Terry Brooks – Shannara

Cum ar fi sa iei povestea lui Tolkien si s-o rasucesti putin? A mai facut-o si Robert Jordan in Roata Timpului insa ce e prea mult strica. Terry Brooks a facut-o prima data in 1977, deci mult mai aproape de adevaratul sau maestru si de operele sale.

Terry Brooks - ShannaraBrooks te face sa te intorci la copilarie. Inceputul seriei Shannara se face simtit caci e ca si cum ai fi trait tot timpul in acest univers. Un univers in care elfii, gnomii, dwarfii sunt ceva comun, o lume in care magia e pe duca si un vrajitor in roba (cine altul oare?) e pe cale s-o reaprinda. Avem creaturi intunecate, de dincolo de lumea mortilor, avem si troli ca personaje negative, si, peste toate astea un Warlock Lord, care foloseste motivul eroului transformat in raufacator. Acum incearca sa subjuge lumea.

Un vrajitor cam prea batran, un Temerar hoinar, o fata care detine abilitati supranaturale extraordinare, un elf si un dwarf fac deliciul unei mici “fratii a Inelului”. Fara doar si poate, influentele tolkiene se vad la tot pasul. Putem asemui acei Skull Bearers care planeaza amenintator deasupra omenirii ducand la indeplinire poruncile intruchiparii Raului ca nazgulii lui Tolkien. Deasemenea, amenintarea care vegheaza adormita sub Keep-ul Druizilor nu-i altceva decat un Balrog mai dichisit. Insusi Kinson, unul dintre eroi, poate fi aseamanat cu Strider, Aragorn, nu?

Pentru a merge si mai departe avem un quest ca la carte, the elves, half-elves, old elven kings si un lider mistic in persoana lui Alanon. Cei care l-au citit pe Tolkien considera ca operele lui Terry Brooks sunt doar simple imitatii. In speta Shea poate fi luat drept Frodo, Flick drept Sam, Alanon e o interpretare a lui Gandalf, Borona e Sauron, sabia din Shannara e Inelul, Skull Mountain e Mordor, iar druizii sunt vrajitori, trolii sunt Uruk’hai, iar gnomii sunt orci.

Imitatie ieftina sau nu, pana la urma, toti marii scriitori s-au inspirat mai mult sau mai putin din Tolkien. Nici macar C.S. Lewis nu s-a putut abtine! Ce ziceti de Ettenmoors? Narnia? Va suna cunoscut? Pana si Stephen R Donaldson – “The Chronicles of Thomas Covenant, Unbeliever” aduc acelasi gen. Unii acuza lipsa originalitatii sau a registrului. Poate nu e nevoie sa scrii despre orci si elfi ca sa te faci remarcat (hint for Abercrombie!)

Desi a recunoscut ca s-a inspirat de opere ale lui William Faulkner sau Alexander Dumas, mostenirea lui Tolkien ramane in ceata.

Sau poate ca dupa ce citesti Tolkien nimic nu mai e la fel. Sau asta se intampla daca n-ai citit nicioadata vreo saga nordica sau tratate de mitologie.

Seria Shannara

The Original Shannara Trilogy
The Sword of Shannara (1977)
The Elfstones of Shannara (1982)
The Wishsong of Shannara (1985)
Indomitable (2003) (epilog la Wishsong)
Dark Wraith of Shannara (2008) (Graphic Novel, epilogue la Wishsong)
The Heritage of Shannara tetralogy
The Scions of Shannara (1990)
The Druid of Shannara (1991)
The Elf Queen of Shannara (1992)
The Talismans of Shannara (1993)
Prequel to the Original Shannara Trilogy
First King of Shannara (1996)

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,076 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.