Poate unul dintre cele mai interesante fenomene globale este, fara indoiala, Urzeala Tronurilor. S-au facut jocuri, carti si o gramada de videoclipuri si fan art-uri. Exista deja un numar imens de ipoteze despre cum se va termina serialul si ce se va intampla in continuare.
Insa o parte din aceasta lume este religia si mitologia. Pe ele se bazeaza intregul univers Game of Thrones.
Religii precum cea a lui R’hllor, zeul luminii si a Mortii – zeul cu multe fete. Asa aflam mai multe despre Vechii Zei ai Padurilor – zeii Copiilor Padurii.
R’hllor, Domnul Luminii, religia focului
Aceasta religie ne este prezentata ca o religie monoteista. Anume, credinta intr-un singur zeu.
Preotii lui R’hllor sunt Preotii Rosii. Exista si Preotese Rosii, iar asta implica vrajitoria. Cultul este localizat in Essos (adica in Orasele Libere si Asshai), Dragonstone, Hollow Hill si Templele Rosii din Myr si Volantis.
Conducatorii sunt Marii Preoti sau Preotese:
“Domnul Luminii! Vino la noi in intunericul nostru. Iti oferim acesti zei falsi. Ia-i si binecuvanteaza-ne cu lumina ta. Caci noaptea este neagra si plina de spaime.”
Aceasta este rugaciunea folosita chiar de Melisandre.
Ca simbolistica, Lordul Luminii apare sub forma unei inimi inflacarate, in casa zeului – Casa in Negru si Alb.
R’hllor este numit si Lord al Luminii. Este un zeu adorat si venerat pe continentul Essos. R’hllor este descris ca un “zeu al focului”, iar preotii sai venereaza centre legate de foc si lumina.
Este cunoscut si ca Zeul Rosu, Inima Focului si Zeul Flacarii si Umbrei.
Aceasta credinta pare o opozitie pentru cei mari Sapte Zei ai Westerosului. In Westeros se practica politeismul. Este posibil ca acest zeu sau preotii sai sa joace un rol important in derularea urmatoarelor episoade.
Dar noi suntem si mai interesati de cum va decurge povestea din carte.
Credinta in Zeul Luminii si practicile religioase.
Se pare ca toate ceremoniile au legatura cu focul. Putin obsedant, nu?
Religia Lordului Luminii este legata de credinta in existenta a doua zeitati. Adica un zeu al luminii, iubirii si bucuriei. Si, un zeul al intunericului, raului si fricii. Ei sunt mereu in razboi.
R’hllor este zeul focului. El aduce lumina, caldura si viata. Se lupta impotriva intunericului, frigului si mortii cu Marele Celalalt.
Natura religiei pare a fi una dualista. Dar credinciosii spera ca “unicul zeu adevarat” va invinge zeii altor religii – Vechii Zei ai Padurii, Credinta celor Sapte, Zeul Inecat. Toti acestia sunt zei falsi si idoli ce trebuie distrusi si arsi.
Adoratorii cred ca primesc viziuni de la Lordul Luminii daca se uita in flacarile focului.
Venerarea Lordului Luminii presupune idolatrizarea focului si luminii – o practica veche in religiile indo-europene.
Umbrele sunt importante aici, ele sunt create de lumina. Religia este concentrata pe profetii si viziuni extatice.
Melisandre crede ca primeste viziuni despre viitor.
In timp ce Credinta celor Sapte vorbeste despre cele Sapte Raiuri si Sapte Iaduri, religia focului crede ca prezentul este “iadul“. Dar Lordul Luminii isi va salva credinciosii din intuneric.
Credinciosii cred si in cel ales – un mare razboinic ce va invinge raul. Acest Print Care A Fost Promis va fi renascut din “fum si sare”. Va purta cu sine sabia “Lightbringer”.
Potrivit lui George R.R. Martin, R’hllor este inspirat din Zoroastru. Religia persana ne vorbeste despre dualism si doi zei mereu in opozitie.
Zoroastrismul a mai influentat religii ca:
- gnosticismul
- maniheismul
- catharismul
Zeul cu Multe Fete – Zeul Mortii, religia asasinilor
Acesta este zeul asasinilor. Zeul Mortii. Zeul celor fara chip. Oamenii Fara Fata ii sunt preoti. Aceasta credinta era raspandita in Valyria. Apoi s-a mutat odata cu sclavii in Braavos.
“Exista un singur ze
u, iar numele lui este Moartea. Si doar un singur lucru spunem despre Moarte. “Nu astazi”!, spune Syrio Forel.
Zeul-cu-Multe-Fete este o zeitate adorata de un cult misterios de asasini. Sediul lor este in Braavos.
Credintele religioase ale Zeului-cu-Multe-Fete
Oamenii-fara-Fata venereaza Moartea. Ei cred ca acesta este singurul zeu. Cultul este o religie sincretica. Adoratorii cultului credca moartea este venerata inconstient de toti devotatii altor religii din lume. Doar sub alte nume.
Fiecare religie are un zeu al mortii. Oamenii-fara-Fata cred ca toti acesti zei sunt diferite aspecte sau “fete” ale aceluiasi zeu atotputernic.
Se crede ca zei precum “Leul Noptii” si “Tapul negru” sunt “fete” ale zeului mortii.
Nu exista simboluri pentru acesta. Decat in alte religii. Templele Oamenilor-fara-Fata din Braavos sunt cunoscute ca si Case in Negru si Alb. Datorita culorii usilor.
In aceste case-temple se gasesc statui ale tuturor zeilor religiilor cunoscute:
- Strainul din Credinta celor Sapte
- Un copac al inimii din credinta Vechilor Zei ai Padurii
- Inima inflacarata a Zeului Luminii
- Tapul Negru din Qohor
- Bocitoarea din Lys
- Leul Noptii
- Bakkalon, Copilul Palid
- Fecioara-Palida-a-Lunii
- Regele Merling
Oamenii-fara-Fata vad moartea ca pe un dar. Asa ei pot pune capat suferintei umane printr-un fel de eutanasiere. Sau pot darui moartea altora care fac rau.
Acesti asasini se vad ca mana Mortii. Ei se pun in slujba Mortii executand contracte de asasinat. Nu isi pot folosi talentele in interese personale sau pentru razbunare.
Asasinii practica abnegatia, crezand despre sine ca sunt “Nimeni”. Nu au dorinte personale.
Valar morghulis
Crezul lor este celebra fraza “valar morghulis“ (“toti oamenii trebuie sa moara mai devreme sau mai tarziu”) and “valar dohaeris“ (“toti oamenii trebuie sa serveasca”).
Templul lor are o fantana otravita folosita pentru a alina durerea suferinzilor. Fetele celor morti sunt purtate de asasini drept deghizari.
Preturile contractelor sunt foarte ciudate si au legatura cu religia. Spre exemplu, daca ai cere uciderea unui copil, Oamenii-fara-Fata ti-ar cere in schimb sa-ti ucida copilul.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Bloodmoon – noul serial HBO, continuarea Game of Thrones | Mythologica.ro