqar este sabia lui Ali, companionul Profetului Muhammad. Se credea ca este cea mai puternica dintre arme si ca este de neoprit.

Istoria islamica vorbeste si despre faptul ca ea a ajuns cumva la Saladin, conducatorul musulman si general ce s-a opus cruciatilor in secolul al XI-lea. Se spune ca era facuta din otel de Damasc, foarte celebru in acea perioada.

 

Asadar, armele mitologice pot deveni reale. Ele pot fi mostenite, gasite, scoase din stanca sau obtinute ca premiu sau recompensa.

Fie ca sunt aduse la lumina prin sacrificii sau daruite de zei, ele ajung sa fie celebre in mainile oamenilor. Si astfel devin parte a istoriei.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,554 times, 1 visits today)

1 thought on “Arme magice din mitologie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.