ADN mumii egiptene

ADN-ul mumiilor egiptene: de unde provin faraonii?

Primele date genetice au fost recoltate din mumiile egiptene. Egiptenii antici erau mult mai inruditi genetic cu populatiile din Orientul Apropiat.

O echipa de cercetatori condusi de Universitatea din Tuebingen si Institutul Max Planck pentru Stiinta Istoriei Umane din Jena au reusit imposibilul. Au recuperat si analizat ADN antic din mumiile egiptene. Si toate datele sunt din anul 1400 i. Hr. pana in 400 i. Hr. Se pare ca studiile arata o mostenire pe linia sub-saharian-africana in privinta egiptenilor moderni. Insa egiptenii antici avea mult mai multe in comun cu populatiile antice din Orientul Apropiat.

Cum analizam ADN-ul vechilor mumii egiptene?

Egiptul este un loc promitator pentru oamenii de stiinta. Deasemenea, pentru studiile populatiilor antice. Are o istorie veche si bogat documentata. Iar asezarea geografica si interactiunile cu popoarele Africii, Asiei si Europei il fac o regiune dinamica. Cercetarile recente din domeniul geneticii arata mari oportunitati in a testa vechile mumii. Vom recupera date si istorii importante.

Insa studiile genetice legate de mumiile egiptene sunt rare. Tocmai din cauza problemelor metodologice si a contaminarii surselor. Climatul fierbinte din Egipt, nivelurile crescute de umiditate din multe morminte si anumite chimicale folosite in tehnicile de mumificare pot degrada ADN-ul. Asadar, supravietuirea pe termen lung a unor date ADN valabile este foarte rara.

Cercetari academice si teorii: vechii egipteni sunt inruditi cu popoarele din Orientul Apropiat

Pentru acest studiu s-au adunat echipe de cercetatori din Universitatea din Cambridge, Academia Poloneza de Stiinte si Societatea din Berlin de Antropologie si Preistorie. Au fost analizate date si diferente ale populatiei intr-un interval de 1300 de ani. Rezultatele au fost comparate cu populatiile moderne.

Au fost testate 151 de mumii din diferite situri arheologice. Acestea au fost din Abusir el-Meleq, de-a lungul raului Nil in Egiptul de Mijloc, doua colectii ale Universitatii Tuebingen si colectia muzeului din Berlin.

In total, au fost recuperate date genetice de la 90 de indivizi si seturi intregi de date de la alti trei. Au putut folosi datele adunate pentru a testa ipoteze extrase din date arheologice si istorice si din studiile moderne de ADN.

Savantii au vrut sa stie cum au fost afectate populatiile din aceste zone de cuceriri si alte populatii. Au vrut sa testeze daca cucerirea lui Alexandru cel Mare si a altor puteri straine a lasat o amprenta genetica asupra populatiilor antice egiptene.

Cercetarile au aratat ca populatiile din prezent sunt cu 8% mai inrudite cu populatiile sub-sahariene-africane decat cele antice. Asta ne indica ca in ultimii 1500 de ani a crescut aportul african in aceasta zona. Posibilii factori ar fi cresterea mobilitatii pe Nil, inflorirea comertului si a rutelor de sclavi.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,383 times, 1 visits today)

2 thoughts on “ADN-ul mumiilor egiptene: de unde provin faraonii?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.