Alexei Panshin – “Ritual de trecere”

Alexei Panshin - "Ritual de trecere"Castigatoare a premiului Nebula, scrisa in 1968,  nuvela descrie o lume inchistata, limitata, desi nelimitata in spatiu. Caci navele pot calatori oriunde, insa fara scop, fara a-si gasi tinta, fara a-si pastra vie identitatea. Asa apare ideea “Incercarii”. Aventura eroinei este prefatata de alte trei povesti din nuvela, una dintre ele spusa chiar de eroina insasi.

Tema principala este una etica, si kantiana in esenta, specifica varstei adolescentine. Aceasta cere respectarea identitatii celorlalti si interzice folosirea lor ca simple mijloace. Aceleasi teme apar si in “The Sons of Prometheus” (Analog, 1966), “A Sense of Direction” (Amazing, 1969), si “Arpad” (Quark 2, 1971).

Printr-un ritual te initiezi sau poti devein membru cu puteri depline al unei societati tribale, primitive. Se vorbea de initiere inca din epoca din piatra, dar sub forma tabuu-ului si a totemismului, a gintei si a clanului. Apoi s-a trecut la forme mai elaborate, la misteriile egiptene sau la cele Eleusine. Cu timpul, au devenit din ce in ce mai complexe, mai elaborate. Pana si Francmasoneria foloseste un astfel de ritual simbolistic, insa sensurile s-au schimbat sau au prins altele noi. Astazi, doar cativa initiati cunosc simbolurile si chipurile din spatele mastilor.

Un simplu semn, un gest cu mana, un desen poate avea valente de ritual.

Panshin incearca sa ne arate in “Ritual de trecere” ca totul este in mintea noastra, si un astfel de ritual se poate intampla si intr-un SF, nu doar in preistorie sau la civilizatiile vailor fertile ale Semilunei.

Primul detaliu deloc de neglijat este ca autorul vorbeste prin prisma experientei feminine. Si nu doar una oarecare, ci a unei adolescente rebele.

Pamantul se confrunta cu suprapopularea. Umanitatea scapa doar in cateva nave si repopuleaza alte planete. Liderii raman sa traiasca pe nave. Pentru a evita o noua suprapopulare, este inventat un “rit de trecere”. Cu alte cuvinte, undeva intre 12 si 14 ani iti incepi pregatirea pentru “Incercare”. Apoi esti lasat singur pe planeta-colonie cu un cort, cal, arme si cele trebuincioase supravietuirii. Daca scapi cu viata in 30 de zile te intorci pe nava si esti considerat adult. Crud, dar eficient. Pare un pic “spartan”.

Actiunea se petrece in 2198 (nu mai e mult, nu?), la 150 de ani dupa ce razboaiele si suprapopularea distrug Terra. Rasa umana se refugiaza in graba pe 100 de planete-colonii si in 7 nave-mama ce i-au scapat de la pieire si i-au dus catre stele. Eroina, Mia Havero, va fi si ea supusa testului. Cei de pe nave traiesc intr-o societate inchisa, cu reguli bizare fata de cei de pe planetele-colonii. Fabule si parabole, filosofie si religie, toate vin sa ne invete o lectie pe care sa nu o mai repetam si sa ne atraga atentia asupra unui potential dezastru.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,136 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.